Helsinge-stortalent udtaget til EM:

’Jeg troede bare, at jeg bare skulle ind og tale med min træner’

Emily Gantriis er blevet udtaget til Europa Mesterskaberne i svømning. ’Da de så råbte mit navn op, var jeg lidt i chok,’ siger hun

Af
Jeppe Helkov

At Emily Gantriis' svømmetalent er noget ud over det sædvanlige, er der nok ikke mange, der har været i tvivl om de seneste mange år. Og ved det nyligt afholde Danish Open var præstationerne så gode, at hun efterfølgende er blevet udtaget til EM.

Faktisk blev det til personlige rekorder for Helsinge-svømmer Emily Gantriis i både 50, 100 og 200 meter fri. Tiden på 50 meter fri var samtidig nok til en imponerende sølvmedalje, mens det i 200 meter fri blev til en finaleplads og en samlet fjerdeplads.

“Jeg er virkelig glad for mine præstationer. Man vil altid gerne have svømmet lidt hurtigere, men jeg er sindssyg glad for, hvordan det gik,” siger Emily Gantriis, der efterhånden har gjort det til en vane at sætte nye personlige rekorder, hver gang hun er i bassinet. Det mener hun selv skyldes, det daglige, hårde arbejder, der bliver brugt på svømmebanerne i landsholdets faciliteter i Bellahøj.

De siger, det ikke kan blive ved

“Det er mega fedt, at jeg bliver ved med at udvikle mig. Jeg får hele tiden at vide, at der nok kommer et tidspunkt, hvor jeg ikke kan blive ved med at slå mine rekorder. Og jeg har også haft et år med nedgang. Men jeg arbejder hårdt - og tror virkelig på, at hvis man arbejder hårdt til træning, så rykker man sig også. Det viser sig måske ikke med det samme, men på den lange bane vil effekten komme. Det er fedt, at det sker nu. Men jeg har også knoklet meget for det,” siger hun.

Emily Gantriis kvalificerede sig ikke direkte til EM på sine tider, men efter Danish Open blev landsholdssvømmerne kaldt sammen for at høre, hvem der var udtaget til EM.

Var lidt i chok

“Jeg troede bare, at jeg bare skulle ind og tale med min træner. På 50 meter fra var jeg en tiendedel af et sekund fra at kvalificere mig. De havde sagt, at de fire hurtigste på holdkappen ville blive udtaget, men Pernille Blume (den bedste danske svømmer, red.) var ikke med ved stævnet. Så da jeg var færdig med at svømme, troede jeg bare, at det var det. Da de så råbte mit navn op, var jeg lidt i chok. Det var virkelig, virkelig fedt, men jeg var meget overrasket.”

“Landstræneren fortalte, at han havde taget mig med, fordi jeg er inde i en god udvikling. Og jeg kan også være med i holdkappen, og det passer godt i forhold til nogle af de løb, Pernille (Blume, red.) ellers skal svømme.”

Emily Gantriis skal til EM svømme 50 og 200 meter fri - og så er hun en del af den danske holdkap på 100 meter fri. Og her drømmer hun om en EM-medalje til samlingen.

Håber på EM-medalje

“Vi er fire svømmere til de fire pladser. Det er et meget stærkt hold, men man ved aldrig, hvad de andre nationer stiller med. Men jeg tror, det er realistisk med en medalje. Ellers er min målsætning bare at svømme hurtigere end til Danish Open. Så må vi se, hvor det kan bære mig hen.”

Men selvom EM-udtagelsen er endnu en fjer i hatten i en i forvejen bugnende fjerprydelse, giver den også visse udfordringer for Emily Gantriis.

“Jeg går i 3. g og har alle de afsluttende eksamener til sommer. Men med EM følger også en masse rejser. Vi skal til Tyrkiet i to uger, vi skal til Italien i to uger. Så kalenderen bliver lige lidt ekstra presset. Det kan godt være lidt stressende med alt det her, når man også går i skole. Men svømningen er førsteprioritet. Så selvom det virker uoverskueligt, skal det nok gå,” siger hun.

EM foregår i Glasgow fra den 3.-9. august.

Publiceret 23 April 2018 09:45

Ugeposten Gribskov nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Ugeposten Gribskov
SENESTE TV

Aktiv udstilling skudt i gang

Helsinge Bibliotek inviterede til reception i børnehøjde i anledningen af, at den aktivitetsinviterende udstilling ”Mørkebarnet” nu er klar til at blive taget i brug af kommunens 6-12 årige børn.

Udstillingen er skabt over Cecilie Ekens meget smukke og prisbelønnede billedbog ”Mørkebarnet”, der på poetisk vis fortæller om Mørkebarnet og Lysbarnet, der bor i samme have. Men mor og far vil ikke have Mørkebarnet ind i huset, fordi hun er trodsig og besværlig, de vil kun have det søde og milde Lysbarn.

Bogen er et kunstværk og rammer på smukkeste vis et emne, som både børn og voksne kender: menneskets lyse og mørke sider.

”Vi kan se, at udstillingen appellerer til børnene. Mange børn har allerede været forbi, mens vi har arbejdet med at klargøre udstillingen. Spontant involverer de sig i udstillingens emner: lys, mørke, svære følelser, symboler med mere” fortæller bibliotekets personale.

3.n og 3.p fra Nordstjerneskolen var sammen med deres lærere, Malene Linsaa og Stina Miller, som særlige gæster inviteret med til åbningsreceptionen. Helsinge Bibliotek fungerer som bibliotek og læringscenter for Nordstjerneskolen, så det var oplagt, at det var elever herfra, der fik mulighed for at være med til den festlige markering.

”Glæder I jer til at lære Mørkebarnet at kende” blev der spurgt. Man var ikke i tvivl om børnenes svar ud fra deres glade ”jaaahh”.

Vejleder Connie Trolle fortalte børnene, at udstillingen er hentet i Kolding, hvor den har stået i 3 måneder, og at den nu er i Helsinge helt frem til 30. august.

Bibliotekschef Vibeke Steen sørgede for at klippe den røde snor over, hvorefter børnene strømmede ind i udstillingen og gav sig god tid der. Klasselærer Malene Linsaa glædede sig over, at der er så megen appel i udstillingen, at børnene var rundt og prøve nogle af aktiviteterne, inden de som gode receptionsgæster stillede sig i kø for at smage de flotte ”Mørkebarns-kagepiger” , som var lavet i dagens anledning.

Vibeke Steen glæder sig over, at det er lykkedes Helsinge Bibliotek at få udstillingen til Gribskov Kommune. På nationalt plan er der lavet 10 børnebogsudstillinger som del af projektet ”Fang Fortællingen”, som er et samarbejde mellem landets biblioteker, Kulturstyrelsen og Nordea Fonden. Der er fokus på at styrke børns læselyst og fange deres interesse for de gode fortællinger.

Landsdækkende er der stor interesse for at låne udstillingerne, så Helsinge har været yderst heldig, idet biblioteket er vært for udstillingen ”Mørkebarnet” og i efteråret bliver det ”Kaskelotternes Sang”, der kommer til Gribskov Kommune.

Helsinge Bibliotek tilbyder oplæsning og undervisningsaktiviteter i forbindelse med udstillingen. Kommunens Skoler (indskolinger) har alle modtaget invitationer til at deltage. På nuværende tidspunkt er 7 klasser tilmeldt, men Connie Trolle håber, at flere klasser vil lægge vejen forbi og deltage i det særligt tilrettelagte undervisningsforløb.

Gisli