Nu bliver den indviet:

Nationalpark varsler ny epoke for Nordsjælland

Bestyrelsesformand og to borgmestre ser frem til åbningen af nationalparken, som dronningen skal stå

Af
Jens Berg Thomsen

Tirsdag den 29. maj åbner H.M. Dronning Margrethe Nordsjællands nye nationalpark. Efter et årelangt forløb kan H.M. Dronning Margrethe torsdag den 29. maj åbne Nationalpark Kongernes Nordsjælland. Åbningen begynder med en sejltur fra Skipperhuset ved Fredensborg til Kongens Bøge nord for Nødebo. Herefter skal dronningen sammen med miljø- og fødevareminister Jacob Ellemann-Jensen (V) og borgmesterene fra Gribskov, Helsingør, Hillerød og Halsnæs køre i karet Esrum Kloster og Møllegård, hvor den officielle åbning kommer til at ske.

De selvsamme borgmestre sidder i den nye nationalparks bestyrelse, hvor Carl Bruun, der driver Esromgård, er formand. Og formanden ser frem til dagen, fortæller han til Ugeposten.

“Det er kæmpestort. Jeg glæder mig til at komme igang,” siger han til Ugeposten.

Der venter nu et arbejde med i første omgang at få ansat en sekretariatschef og sidenhen et sekretariat, der får arbejdsplads på Esum Møllegård. Her skal arbejdet begynde med at udføre en nationalparkplan.

Den nye nationalpark vækker også borgmesterbegejstring i Nordsjælland.-

“Nu er vi endelig kommet frem til det tidspunkt, hvor vi kan indvie den nye nationalpark. I mine øjne burde det have været den første nationalpark i Danmark på grund af den kulturhistorie, som området har. Nordsjælland er unik, fordi vi har haft så få herremænd, og at kongerne har kunnet overtage det meste af området fra kirken. Det er en stærk fortælling, og så mener jeg, at vores nationalpark kan alt. Det er dejligt, at vi endelig har kunnet skabe den,” siger Hillerøds borgmester Kirsten Jensen (S).

Også i Gribskov mener borgmester Anders Gerner Frost (NG), at nationalparken vil styrke området.

“Det er en historisk dag. Mange mennesker, også før min tid, har arbejdet for, at det her har kunnet lade sig gøre. Det bliver kæmpe stort for vores kommune og hele Nordsjælland, og jeg vil gerne takke alle, der har været med til at arbejde for det,” siger Anders Gerner Frost.

“I Nordsjælland har vi nogle fantastiske ting at byde på og samles om historisk. Hele nationalparkens ankomstcenter skal ligge her i kommune, på Esrum Møllegård, og vi har ud over skov, natur og hav mange ting at både på med for eksempel slottene i Fredensborg, Hillerød og Esrum,” siger Gribskovs borgmester.

I Hillerød tager man fejringen et skridt videre, for byens kommende byfest kommer også til at stå i nationalparkåbningens tegn.

“Vi fik mulighed for i de fem kommuner, hvor nationalparken ligger, at tage hjem og have noget hos os selv, og det er helt med vilje, at vores byfest kommer til at falde sammen med åbningen af nationalparken. Til festen kommer der til at være et væld af aktiviteter,” siger Kirsten Jensen.

Carl Bruun vurderer, at det kommend sekretariat kommer til at have en fire-fem ansatte.

FAKTA

Program for åbning tirsdag den 29. maj

Kl. 15.00: H.M. Dronningen sejler fra Skipperhuset over Esrum sø til Kongens Bøge. Dronningen følges af miljø- og fødevareministeren og borgmestrene for Fredensborg, Gribskov, Halsnæs, Helsingør og Hillerød og formanden for nationalparken.

Kl. 15.30: Karettur fra Kongens Bøge til Esrum Kloster & Møllegård

Kl. 16.00: Officiel åbning af nationalparken ved Esrum Kloster & Møllegård

Kl. 16.30-18: Folkefest ved Esrum Kloster & Møllegård

Det bliver H.M. Dronning Margrethe, der skal åbne nationalparken. Arkivfoto: Jens Berg Thomsen

Det bliver H.M. Dronning Margrethe, der skal åbne nationalparken. Arkivfoto: Jens Berg Thomsen

Publiceret 22 May 2018 11:30

SENESTE TV