Tina Buchwald udgiver snart sin niende bog.

Tina Buchwald udgiver snart sin niende bog.

Præst klar med niende bog:

Jeg kan ikke lade være med at skrive

Sognepræsten i Blistrup Kirke har skrevet om Rom, kvindesyn og magten i den katolske kirke

Af
Jens Berg Thomsen

“Jeg kan ikke lade være. Det er nok som at trække vejret. Der er hele tiden et eller andet, der lurer. Det skal ud på en eller anden måde.”

Hvis man tæller e-bøgerne med, er det bog nummer ni, der snart udkommer fra sognepræst i Blistrup Kirke Tina Buchwalds hånd. “Sibyllernes kamp i Vatikanet” hedder den, og handlingen udspiller sig i 2030 i Rom.

“Den handler om kvinders ligestilling i den katolske kirke, og hvorfor man ikke tillader kvindelige katolske præster. Den handler også om kvinders ligestilling og rolle, når de ikke gør rent, vasker, gør rent for kardinalerne,” siger Tina Buchwald.

I bogen er den danske hovedperson en protestantisk præst, der lige er kommet ud af en skilsmisse.

“Han er helt nede og er sur på kvinder,” forklarer præsteforfatteren.

Den danske præst møder en af kardinalerne, der er i spil til at blive ny pave, så i bogen kommer man også ind på magtspillet bag placeringen af den magtfulde post. Derudover er der historiske fakta. Man få også lejlighed til at lære, hvordan Vatikanet fungerer som stat, og man lærer også om Peterskirken og andre kirker i Rom. Inspirationen stammer også fra, at Tina Buchwald har boet i byen sammen med sin familie.

Et andet tema i bogen er en fremtidsapokalypse.

“Menneskets store problem er, at vi er grådige. Jeg tænker på sygdomme, der ikke kan bekæmpes, eksempelvis. Der er altid noget - også i mine prædkener - at “det her kan vi gøre bedre”,” siger hun.

Hun vil nødigt sætte sin nye bog i bås som hverken thriller eller noget andet, men kalder det en kombination af mange ting. Blandt andet en turguide til Rom.

“Man skal nok ikke købe den, hvis religion ikke interesserer én,” siger hun.

Et tema er dog kvindesynet.

“Jeg vil gerne påpege kvindesynet. Misogyni, had til kvinder. Man kan godt blive lidt betænkelig, om der er noget i spil i forhold til denne bog. Det er aktuelt i nutiden, fortiden og fremtiden. Man møder det i små doser. Du skal ikke komme for godt i gang som kvinde. For nylig blev præster spurgt i en undersøgelse, og der er stadig 17 procent, der mener, at der ikke skal være kvindelige præster. Det viser mig, at der stadig er noget at kæmpe for. Min holdning er, at jeg intet ønske har om at blive kvindelig katolsk præst. Jeg er lykkelig over at være protestantisk, kvindelig præst. Men det er et emne, der interesserer mig, og jeg har holdt orlov på et tidspunkt, hvor jeg har skrevet en e-bog om problematikken omkring kvindelige præster. De findes og lever i bedste velgående. Men det er en lille fraktion, der ikke er anerkendt af Vatikanet,” siger Tina Buchwald.

“Kvindelige katolske præster findes i USA, hvor de kan køre meningheden og fungere som præst. Men så snart, der er kirkelig handlinger, så må hun ikke stå for det. Det vil sige, at hun ikke må døbe, vie eller begrave. Det er meget interessant. Der er ikke noget skriftligt bortset fra Paulus. Det bygger på traditionen. Måske bygger man det på, at der ikke var kvinder til stede, da Jesus indstiftede nadveren. Men det ved vi dybest set ikke. Så er der det, at en præst skal være et billede på kristus, og kristus var en mand. Jeg tror, at det skyldes, at kvinder menstruerer, at kvinder er urene. Det kan være det, at kvinden står ved alteret mens hun menstruerer. Men jeg har ingen dokumentation for det,” siger Tina Buchwald.

Tina Buchwald sælger og signerer sin nye bog den 19. maj i Arnold Busck i Helsinge fra klokken 11-13.

“Jeg kan ikke lade være,” siger Tina Buchwald om det at skrive bøger.

“Jeg kan ikke lade være,” siger Tina Buchwald om det at skrive bøger.

Publiceret 12 May 2018 11:30