Folkedansere fejrer 80 års jubilæum

I 1937 begyndte Gribskov Folkedansere for første gang at danse den særegne dans - og foreningen er med 26 aktive medlemmer stadig i fuld vigør i dag

Af
Jeppe Helkov

Folkedans. Hvis du — ligesom unavngivne personer på Ugeposten – troede, at det er en danseart, der først i de senere år har bredt sig over Danmark som en steppebrand, tager du grulig fejl. Det er Gribskov Folkedanserforening et soleklart bevis på.
Den 25. november kunne foreningen fejre 80 års jubilæum. Og det fornemme jubilæum skal nu markeres. Derfor inviterer Gribskov Folkedansere til jubilæumsdans og nytårslegestue den 13. januar.
“Hvis man gerne vil prøve folkedans, må man gerne komme forbi på dagen,” siger Nels Nielsen, bestyrelsesmedlem i Gribskov Folkedansere, hvis forening blev stiftet tilbage i 1937. Dengang hed den Helsinge Folkedansere - men ved kommunesammenlægningen valgte man at skifte navn.
Men selvom meget vand er løbet under åen siden 1937, mener Benedikte Jørgensen fra Gribskov Folkedansere stadig, at folkedans kan noget helt specielt.

Kan lidt af det hele

“Det er socialt samværd, og det er meget vigtigt. Og så får man også bevæget sig. Så folkedansen kan lidt af det hele,” siger hun.
Folkedans stammer helt tilbage fra 1700-1800-tallet - og man har ifølge Nels Nielsen siden fundet over 700 dansebeskrivelser. Men ifølge Nels Nielsen står folkedansen over for én stor udfordring i dag.

Fremmødet plejer at være særdeles flot, når Gribskov Folkedansere inviterer til nytårslegestue. Arkivfoto: Jan F. Stephan

Fremmødet plejer at være særdeles flot, når Gribskov Folkedansere inviterer til nytårslegestue. Arkivfoto: Jan F. Stephan

3. generationsdansere

“Nogle steder er der unge mennesker, der danser folkedans. Men det er ikke mange. Og ofte falder de desværre fra igen, når de får børn. Så udfordringen i dag er helt klart at få de yngre folk med,” siger han og bliver bakket op af hustruen Tove Nielsen, der også danser folkedans.
“Der er nogle klubber, der har 3. generation af dansere - og vi har også én, der har danset i over 40 år. Men der kommer desværre ikke så mange nye dansere til,” siger hun.
“Jeg tror desværre, at folkedansen generelt er på vej ned. Der er så meget, man kan gå til i dag - og det lider folkedansen måske lidt under,” fortsætter Benedikte Jørgensen.
De kan alle tre dog godt blive enige om, at det er en skam - og derfor gør de også, hvad de kan for at deltage i folkedans-arrangement rundt om i det meste af landet. Har du lyst til at prøve kræfter med folkedansen, kan du dukke op på Skolegade 43 i Helsinge den 13. januar kl. 19.30. Her vil der være dans og hygge i anledning af jubilæet. Det koster 75 kr. at deltage.

Der findes mange forskellige stilarter inden for folkedans. Foto: Jan F. Stephan

Der findes mange forskellige stilarter inden for folkedans. Foto: Jan F. Stephan

Publiceret 11 January 2018 10:00

SENESTE TV