Sankt Hans-bål er i fare: Forbyder alt afbrænding i Gribskov

Af
Jeppe Helkov

Det er ikke sommer uden et Sankt Hans-bål. Sådan plejer det at være. Men i år er der stor risiko for, at der slet ikke bliver nogle Sankt Hans-bål i Gribskov.

På grund af tørken har Frederiksborg Brand og Redning indført et afbrændingsforbud i Gribskov. Og det rammer altså Sankt Hans.

"Hvis der stadig er et forbud til Sankt Hans, kan man ikke brænde Sankt Hans-bål af. Der er ikke nogen undtagelser. Man må heller ikke gøre det i sin egen have," siger Peter Cowland, forebyggelselschef hos Frederiksborg Brand og Redning.

Det betyder altså, at hvis heksene i Gribskov skal en tur til Bloksbjerg er der nødt til at falde noget regn. Og nogle sprede byger er ikke nok.

"Det kommer an på, hvordan regnen falder. En dag med regn kan være nok, hvis den er vedvarende. Men hvis regnen er kortvarrig, når den ikke at fugte. Så en mindre byge er ikke nok. Der skal mere regn til."

"Vi har været nødt til at lave forbuddet efter længere tids varmt vejr. Naturen er tør, og der er risiko for, at der går ild i noget, hvis folk er uforsigtige. Derfor har vi valgt at indføre det her afbrændingsforbud for at reducere risikoen for brande."

Publiceret 13 June 2018 11:30

Amanda og Piazzolla i Tisvilde Bio

Film Så er der nye film på plakaten i Tisvilde Bio. En af dem er filmen 'Amanda'.

Den syvårige Amanda mister sin mor ved et terrorangreb i Paris. Det ændrer på alle måder hendes liv. Hendes onkel, David er lidt af en dagdriver og er løsansat i parkvæsenet. Han har et nært forhold til sin niece men slentrer ellers gennem livet på bedste beskub. En aften skal han mødes med sin kæreste og Amandas mor for at fejre hendes nyerhvervede kørekort. Han er som sædvanligt for sent på den. Da han ankommer er det utænkelige sket. Terrorens har stukket sit afskyelige fjæs frem.

David skal nu ud over chokket og tabet også tage vare på sin lille niece, men hvordan kommer de videre i livet og bringer håbet tilbage. Der er rørende scener i filmen, som når David i et forsøg på at glemme smider søsterens tandbørste ud. Amanda opdager helt sønderknust, at morens tandbørste er væk. Det er her i dagligdagens praktiske detaljer, at traumet slår igennem. Den slags detaljer blænder kameraerne normalt ned for, men her eksponeres savnet, så det gør ondt. Filmen vises 21., 22., 24. og 25. august klokken 20 samt 23. august klokken 15.

Dokumentar

'Piazzolla – The years of the Shark' er en dokumentarfilm om argentineren Astor Piazzolla (1921-1992). Han var et musikalsk geni, der formåede at forny tango-genren.

Filmen går tæt på manden og myten, og sammen med sønnen Daniel dykkes der ned i private lyd- og videooptagelser. Han var en af de største bandoneón-spillere i verden. Det er et instrument, der har meget tilfælles med harmonikaen. Han genopfandt tangoen som finkultur, der førte tangoen ind i koncertsalene. Den slags gjorde man ikke ustraffet. Tangoen var ikke længere en folkelig tilbedt dansemusik og nationalkultur, og befolkningen i hjemlandet Argentina var rasende. Han var slet og ret forræder. Dokumentaren vises 25. august klokken 16 og 28. august klokken 20.