’En mega maveplasker for regeringen’ og ’helt ubegribeligt’:

Gribskov går glip af 40 mio. kr.

Forhandlingerne om regeringens udligningsreform er brudt sammen. Helt ubegribeligt, siger borgmester Anders Gerner Frost. Især én mand får skylden

Af
Jeppe Helkov

En tiltrængt økonomisk indsprøjtning. Det var, hvad Gribskov Kommune havde udsigt til som følge af regeringens stort anlagte udligningsreform. Her var der udsigt til, at Gribskovs slunkne kommunekasse ville få 42,3 mio. kr. om året. Men i denne uge brød forhandlingerne sammen. Og det sammenbrud kalder politisk kommentator Hans Engel for en 'mega maveplasker' for økonomi- og indenrigsminister for Simon Emil Ammitzbøll-Bille.

“Det er en mega maveplasker for regeringen og ikke mindst Simon Emil Ammitzbøll-Bille. Han har haft til opgave at skaffe en udligningsordning, og det er en aftale, som har haft Løkkes og regeringens allerhøjeste prioritet. Løkke har tidligere betegnet det her som en absolut bunden opgave,” siger Hans Engell til Ekstra Bladet og fortsætter:

“Jeg har talt med forskellige af forhandlerne, og deres samstemmende billede er, at Simon Emil Ammitzbøll-Bille virkelig har kokset. Han har forsøgt at spille Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti ud mod hinanden, han har forsøgt at gå bag om ryggen på nogle af forhandlerne og i det hele taget været lige lovlig Karl Smart,” siger han.

Mellem 30 og 50 mio. kr.

I Gribskov Kommune vækker sammenbruddet i forhandlingerne heller ikke just glæde.

“Vi kunne have fået mellem 30 og 50 millioner kroner mere mellem hænderne om året, end vi har i dag, men fordi forhandlingerne er brudt sammen, så er det kun en lille del, der bliver ændret. Ændringen betyder ganske vist, at vores økonomisk hårdt pressede kommune skal af med cirka 10 millioner kroner færre end i dag, men Gribskov står fortsat i en vanskelig situation, hvor vi skal af med cirka 250 millioner,” siger borgmester Anders Gerner Frost (NytGribskov) i en pressemeddelelse.

Udligningsreformens formål var at skabe en større lighed på tværs af kommunerne. Det skulle ske ved, at mere velstillede kommuner gav et beløb til de mindre velstillede kommune. Men Gribskov Kommune kan altså nu skyde en hvid pil efter en økonomisk håndsrækning.

Brug for gentænkning

Anders Gerner Frost peger på, at der er brug for en gentænkning af hele systemet, så 'Gribskovs store økonomiske udfordringer i højere grad kommer frem i lyset'.

”Det må være helt ubegribeligt for borgerne, når vi har et faldende børnetal, relativt mange ældre borgere og ikke mindst et stigende antal borgere, som kræver ekstra pleje, når de bliver udskrevet fra hospitalet,” fortsætter Anders Gerner Frost.

”Det er som om, at vores borgere ikke rigtig passer ind i Økonomi- og Indenrigsministeriets regneark. Det virker som om, at de tror, vi er en halvrig kommune, fordi vi ligger i Nordsjælland og har nogle dyre sommerhuse, men det er altså langtfra sandheden,” slutter han.

Publiceret 24 April 2018 07:00

Ugeposten Gribskov nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Ugeposten Gribskov
SENESTE TV

Aktiv udstilling skudt i gang

Helsinge Bibliotek inviterede til reception i børnehøjde i anledningen af, at den aktivitetsinviterende udstilling ”Mørkebarnet” nu er klar til at blive taget i brug af kommunens 6-12 årige børn.

Udstillingen er skabt over Cecilie Ekens meget smukke og prisbelønnede billedbog ”Mørkebarnet”, der på poetisk vis fortæller om Mørkebarnet og Lysbarnet, der bor i samme have. Men mor og far vil ikke have Mørkebarnet ind i huset, fordi hun er trodsig og besværlig, de vil kun have det søde og milde Lysbarn.

Bogen er et kunstværk og rammer på smukkeste vis et emne, som både børn og voksne kender: menneskets lyse og mørke sider.

”Vi kan se, at udstillingen appellerer til børnene. Mange børn har allerede været forbi, mens vi har arbejdet med at klargøre udstillingen. Spontant involverer de sig i udstillingens emner: lys, mørke, svære følelser, symboler med mere” fortæller bibliotekets personale.

3.n og 3.p fra Nordstjerneskolen var sammen med deres lærere, Malene Linsaa og Stina Miller, som særlige gæster inviteret med til åbningsreceptionen. Helsinge Bibliotek fungerer som bibliotek og læringscenter for Nordstjerneskolen, så det var oplagt, at det var elever herfra, der fik mulighed for at være med til den festlige markering.

”Glæder I jer til at lære Mørkebarnet at kende” blev der spurgt. Man var ikke i tvivl om børnenes svar ud fra deres glade ”jaaahh”.

Vejleder Connie Trolle fortalte børnene, at udstillingen er hentet i Kolding, hvor den har stået i 3 måneder, og at den nu er i Helsinge helt frem til 30. august.

Bibliotekschef Vibeke Steen sørgede for at klippe den røde snor over, hvorefter børnene strømmede ind i udstillingen og gav sig god tid der. Klasselærer Malene Linsaa glædede sig over, at der er så megen appel i udstillingen, at børnene var rundt og prøve nogle af aktiviteterne, inden de som gode receptionsgæster stillede sig i kø for at smage de flotte ”Mørkebarns-kagepiger” , som var lavet i dagens anledning.

Vibeke Steen glæder sig over, at det er lykkedes Helsinge Bibliotek at få udstillingen til Gribskov Kommune. På nationalt plan er der lavet 10 børnebogsudstillinger som del af projektet ”Fang Fortællingen”, som er et samarbejde mellem landets biblioteker, Kulturstyrelsen og Nordea Fonden. Der er fokus på at styrke børns læselyst og fange deres interesse for de gode fortællinger.

Landsdækkende er der stor interesse for at låne udstillingerne, så Helsinge har været yderst heldig, idet biblioteket er vært for udstillingen ”Mørkebarnet” og i efteråret bliver det ”Kaskelotternes Sang”, der kommer til Gribskov Kommune.

Helsinge Bibliotek tilbyder oplæsning og undervisningsaktiviteter i forbindelse med udstillingen. Kommunens Skoler (indskolinger) har alle modtaget invitationer til at deltage. På nuværende tidspunkt er 7 klasser tilmeldt, men Connie Trolle håber, at flere klasser vil lægge vejen forbi og deltage i det særligt tilrettelagte undervisningsforløb.

Gisli