Sankt Hans-bål er i fare: Forbyder alt afbrænding i Gribskov

Af
Jeppe Helkov

Det er ikke sommer uden et Sankt Hans-bål. Sådan plejer det at være. Men i år er der stor risiko for, at der slet ikke bliver nogle Sankt Hans-bål i Gribskov.

På grund af tørken har Frederiksborg Brand og Redning indført et afbrændingsforbud i Gribskov. Og det rammer altså Sankt Hans.

"Hvis der stadig er et forbud til Sankt Hans, kan man ikke brænde Sankt Hans-bål af. Der er ikke nogen undtagelser. Man må heller ikke gøre det i sin egen have," siger Peter Cowland, forebyggelselschef hos Frederiksborg Brand og Redning.

Det betyder altså, at hvis heksene i Gribskov skal en tur til Bloksbjerg er der nødt til at falde noget regn. Og nogle sprede byger er ikke nok.

"Det kommer an på, hvordan regnen falder. En dag med regn kan være nok, hvis den er vedvarende. Men hvis regnen er kortvarrig, når den ikke at fugte. Så en mindre byge er ikke nok. Der skal mere regn til."

"Vi har været nødt til at lave forbuddet efter længere tids varmt vejr. Naturen er tør, og der er risiko for, at der går ild i noget, hvis folk er uforsigtige. Derfor har vi valgt at indføre det her afbrændingsforbud for at reducere risikoen for brande."

Publiceret 13 June 2018 11:30

SENESTE TV

Skoleelever i Gilleleje skal være lydforskere

undervisning Elever fra 4- 6. klasse i Gilleleje kan nu blive forskere for en dag. Temaet er lyd og eleverne kan prøve at arbejde og tænke som en forsker, og øve sig i at være nysgerrige, systematiske og observante. Skoleklasserne kan besøge Gilleleje Bibliotek, hvor bibliotekarer sammen med elevernes lærere står klar til at guide eleverne gennem ni forskellige aktiviteter fordelt på tre stationer: Mærk lyden, brug lyden og kend lyden. Skoleprogrammet er en del af den landsdækkende videnskabsfestival Forskningens Døgn, som hvert år finder sted i april.

Gilleleje Bibliotek har tilmeldt sig programmet og inviteret lokale skoleklasser til at deltage sammen med 113 andre folkebiblioteker over hele landet. Programmet kører fra 24. april til 24. maj.

Ud over Skoleprogrammet kan eleverne deltage i en landsdækkende skolekonkurrence, hvor eleverne konkurrerer i at indsamle lydoptagelser til forskningsprojektet ’Lyden af Danmark’. Konkurrencen kulminerer med et stort finaleshow 28. maj på DOKK1 i Aarhus, hvor den klasse, der har indsamlet flest lydoptagelser, kåres som vinder.

gs