Nationalpark Kongernes Nordsjælland åbner tirsdag den 29. maj. Arkivfoto.

Nationalpark Kongernes Nordsjælland åbner tirsdag den 29. maj. Arkivfoto.

Nu bliver den indviet:

Nationalpark varsler ny epoke for Nordsjælland

Bestyrelsesformand og to borgmestre ser frem til åbningen af nationalparken, som dronningen skal stå

Af
Jens Berg Thomsen

Tirsdag den 29. maj åbner H.M. Dronning Margrethe Nordsjællands nye nationalpark. Efter et årelangt forløb kan H.M. Dronning Margrethe torsdag den 29. maj åbne Nationalpark Kongernes Nordsjælland. Åbningen begynder med en sejltur fra Skipperhuset ved Fredensborg til Kongens Bøge nord for Nødebo. Herefter skal dronningen sammen med miljø- og fødevareminister Jacob Ellemann-Jensen (V) og borgmesterene fra Gribskov, Helsingør, Hillerød og Halsnæs køre i karet Esrum Kloster og Møllegård, hvor den officielle åbning kommer til at ske.

De selvsamme borgmestre sidder i den nye nationalparks bestyrelse, hvor Carl Bruun, der driver Esromgård, er formand. Og formanden ser frem til dagen, fortæller han til Ugeposten.

“Det er kæmpestort. Jeg glæder mig til at komme igang,” siger han til Ugeposten.

Der venter nu et arbejde med i første omgang at få ansat en sekretariatschef og sidenhen et sekretariat, der får arbejdsplads på Esum Møllegård. Her skal arbejdet begynde med at udføre en nationalparkplan.

Den nye nationalpark vækker også borgmesterbegejstring i Nordsjælland.-

“Nu er vi endelig kommet frem til det tidspunkt, hvor vi kan indvie den nye nationalpark. I mine øjne burde det have været den første nationalpark i Danmark på grund af den kulturhistorie, som området har. Nordsjælland er unik, fordi vi har haft så få herremænd, og at kongerne har kunnet overtage det meste af området fra kirken. Det er en stærk fortælling, og så mener jeg, at vores nationalpark kan alt. Det er dejligt, at vi endelig har kunnet skabe den,” siger Hillerøds borgmester Kirsten Jensen (S).

Også i Gribskov mener borgmester Anders Gerner Frost (NG), at nationalparken vil styrke området.

“Det er en historisk dag. Mange mennesker, også før min tid, har arbejdet for, at det her har kunnet lade sig gøre. Det bliver kæmpe stort for vores kommune og hele Nordsjælland, og jeg vil gerne takke alle, der har været med til at arbejde for det,” siger Anders Gerner Frost.

“I Nordsjælland har vi nogle fantastiske ting at byde på og samles om historisk. Hele nationalparkens ankomstcenter skal ligge her i kommune, på Esrum Møllegård, og vi har ud over skov, natur og hav mange ting at både på med for eksempel slottene i Fredensborg, Hillerød og Esrum,” siger Gribskovs borgmester.

I Hillerød tager man fejringen et skridt videre, for byens kommende byfest kommer også til at stå i nationalparkåbningens tegn.

“Vi fik mulighed for i de fem kommuner, hvor nationalparken ligger, at tage hjem og have noget hos os selv, og det er helt med vilje, at vores byfest kommer til at falde sammen med åbningen af nationalparken. Til festen kommer der til at være et væld af aktiviteter,” siger Kirsten Jensen.

Carl Bruun vurderer, at det kommend sekretariat kommer til at have en fire-fem ansatte.

FAKTA

Program for åbning tirsdag den 29. maj

Kl. 15.00: H.M. Dronningen sejler fra Skipperhuset over Esrum sø til Kongens Bøge. Dronningen følges af miljø- og fødevareministeren og borgmestrene for Fredensborg, Gribskov, Halsnæs, Helsingør og Hillerød og formanden for nationalparken.

Kl. 15.30: Karettur fra Kongens Bøge til Esrum Kloster & Møllegård

Kl. 16.00: Officiel åbning af nationalparken ved Esrum Kloster & Møllegård

Kl. 16.30-18: Folkefest ved Esrum Kloster & Møllegård

Det bliver H.M. Dronning Margrethe, der skal åbne nationalparken. Arkivfoto: Jens Berg Thomsen

Det bliver H.M. Dronning Margrethe, der skal åbne nationalparken. Arkivfoto: Jens Berg Thomsen

Publiceret 22 May 2018 11:30

SENESTE TV

Flyfotograf udstiller og holder foredrag

Udstilling Lars Bygdemark er uden tvivl Sveriges bedste flyfotograf. I mere end 40 år har han fløjet over Sverige og taget billeder af et land med mange forskellige landskabstyper: Bølgende landbrugsarealer med marker og enge, som sammen danner stilfulde kludetæpper, maleriske småbyer og samfund. Slingrende kyststrækninger med tusindtal øer og skær.

Skove som strækker sig så langt, at man føler sig fortabt. I Lars Bygdemarks kunstnerisk udmejslede billeder ser man landskabets fortællinger.

Hans billeder fascinerer. Her fremstår former, som er skabt af mennesker, men som menneskerne ikke selv ser, de har skabt: plovfurer efter en traktor eller industriens anlæg og miljømønstre. Lars Bygdemark blev valgt til ”Årets Naturfotograf 2004” af Sveriges Naturvårdsverk.

Nu kan disse fotos ses på udstillingen 'Sverige fra luften' i Kulturhavn Gilleleje. Lars Bygdemark dukker selv op og holder foredrag, hvor han kan opleves på trappen i biblioteket, tirsdag 20. november kl. 17, hvor han fortæller om sin teknik og viser lysbilleder. Der er gratis adgang.

CV

Møde i seniorkredsen

MØDE Det er Agabe Indiens arbejde, der er centrum for mødet i Helsinge Seniorkreds. Deltagerne får besøg af Gert Svendsen, som fortæller om Agabe Indiens arbejde og om ildsjælen Biskop Jacob, som efter som 12-årig at blive helbredt for en dødelig sygdom, besluttede at give sit liv helt og fuldt til Jesus og arbejde for børn og unge i Indien.

Til mødet, der foregår tirsdag 20. november kl. 19 kan man høre mere om et fantastisk arbejde blandt 6500 børn og unge, om arbejdet blandt gadebørn, og om hvordan Agape Indien uddanner mange unge mennesker til gavn for det indiske samfund.

Anni og Ege Rasmussen, som har besøgt Biskop Jacob og børnehjemmene, vil vise billeder derfra.

Der er naturligvis kaffe og kage, og det hele finder sted Rundinsvej 46 i Helsinge.

Der er gratis adgang. Ligeledes er der gratis kørselsordning ved henvendelse til Alice Jensen, Helsinge (tlf. 30336746) eller Kurt Jensen, Esrum (tlf. 21715694). Mødet er arrangeret af Helsinge Seniorkreds.

Næste møde er tirsdag 11. december kl. 17.30, hvor der er juleafslutning med spisning, lotteri og kaffebord. Birger Daniel Petersen taler over emnet: 'Jesus kom – Jesus kommer.'

CV