Sankt Hans-bål er i fare: Forbyder alt afbrænding i Gribskov

Af
Jeppe Helkov

Det er ikke sommer uden et Sankt Hans-bål. Sådan plejer det at være. Men i år er der stor risiko for, at der slet ikke bliver nogle Sankt Hans-bål i Gribskov.

På grund af tørken har Frederiksborg Brand og Redning indført et afbrændingsforbud i Gribskov. Og det rammer altså Sankt Hans.

"Hvis der stadig er et forbud til Sankt Hans, kan man ikke brænde Sankt Hans-bål af. Der er ikke nogen undtagelser. Man må heller ikke gøre det i sin egen have," siger Peter Cowland, forebyggelselschef hos Frederiksborg Brand og Redning.

Det betyder altså, at hvis heksene i Gribskov skal en tur til Bloksbjerg er der nødt til at falde noget regn. Og nogle sprede byger er ikke nok.

"Det kommer an på, hvordan regnen falder. En dag med regn kan være nok, hvis den er vedvarende. Men hvis regnen er kortvarrig, når den ikke at fugte. Så en mindre byge er ikke nok. Der skal mere regn til."

"Vi har været nødt til at lave forbuddet efter længere tids varmt vejr. Naturen er tør, og der er risiko for, at der går ild i noget, hvis folk er uforsigtige. Derfor har vi valgt at indføre det her afbrændingsforbud for at reducere risikoen for brande."

Publiceret 13 June 2018 11:30

SENESTE TV

Gå med 30 km ad Klosterruten

motion På lørdag 29. juni er det på med vandreskoene, hvis man vil med på en ca. 30 km lang vandretur på en del af Klosterruten. I spidsen går turlederne i Dansk Vandrelaug Hans Henrik Kleinert og Ingelise Kvorning.

"Vi starter i Esrum og går langs Esrum Sø gennem Gribskov, passerer Stjernen, der er centrum for de snorlige jagtveje, som Kong Christian den 5. anlagde, og fortsætter langs Store Grib Sø. Vi passerer Mor Grib's hule, kommer også forbi Æbelholt Kloster og slutter i Hillerød," fortæller de i en pressemeddelelse fra Dansk Vandrelaug.

Øvelser og små lege

Ud over at man får motion, vil der være forskellige indslag på turene som for eksempel 'Walk and Talk', særlige øvelser og små lege, hvor man bruger alle dele af kroppen, også hjerne og hjerte, og der vil være information om seværdigheder på turen.

Der bliver pauser undervejs til at nyde medbragt mad og drikke, inden turen slutter ved Hillerød station ca. kl. 16.30.

Turen starter kl. 9 ved Esrum skole, når bussen fra Saltum ankommer.

Det koster 30 kr. at deltage, hvis man ikke er medlem af Dansk Vandrelaug.

jesl