Der er lagt op til store besparelse på social-, sundheds- og ældreområdet. Modelfoto.

Der er lagt op til store besparelse på social-, sundheds- og ældreområdet. Modelfoto.

Ældre bliver ramt igen: Skal spare 24 mio. kr.

Over de næste fire år skal der spares næsten 24 mio. kr. på ældre og socialområdet i Gribskov

Af
Jeppe Helkov

Gribsov Kommune var i 2017 den kommune i landet, der brugte færrest penge på ældre borgere over 65 år. Nu bliver sparekniven igen svinget over ældreområdet.

Over de næste fire år skal der spares næsten 24 mio. kr. på social- og ældreområdet. I 2019 skal der spares næsten 9 mio. kr., men der de følgende tre år skal findes yderligere 14,996 mio. kr.

"Jeg er rigtig ked af det, men pengene skal findes," siger formanden for ældre, social og sundhedsudvalget i Gribskov Kommune, Pia Foght (S).

Besparelserne sker som følge af den åbning af det kommunale budget, som det nye flertal i byrådet for nylig besluttede sig for at gennemføre.

I forbindelse med konstitueringen af det nye flertal viste et kasseeftersyn ifølge borgmester Anders Gerner Frost, at kommunens økonomi var på katastrofekurs. Derfor er de politiske udvalg nu blevet bedt om at finde besparelser. Og på social- og ældreområdet skal der altså spares 24 mio. kr.

Da udvalget mødtes i sidste uge pegede man på en række områder, hvor der kan spares. Politikernes foreslag sendes nu i høring.

Blandt foreslagene er en lukning af prestigeprojektet Holbohave, der er et dagcenter for demente. Men en lunkning vil ifølge formanden for ældrerådet, Torben Møgelhøj, være en katastrofe.

"Vi er lodret imod en lukning," siger han og fortsætter:

"Der er virkelig behov for sådan et sted, og dem der kommer der, er glade for det. Vi har faktisk snakket om, at vi gerne vil have et sted til. Så det er helt forkert at nedlægge det."

I stedet for Holbohave lægges der fra politsk hold op til, at brugerne af dementscentret skal ud på kommunens fire øvrige aktivitetscentre. Men det kalder Torben Møgelhøj for 'vanvittigt'.

"Det er klar evidens for, at det er fuldstændig vanvittigt at sende nyligt demente til et aktivitetscenter. Man foreslog det allerede i sidste byrådsperiode, m det kunne var en mulighed. Men det var helt forkert, og det var de heldigvis enig i dengang. Jeg ved ikke, hvad der så har ændret sig," siger han.

Han peger også på, at man har brugt et millionbeløb på at indrette lokalerne, Holbohave skal være i. Penge der nu er spildt.

"Der blev brugt op mod tre mio. kr. på at indrette Holbohave, og man lavede en storstilet åbning, hvor daværende sundhedsminister Sophie Løhde kom. Men nu vil man så lukke det."

Pia Foght kan godt forstå dele af Torben Møgelhøjs kritik, men peger på, at besparelserne skal findes et sted.

"Det var det muliges kunst at finde besparelserne. Af de muligheder, der var at spare på, har vi gennemgået hver enkelt og set på konsekvenserne. Vi talte om seniorcentre, frivilligcentre, Holbohave. Der var tale om at nedsætte rengøring til en gang om måneden. Vi talte om at fjerne det ekstra tilskud på mad. Der var ikke nogle lette steder at spare."

"Jeg er selv super glad for Holbohave. Det er et rigtig godt sted. Men vi har i forvejen fire lignende tilbud, hvor vi kan sikre, at borgerne på Holbohave får et nyt tilbud."

Torben Møgelhøj peger på, at man har brugt et stort millionbeløb på at indrette lokalerne. Og de penge bliver bare spildt nu. Han har ret i det?

"Jeg kender ikke det fulde beløb, men det kan man da godt sige - med mindre køberen også har brug for de faciliteter. Men der er da en pointe i, at når man har indrettet bygninger, så koster det. Men igen, man må må op i helikopteren og vurdere det store billede i de her besparelser."

Ældreområdet et af de områder, der har haft sværest vilkår den seneste periode. Hvorfor vil I nu skære yderligere her?

"Vi har været meget opmærksomme på, at vi står med et såret område, vi skal have til at fungere igen. Vi har lige hjemtaget hjemmesygeplejen, hvor vi har puttet ekstra 10 mio. kr. ind. Snart ser vi også på et nyt udbud. Så jeg er rigtig meget optaget af den borgernære service. At den bliver styrket for alle ældre," slutter Pia Foght.

Her lægges der op til besparelser

  Lukning af Holbohave

  Bedre demensindsats til flere borgere: 2,4 mio. kr.

  Fordobling af kontingent på seniorcentre: 276.000 kr.

  Øget madtakst til borgere i eget hjem og på plejecentre: 1 mio. kr.

  Reduktion af servicebehov vedr. tildeling af hjælp til afhjælpning af særlige behov: 3,5 mio. kr.

  Tilpasning af ydelser og bevillinger ud fra gældende lovgivning og kommunalt serviceniveau på voksen/handicap-/socialområdet: 6,5 mio. kr.

  Indkøb af hjælpemidler på fælles kommunal indkøbsaftale: 500.000 kr.

  Innovationspartnerskab: 423.000 kr.

  Generel rammebesparelse: 4,1 mio. kr.

Publiceret 07 June 2018 10:08

SENESTE TV

Gå med 30 km ad Klosterruten

motion På lørdag 29. juni er det på med vandreskoene, hvis man vil med på en ca. 30 km lang vandretur på en del af Klosterruten. I spidsen går turlederne i Dansk Vandrelaug Hans Henrik Kleinert og Ingelise Kvorning.

"Vi starter i Esrum og går langs Esrum Sø gennem Gribskov, passerer Stjernen, der er centrum for de snorlige jagtveje, som Kong Christian den 5. anlagde, og fortsætter langs Store Grib Sø. Vi passerer Mor Grib's hule, kommer også forbi Æbelholt Kloster og slutter i Hillerød," fortæller de i en pressemeddelelse fra Dansk Vandrelaug.

Øvelser og små lege

Ud over at man får motion, vil der være forskellige indslag på turene som for eksempel 'Walk and Talk', særlige øvelser og små lege, hvor man bruger alle dele af kroppen, også hjerne og hjerte, og der vil være information om seværdigheder på turen.

Der bliver pauser undervejs til at nyde medbragt mad og drikke, inden turen slutter ved Hillerød station ca. kl. 16.30.

Turen starter kl. 9 ved Esrum skole, når bussen fra Saltum ankommer.

Det koster 30 kr. at deltage, hvis man ikke er medlem af Dansk Vandrelaug.

jesl