Regeringen melder sig på banen:

Stor naturperle vender tilbage - måske

Regeringen bakker op om at genskabe lokal sø og sætter undersøgelse i gang

Søborg Sø er måske på vej til at få vand i sig igen, og dermed kan en “stor naturperle” vende tilbage “til gavn for både dyreliv, Gribskovs borgere og turisterne,” skriver Gribskov Kommune i en pressemeddelelse.
Regeringen sætter efter nytår en såkaldt VVM-undersøgelse i søen om søen og bakker op om at genskabe søen, der blev tømt helt tilbage i 1870'erne.
”Det er en rigtig glædelig nyhed, at regeringen nu har meldt sig på banen, så vi kan få gang i at genskabe dette storslåede naturområde. Det vil først og fremmest gavne naturen helt enormt og give borgerne i Gribskov Kommune et virkeligt smukt område at nyde på alle tidspunkter af året. Der er nemlig blandt andet planer om at lave stier og udsigtspunkter rundt omkring,” siger nu afgåede borgmester Kim Valentin (V) i en pressemeddelelse.
Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) har forklaret i en udsendt pressemeddelelse, at VVM-undersøgelsen skal vise, hvordan genskabelsen vil påvirke miljøet. Samtidig vil han arbejde videre med at finde finansiering til projektet. Regeringen har allerede besluttet, at indtægterne fra salget af statens campingpladser kan indgå i finansieringen af genopretningsprojekter som blandt andet Søborg Sø.
Området, der skal genoprettes, er i alt cirka 500 hektar. Her vil cirka 340 hektar blive til sø og resten til enge. I dag er jorden fordelt på 63 lodsejere, og derfor skal der som en del af projektet købes jord til en jordfordeling, hvor lodsejerne får tilbudt andre arealer i bytte for de arealer, der skal indgå i genopretningen.
Lodsejere og beboere i lokalområdet bliver inddraget i det store genopretningsprojekt. Som startskud bliver der afholdt et borgermøde i starten af det nye år, hvor der blandet andet bliver informeret om den VVM-undersøgelse, der går i gang.


Publiceret 12 January 2018 07:00

SENESTE TV