Der er flere spændende nyheder til årets veterantræf i Græsted. Foto: Jan F. Stephan

Der er flere spændende nyheder til årets veterantræf i Græsted. Foto: Jan F. Stephan

Veterantræf er klar med Danmarkspremiere:

’Det er ret fantastisk, at det er lykkes’

Selvom Græsted Veterantræf fører dig tilbage i tiden, skal der stadig være plads til at forny sig. Derfor har arrangørerne flere overraskelser i ærmet til årets træf

Af
Jeppe Helkov

En vaskeægte Danmarkspremiere. Det er, hvad folkene bag Græsted Veterantræf er klar med til årets træf. I sidste uge viste træffet for første gang deres nye kabelbane frem for offentligheden.

“Vi har ikke været så meget i pressen i år. Det har vi ikke, fordi vi gerne ville have ro til at forberede årets træf. Men nu nærmer det sig - og nu er vi ved at være klar,” siger Pernille Sørensen, bestyrelsesmedlem i Græsted Veterantræfforening og fortsætter:

“Men vi har en Danmarkspremiere. Vi har fundet frem til noget, der hedder cable racing, som man havde i gamle dage. Man laver en stor, rund racerbane, og så har man nogle små, motordrevne biler, der suser rundt. “

“Vi har fået fat i nogle veteranracerbiler og så har nogle af vores frivillige bygget den her bane. Det findes ikke i Danmark, og man har ikke haft det herhjemme siden 60erne,” siger hun.

Biler kører 100 km/t

På de udenlandske baner kan kabelbilerne komme op på 300 km/t i timen. Helt så stærkt vil de dog ikke køre på pladsen i Græsted.

“Bilerne minder lidt om fjernstyrede biler. I gamle dage kørte de 60 km/t, men vores kommer til at køre 100 km/t. Da vi hørte om den her mulighed, var vi simpelthen nødt til at gribe fat i det. Vi synes selv, det er ret fantastisk, at det er lykkes,” siger Pernille Sørensen, der samtidig åbner for, at entusiaster selv kan tage deres kabelbiler med, hvis man skulle have sådan nogle.

“På Græsted Veterantræf vil vi være jordnære, og det hele skal gerne være, som vi plejer. Men der skal også være noget fornyelse hvert år, så folk stadig synes, det er sjovt at komme. I år lægger vi op til, at folk, der har disse biler - og det ved vi, der er mange, der har - de må de gerne tage dem med og få en tur på vores bane.”

Og netop snakken med at forny sig kom for alvor på dagsordenen hos Græsted Veterantræf, da en nye bestyrelse kom til sidste år. Derfor er kabelbilerne heller ikke det eneste nye tiltag, de besøgende kan oplev på årets træf.

Skal ondelyneme ikke klage

“Efter træffet sidste år evaluerede vi på det hele, og vi havde et fantastisk træf. Vi skal den ondelyneme ikke klage. Det skal vi ikke. Vi havde god opbakning. Men vi har også lyttet til, hvad publikum gerne vil have mere af. Hvis vi skal have fat i børnefamilierne, skal der noget nyt til. Det skal ikke bare være det samme år efter år.”

“Tilbagemeldingen er, at folk gerne vil have mere damp og mere militær. Så vi har skruet op for dampen. Der kommer blandt andet en dampmaskine fra Holland, der kan lave træsko. Den har aldrig været her før. Så har vi selvfølgelig også damptraktorer fra Holland.”

“Med militærdelen kommer Dansk Militærhistorisk Køretøjs-Forening. De var her også sidste år. Men så har vi fået fat i 5th Rangers fra i Sverige, der kommer og laver noget reenactment (deltagerne genopfører en bestemt tidsperiode eller begivenhed, red.) De går virkelig op i det. Så får vi tyske reenactere, der også skal skabe noget mere militærliv. Det glæder vi os rigtig meget til,” siger Pernille Sørensen.

Komprimeret musikprogram

“Musikken er også noget af det, der er rigtig vigtig for os. Normalt har man musik fordelt over hele dagen i de store telte. I år har vi valgt at komprimere det noget mere. Kl. 20 begynder musikken. Vi vil hellere have kvalitet end kvantitet. Blues Brothers kommer og laver et stort show. Der er én, der kommer og spiller John Mogensens sange - og så har vi Peter Og De Andre Kopier. De spiller de gamle Gasolin-sanger. Det bliver gang i den i løbet af weekenden.”

Derudover fortsætter nogle af de populære tiltag fra sidste år også. Blandt andet kommer Veterantoget igen, og det tog vil i år fylde endnu mere på pladsen.

Sådan ser det ud, når de små kablebiler skal til at drøne af sted. Pressefoto

Sådan ser det ud, når de små kablebiler skal til at drøne af sted. Pressefoto

Endnu mere veterantog

Vi har fået et rigtig godt samarbejde med veterantoget. I år kommer der endnu mere tog på banen og på linjerne,” siger Pernille Sørensen og fortsætter:

“Vi fortsætter også med dyrskuet. Sidste år var det nyt, og i år håber vi, at der kommer endnu flere dyr. Vi opfordrer faktisk til, at børn og voksne kan overnatte med deres dyr. Sidste år var der 30 overnattende børn - det kan man melde sig til igen.”

Græsted Veterantræf foregår i år fra den 19.-21 maj.

Publiceret 22 April 2018 11:45

SENESTE TV

Coach vil hjælpe folk til vægttab

Foredrag Vil du gerne af med nogle kilo, er dette foredrag måske noget for dig. Mandag 21. januar kl. 19 til 21 holder den lokale coach Hanne Skov Hansen foredrag hos Frivilligcentret i Helsinge.

Her har hun til hensigt at gøre sit publikum bevidst om, hvorfor de har behov for hjælp til at tabe sig, og hvad der er grunden til, at det ofte sker, at kiloene kommer på igen. Emnerne hun kommer ind på er blandt andet:

    Der kommer ikke fokus på, hvad der skal spises, eller hvad der ikke bør indtages. For det ved alle.

    Det er mere, hvorfor vi spiser forkert, selv om vi godt ved, det er forkert.

    Hvordan vi knækker koden ”gamle vaner”.

    Hvordan de gamle vaner er kommet.

    Hvordan vi undgår dem fremover.

Hanne er coachuddannet efter mange år i plejesektoren. Nu er hun indehaver af coach-virksomheden Selvindsigt4you.dk.

Alle er velkomne til det gratis arrangement. Det er nødvendigt med tilmelding til Frivilligcentret på telefon: 46790891 eller på mail info@frivilligcenter-helsinge.dk senest 17. januar.

Trancekanal er klar til Mester Niham

Det alternative Holistisk livsstils forening i Gilleleje indbyder til Star Seed.

"På denne første kanaliseringsaften i 2019 vil trancekanal Dennis Søndergaard kanalisere Mester Niham fra den 13. dimension med temaet: Hvor kommer vi fra? Mange har sikkert haft disse overvejelser om, hvorvidt vi oprindeligt stammer som Star Seed fra andre steder i universet?," skriver Holistisk livsstils forening i en pressemeddelelse og fortsætter:

"Mester Niham vil derfor fortælle os, om der er liv udenfor planeten Gaia/Jorden, som vi lever på. Så på denne aften vil du blive taget med på en rejse til der, hvor du stammer fra, så du kommer til at få information og opleve andre verdener og deres virke."

Denne aften kan man opleve torsdag 17. januar kl. 19.00 til 21.30 i Det Gamle Posthus i Gilleleje. Entre betales ved indgangen.