’En mega maveplasker for regeringen’ og ’helt ubegribeligt’:

Gribskov går glip af 40 mio. kr.

Forhandlingerne om regeringens udligningsreform er brudt sammen. Helt ubegribeligt, siger borgmester Anders Gerner Frost. Især én mand får skylden

Af
Jeppe Helkov

En tiltrængt økonomisk indsprøjtning. Det var, hvad Gribskov Kommune havde udsigt til som følge af regeringens stort anlagte udligningsreform. Her var der udsigt til, at Gribskovs slunkne kommunekasse ville få 42,3 mio. kr. om året. Men i denne uge brød forhandlingerne sammen. Og det sammenbrud kalder politisk kommentator Hans Engel for en 'mega maveplasker' for økonomi- og indenrigsminister for Simon Emil Ammitzbøll-Bille.

“Det er en mega maveplasker for regeringen og ikke mindst Simon Emil Ammitzbøll-Bille. Han har haft til opgave at skaffe en udligningsordning, og det er en aftale, som har haft Løkkes og regeringens allerhøjeste prioritet. Løkke har tidligere betegnet det her som en absolut bunden opgave,” siger Hans Engell til Ekstra Bladet og fortsætter:

“Jeg har talt med forskellige af forhandlerne, og deres samstemmende billede er, at Simon Emil Ammitzbøll-Bille virkelig har kokset. Han har forsøgt at spille Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti ud mod hinanden, han har forsøgt at gå bag om ryggen på nogle af forhandlerne og i det hele taget været lige lovlig Karl Smart,” siger han.

Mellem 30 og 50 mio. kr.

I Gribskov Kommune vækker sammenbruddet i forhandlingerne heller ikke just glæde.

“Vi kunne have fået mellem 30 og 50 millioner kroner mere mellem hænderne om året, end vi har i dag, men fordi forhandlingerne er brudt sammen, så er det kun en lille del, der bliver ændret. Ændringen betyder ganske vist, at vores økonomisk hårdt pressede kommune skal af med cirka 10 millioner kroner færre end i dag, men Gribskov står fortsat i en vanskelig situation, hvor vi skal af med cirka 250 millioner,” siger borgmester Anders Gerner Frost (NytGribskov) i en pressemeddelelse.

Udligningsreformens formål var at skabe en større lighed på tværs af kommunerne. Det skulle ske ved, at mere velstillede kommuner gav et beløb til de mindre velstillede kommune. Men Gribskov Kommune kan altså nu skyde en hvid pil efter en økonomisk håndsrækning.

Brug for gentænkning

Anders Gerner Frost peger på, at der er brug for en gentænkning af hele systemet, så 'Gribskovs store økonomiske udfordringer i højere grad kommer frem i lyset'.

”Det må være helt ubegribeligt for borgerne, når vi har et faldende børnetal, relativt mange ældre borgere og ikke mindst et stigende antal borgere, som kræver ekstra pleje, når de bliver udskrevet fra hospitalet,” fortsætter Anders Gerner Frost.

”Det er som om, at vores borgere ikke rigtig passer ind i Økonomi- og Indenrigsministeriets regneark. Det virker som om, at de tror, vi er en halvrig kommune, fordi vi ligger i Nordsjælland og har nogle dyre sommerhuse, men det er altså langtfra sandheden,” slutter han.

Publiceret 24 April 2018 07:00

SENESTE TV

Se Sverige fra luften i Kulturhavn Gilleleje

udstilling Lars Bygdemark har i mere end 40 år fløjet over Sverige og taget hundredetusindvis af billeder af et land med mange forskellige landskabstyper.

Fredag 26. oktober kl. 15 er der i Kulturhavn Gilleleje fernisering på udstillingen 'Sverige fra luften' med en række af hans fotos.

Landskabets fortællinger

"I Lars Bygdemarks kunstnerisk udmejslede billeder ser man landskabets fortællinger. Hans billeder fascinerer. Her fremstår former, som er skabt af mennesker, men som menneskerne ikke selv ser, de har skabt," skriver arrangøren i en pressemeddelelse. Alle er velkomne, og der er gratis adgang til ferniseringen.

20. november kl. 17 beretter fotografen om sin teknik og viser lysbilleder. Udstillingen kan ses til 12. december.

jesl