Kim Valentin og tidligere sundhedsminister Sophie Løhde skærer kagen for, da Holbohave blev indviet. Foto: Jan F. Stephan

Kim Valentin og tidligere sundhedsminister Sophie Løhde skærer kagen for, da Holbohave blev indviet. Foto: Jan F. Stephan

DEBAT: Maj 2018 har været en herlig varm måned - har politikerne fået solstik?

Debatindlæg af Jan Holdt-Simonsen, Udsholtvej 78, Græsted, pensioneret social-, skole- og kulturdirektør

Maj 2018 har været en herlig varm måned, måske endda så varm, at der kan være tale om et politisk solstik, når man kan læse, at et fagudvalg vil nedlægge Holbohave, et daghjem for demensramte borgere, der er hjemmeboende. Behov for besparelser, kalder man det, og så er det selvfølgelig et oplagt sted, for denne gruppe af borgere har jo ofte ikke mulighed for at tage til genmæle, og de pårørende orker det ikke, de har nok at se til.

Min hustru og jeg er næsten naboer til Holbohave, og vi glæder os dagligt over mødet med brugerne, der spadserer forbi, og vi får en fin snak om have og meget mere. Det er helt tydeligt, at brugerne er glade og nyder timerne i Holbohave, hvor der er dejlige rolige omgivelser med have og terrasser.

Det værste ved den politiske udmelding er, at det er en pseudo besparelse, den eksisterer ikke i virkeligheden.

Da Holbohave blev indviet i 2016 med ministerbesøg mv. var argumentationen, at man her fik samlet flere tiltag eet sted, samt det helt væsentlige, at mange pårørende blev aflastet og dermed i stor udstrækning fik udsat tidspunktet for mulig placering på et plejehjem, altså en foranstaltning, der havde store besparelser indbygget.

Den allerede opnåede besparelse ved oprettelsen, kan man selvfølgelig ikke få en gang til ved at nedlægge Holbohave. De erstatningstiltag, der nævnes har ingen reel effekt, og kommunen må med sikkerhed påregne at flere pårørende må give op med ekstremt dyre anbringelser til følge.

Desværre (eller det er måske ideen) ses de kommende udgifter et andet sted i budgettet, hvor selv politikerne vil have svært ved at overskue, at de er forårsaget af en nedlæggelse af Holbohave. Det er åbenlyst, at fagudvalget er dårligt rådgivet - men det er aldrig for sent at erkende sine fejl - heller ikke for politikere.

Fortsat god sommer med forhåbentlig en masse sol.

Publiceret 12 June 2018 00:00

Amanda og Piazzolla i Tisvilde Bio

Film Så er der nye film på plakaten i Tisvilde Bio. En af dem er filmen 'Amanda'.

Den syvårige Amanda mister sin mor ved et terrorangreb i Paris. Det ændrer på alle måder hendes liv. Hendes onkel, David er lidt af en dagdriver og er løsansat i parkvæsenet. Han har et nært forhold til sin niece men slentrer ellers gennem livet på bedste beskub. En aften skal han mødes med sin kæreste og Amandas mor for at fejre hendes nyerhvervede kørekort. Han er som sædvanligt for sent på den. Da han ankommer er det utænkelige sket. Terrorens har stukket sit afskyelige fjæs frem.

David skal nu ud over chokket og tabet også tage vare på sin lille niece, men hvordan kommer de videre i livet og bringer håbet tilbage. Der er rørende scener i filmen, som når David i et forsøg på at glemme smider søsterens tandbørste ud. Amanda opdager helt sønderknust, at morens tandbørste er væk. Det er her i dagligdagens praktiske detaljer, at traumet slår igennem. Den slags detaljer blænder kameraerne normalt ned for, men her eksponeres savnet, så det gør ondt. Filmen vises 21., 22., 24. og 25. august klokken 20 samt 23. august klokken 15.

Dokumentar

'Piazzolla – The years of the Shark' er en dokumentarfilm om argentineren Astor Piazzolla (1921-1992). Han var et musikalsk geni, der formåede at forny tango-genren.

Filmen går tæt på manden og myten, og sammen med sønnen Daniel dykkes der ned i private lyd- og videooptagelser. Han var en af de største bandoneón-spillere i verden. Det er et instrument, der har meget tilfælles med harmonikaen. Han genopfandt tangoen som finkultur, der førte tangoen ind i koncertsalene. Den slags gjorde man ikke ustraffet. Tangoen var ikke længere en folkelig tilbedt dansemusik og nationalkultur, og befolkningen i hjemlandet Argentina var rasende. Han var slet og ret forræder. Dokumentaren vises 25. august klokken 16 og 28. august klokken 20.