Der er lagt op til store besparelse på social-, sundheds- og ældreområdet. Modelfoto.

Der er lagt op til store besparelse på social-, sundheds- og ældreområdet. Modelfoto.

Ældre bliver ramt igen: Skal spare 24 mio. kr.

Over de næste fire år skal der spares næsten 24 mio. kr. på ældre og socialområdet i Gribskov

Af
Jeppe Helkov

Gribsov Kommune var i 2017 den kommune i landet, der brugte færrest penge på ældre borgere over 65 år. Nu bliver sparekniven igen svinget over ældreområdet.

Over de næste fire år skal der spares næsten 24 mio. kr. på social- og ældreområdet. I 2019 skal der spares næsten 9 mio. kr., men der de følgende tre år skal findes yderligere 14,996 mio. kr.

"Jeg er rigtig ked af det, men pengene skal findes," siger formanden for ældre, social og sundhedsudvalget i Gribskov Kommune, Pia Foght (S).

Besparelserne sker som følge af den åbning af det kommunale budget, som det nye flertal i byrådet for nylig besluttede sig for at gennemføre.

I forbindelse med konstitueringen af det nye flertal viste et kasseeftersyn ifølge borgmester Anders Gerner Frost, at kommunens økonomi var på katastrofekurs. Derfor er de politiske udvalg nu blevet bedt om at finde besparelser. Og på social- og ældreområdet skal der altså spares 24 mio. kr.

Da udvalget mødtes i sidste uge pegede man på en række områder, hvor der kan spares. Politikernes foreslag sendes nu i høring.

Blandt foreslagene er en lukning af prestigeprojektet Holbohave, der er et dagcenter for demente. Men en lunkning vil ifølge formanden for ældrerådet, Torben Møgelhøj, være en katastrofe.

"Vi er lodret imod en lukning," siger han og fortsætter:

"Der er virkelig behov for sådan et sted, og dem der kommer der, er glade for det. Vi har faktisk snakket om, at vi gerne vil have et sted til. Så det er helt forkert at nedlægge det."

I stedet for Holbohave lægges der fra politsk hold op til, at brugerne af dementscentret skal ud på kommunens fire øvrige aktivitetscentre. Men det kalder Torben Møgelhøj for 'vanvittigt'.

"Det er klar evidens for, at det er fuldstændig vanvittigt at sende nyligt demente til et aktivitetscenter. Man foreslog det allerede i sidste byrådsperiode, m det kunne var en mulighed. Men det var helt forkert, og det var de heldigvis enig i dengang. Jeg ved ikke, hvad der så har ændret sig," siger han.

Han peger også på, at man har brugt et millionbeløb på at indrette lokalerne, Holbohave skal være i. Penge der nu er spildt.

"Der blev brugt op mod tre mio. kr. på at indrette Holbohave, og man lavede en storstilet åbning, hvor daværende sundhedsminister Sophie Løhde kom. Men nu vil man så lukke det."

Pia Foght kan godt forstå dele af Torben Møgelhøjs kritik, men peger på, at besparelserne skal findes et sted.

"Det var det muliges kunst at finde besparelserne. Af de muligheder, der var at spare på, har vi gennemgået hver enkelt og set på konsekvenserne. Vi talte om seniorcentre, frivilligcentre, Holbohave. Der var tale om at nedsætte rengøring til en gang om måneden. Vi talte om at fjerne det ekstra tilskud på mad. Der var ikke nogle lette steder at spare."

"Jeg er selv super glad for Holbohave. Det er et rigtig godt sted. Men vi har i forvejen fire lignende tilbud, hvor vi kan sikre, at borgerne på Holbohave får et nyt tilbud."

Torben Møgelhøj peger på, at man har brugt et stort millionbeløb på at indrette lokalerne. Og de penge bliver bare spildt nu. Han har ret i det?

"Jeg kender ikke det fulde beløb, men det kan man da godt sige - med mindre køberen også har brug for de faciliteter. Men der er da en pointe i, at når man har indrettet bygninger, så koster det. Men igen, man må må op i helikopteren og vurdere det store billede i de her besparelser."

Ældreområdet et af de områder, der har haft sværest vilkår den seneste periode. Hvorfor vil I nu skære yderligere her?

"Vi har været meget opmærksomme på, at vi står med et såret område, vi skal have til at fungere igen. Vi har lige hjemtaget hjemmesygeplejen, hvor vi har puttet ekstra 10 mio. kr. ind. Snart ser vi også på et nyt udbud. Så jeg er rigtig meget optaget af den borgernære service. At den bliver styrket for alle ældre," slutter Pia Foght.

Her lægges der op til besparelser

  Lukning af Holbohave

  Bedre demensindsats til flere borgere: 2,4 mio. kr.

  Fordobling af kontingent på seniorcentre: 276.000 kr.

  Øget madtakst til borgere i eget hjem og på plejecentre: 1 mio. kr.

  Reduktion af servicebehov vedr. tildeling af hjælp til afhjælpning af særlige behov: 3,5 mio. kr.

  Tilpasning af ydelser og bevillinger ud fra gældende lovgivning og kommunalt serviceniveau på voksen/handicap-/socialområdet: 6,5 mio. kr.

  Indkøb af hjælpemidler på fælles kommunal indkøbsaftale: 500.000 kr.

  Innovationspartnerskab: 423.000 kr.

  Generel rammebesparelse: 4,1 mio. kr.

Publiceret 07 June 2018 10:08

Tisvilde Koret søger flere medlemmer

Sang Tisvilde Koret er et kvindekor, som lige nu består af 24 kvinder. Koret er et tre-stemmigt kor med et bredt repertoire.

"Koret ledes af Erik Knudsen, som er en ung ambitiøs korleder, der til stadighed uddanner sig videre og finder nye spændende veje for koret. Korlederens engagement og glæde ved sangen smitter og får alle i koret til at yde det bedste de har lært," skriver Tisvilde Koret i en pressemeddelelse. Koret synger sange fra den nordiske sangskat, sange med kirkeligt islæt og sange fra det lettere klassiske repertoire. Koret er så heldigt, at få lov til at synge i Vejby Kirkes Sognegård.. Man mødes hver mandag aften klokken 19.00 til 21.15.

Første aften i den nye sæson er mandag 2. september. Sæsonen strækker sig frem til slutningen af april 2020.

Alsang med musik til i Sognegården

arrangement Onsdag 28. august kl. 19-21.15 byder foreningen 'Musik og Kor i Tisvilde' på sommeralsang i Sognegården i Vejby.

"Alsang er for alle og kræver ingen tilmelding. Kom, som du er, og syng med den stemme, du har, og få et par fornøjelige timer sammen med andre," skriver foreningen i en pressemeddelelse.

Musikerne Frede Knudsen, Ole Jacobsen og John Friis vil akkompagnere sangene og måske overraske med lidt af deres egen musik.

Man skal synge sange fra den danske sangskat som 'Se dig ud en sommerdag', 'Mormors kolonihavehus' og en enkelt svensk. Elise Stendevad vil fortælle små historier om sangene og deres digtere og komponister.

I pausen vil foreningen servere kaffe og hjemmebag, der koster 50 kr til sparegrisen.

Arrangementet er den første af i alt seks alsangsaftner, der vil komme i løbet af vinteren. Se mere på www.musikogkor-i-tisvilde.dk.

jesl