Den nye mole blev indviet med flag, pindemadder, drinks og taler.
Fotos: Lise Dakinah

Den nye mole blev indviet med flag, pindemadder, drinks og taler. Fotos: Lise Dakinah

Forår i Lejet:

Tisvilde åbnede sæsonen. Sammen

På Kristi Himmelfartsdag er traditionen kommet for at blive. For tredie år i træk fejrede kultbyen Tisvildeleje foråret, de lyse tider, sommerens komme og – hinanden

Af
Af Lise Dakinah

Traditioner er som regel gode, og denne er i hvert fald blevet en sikker fuldtræffer. I stedet for at fare til himmels luntede tisvilde-borgerne i torsdags med bord og stole under armen ned til Birkepladsen. Klokken var ikke nået til otte, men Tisvilde og Omegn Erhvervsforenings gratis morgenbord med indlagt hygge trak i den grad folk til. Købmand Thomas og lokale producenter havde sponsoreret, og vanen tro stod den også på en gibbernakker fra Schumacker Brændevin til at skylle det hele ned med.

Sidste års morgenbord var hele vejen op og ned ad Hovedgaden, og mange syntes, at det var hyggeligere end Birkepladsen. Men på grund af nye sikkerhedskrav blev det i år for omfattende at sætte betonklodser op for to timer. Og Birkepladsen samlede da også hen ad 3-400 mennesker.

Molen lever igen

Hele dagen var spækket med et varieret program men et af de store trækplastre var indvielsen af den meget længe ventede nyrenoverede mole, som bortset fra et par bænke nu står helt færdig. Molen blev bygget i 1906 men har de senere år haft et dårligt liv på grund af vejr og vind.

Omkring 300 mennesker sivede lidt i 12 ned til Tisvildes postkortprofil – lagunen med stenmolen, som nu er suppleret op med en smuk gangbro i tropisk Azobé, også kaldet jerntræ. Det kan efter sigende holde, også selv om en ny Bodil skulle komme forbi. Det fortalte formand for foreningen Tisvildeleje Molens Venner, Poul Rahbek.

”Nu er den her endelig – molen. Bygget af kæmpestore, smukt afrundede sten. Oprindeligt fra Norge men fragtet herned af isen for 15.000 år siden og slebet undervejs. De er sjældne i den størrelse, men vores dygtige entreprenør vidste, hvor de kunne findes her på Sjælland”.

Poul Rahbek takkede alle instanser, der har været med til at give penge til projektet. Også de privatpersoner, der har sponseret en sten og efterfølgende fået en plakette med deres navn på stenen.

Så kom borgmesteren til mikrofonen og han ønskede tisvilde borgere og andet godtfolk tillykke med den nye mole, der kan bruges til at nyde udsigten og solnedgangen. Han klippede snoren, som var et fiskenet, og den lokale troubadour, John Kofoed, havde i dagens anledning komponeret en sang til molen, som dog forsvandt ud over vandet, da forbindelsen til lydanlægget røg.

Foråret blev skudt i gang i Tisvilde med morgenbord på Birkepladsen.

Foråret blev skudt i gang i Tisvilde med morgenbord på Birkepladsen.

Jazzclub.dk opstår

Længere oppe i byen og op ad eftermiddagen var der godt gang i den på Tisvilde Kro. Jazzsaxofonisten Jesper Thilo og band, der også underholdt på Birkepladsen over morgenmaden, fik alle gæsterne til at swinge, og der var stuvende fuldt både inde og ude. Musikken var samtidig startskuddet til lokale kræfters initiativ: Tisvilde Jazz Club, som vil forkæle øregangene hos jazz entusiaster. Det bliver hen over sommeren med musik forskellige steder i Tisvilde, og som en naturlig del af Tisvilde Kro om vinteren, så musikken kommer til at leve året rundt med moderne jazz, traditionel jazz og musik, som læner sig op af jazz.

Klokken 23 var der inviteret til stjernekiggeri på Wieth-Knudsen observatoriet på Margot Nyholms Vej. Men det fantastiske sommervejr var skiftet over til regn og tordenvejr, så det blev aflyst.

I stedet kunne man slutte Forår i Lejet af på Birkepladsen med nogle lokale lysende stjerner, der gav koncert og satte deres DJ til at sørge for rytmiske toner indtil et godt stykke efter midnat.

Publiceret 14 May 2018 15:00

SENESTE TV

Påskemarch med Idrættens Venner

arrangement Langfredag 19. april holder Idrættens Venner i Tisvilde den traditionelle påskemarch for 42. gang.

Marchen foregår i det skønne Tisvilde Hegn og Troldeskoven, hvor deltagerne kan vælge mellem at gå enten 12, 20 eller 30 km i det tidlige forår. Specielt den korte rute er velegnet for en familieudflugt, da den overalt går ad gode og farbare stier.

Man kan starte på alle ruter fra kl. 8 fra Idrætshuset, Hovedgaden, hvor også sekretariatet har hovedkvarter. Her kan deltagerne købe startkort indtil kl. 10 på 30 km-ruten, kl. 11 på 20 km-ruten og kl. 12 på den korte rute.

Rasteplads med grill

Rastepladserne er igen ved Stængehus og Bækkebro, hvor det vil være muligt at få lidt at spise og drikke undervejs.

På Bækkebro har man taget den store grill med, hvor man kan købe grillpølser. Der er selvfølgelig også varme og kolde drikke.

Alle skal være i mål kl. 16.

Hvis man ønsker at gå ruten, koster det 20 kr. Skal der medalje med, koster det 40 kr. For børn under 15 år inklusive medalje koster det 30 kr. Der er kontant betaling.

Overskuddet går til ungdomsarbejdet i Tisvildeleje Gymnastik Forening.

jesl

Frivilligheds-messe for foreningerne

arrangement Under overskriften 'Netværk gør stærk' inviterer Frivilligt forum Gribskov alle frivillige foreninger - kulturelle-, sociale- og idrætsforeninger - til fælles møde for at styrke kendskab til, hvilke foreninger der er, og hvad de står for.

Det foregår lørdag 27. april kl. 14-17 i Kulturhuset, Skolegade 43, Helsinge.

Ved hjælp af udstillingsboder og små 'speed-dating-møder' vil man blive klogere på, hvad frivillighed står for i Gribskov Kommune.

Frivillig forum håber med arrangementet, at være med til at styrke frivilligheden og bringe mange forskellige foreninger sammen, så både de og andre ude fra, kan blive klogere på hvem foreningerne er og hvad de kan bruges til.

Alle kan få en bod

"Hvis vi kender hinanden, bliver vi også meget bedre til at bruge hinanden," siger formand for Frivilligt Forum Ole Thomsen i en pressemeddelelse.

Alle foreninger der deltager, får mulighed for at få en bod, hvor de kan præsentere deres aktiviteter.

Der vil også på dagen være et par fælles oplæg.

jesl