Gribskov Kommune rustet til hvid frost-vinter

Saltlagrene er fyldte og vinterberedskabet er klar

Efter fire milde vintre forventer Danmarks Metrologiske Institut, at vi står foran en anderledes hård vinter med masser af frost og sne.
Det betyder, at Gribskov Kommunes vinterberedskab og de 18 entreprenører, der forestår snedrydning og saltning på de kommunale veje, ifølge en pressemeddelelse fra Gribskov Kommune går en travl tid i møde.
“Vintervejret har allerede meldt sin ankomst, og vi er parate til mere. Saltlagrene er fyldte og vores entreprenører er klar til at tage sig af alt, der måtte komme,” fastslår Brian Lyck Jørgensen (DF), formand for teknisk udvalg i Gribskov Kommune.
Siden midten af oktober har Gribskov Kommune været klar med et døgnbemandet vinterberedskab.
“Vi overvåger situationen løbende og lige så snart, vi får mere end tre centimeter sne, rykker vi ud for at skabe farbare veje. Samtidig er vi meget opmærksomme på de data, der kommer ind fra vores målestationer ved de større veje. Hvis data tilsiger, at vi er på vej mod rim og våde, frysende veje, rykker vi ud for at salte præventivt,” forklarer Torsten Forsberg, der leder kommunens vinterberedskab.
Der er i alt cirka 800 kilometer vej i Gribskov Kommune. Omtrent halvdelen er kommunale veje, mens resten er private fællesveje. Gribskov Kommune har kun ansvar for at rydde og salte de kommunale veje, ligesom kommunen, i lighed med andre grundejere, har pligt til at rydde fortove og pladser ved kommunalt ejede bygninger.
De kommunale veje er delt op i henholdsvis A-, B- og C-veje, hvor A-vejene bliver anset for at være de trafikalt vigtigste.
Derfor bliver A-vejene ryddet for sne og saltet, uanset tidspunkt på døgnet og ugedag. B-vejene bliver kun ryddet og saltet i dagtimerne, mens C-vejene kun bliver ryddet og saltet, hvis særlige, lokale forhold taler for det.
“Vi har til gengæld ikke pligt til at rydde fortove, hvilket mange mennesker tror. Det skyldes måske, at vi, visse steder, vælger at rydde enkelte fortovs- og sti-stræk, typisk fordi der er tale om skoleveje,” forklarer Torsten Forsberg.jbe

Publiceret 24 December 2017 11:30

Ugeposten Gribskov nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Ugeposten Gribskov
SENESTE TV

Aktiv udstilling skudt i gang

Helsinge Bibliotek inviterede til reception i børnehøjde i anledningen af, at den aktivitetsinviterende udstilling ”Mørkebarnet” nu er klar til at blive taget i brug af kommunens 6-12 årige børn.

Udstillingen er skabt over Cecilie Ekens meget smukke og prisbelønnede billedbog ”Mørkebarnet”, der på poetisk vis fortæller om Mørkebarnet og Lysbarnet, der bor i samme have. Men mor og far vil ikke have Mørkebarnet ind i huset, fordi hun er trodsig og besværlig, de vil kun have det søde og milde Lysbarn.

Bogen er et kunstværk og rammer på smukkeste vis et emne, som både børn og voksne kender: menneskets lyse og mørke sider.

”Vi kan se, at udstillingen appellerer til børnene. Mange børn har allerede været forbi, mens vi har arbejdet med at klargøre udstillingen. Spontant involverer de sig i udstillingens emner: lys, mørke, svære følelser, symboler med mere” fortæller bibliotekets personale.

3.n og 3.p fra Nordstjerneskolen var sammen med deres lærere, Malene Linsaa og Stina Miller, som særlige gæster inviteret med til åbningsreceptionen. Helsinge Bibliotek fungerer som bibliotek og læringscenter for Nordstjerneskolen, så det var oplagt, at det var elever herfra, der fik mulighed for at være med til den festlige markering.

”Glæder I jer til at lære Mørkebarnet at kende” blev der spurgt. Man var ikke i tvivl om børnenes svar ud fra deres glade ”jaaahh”.

Vejleder Connie Trolle fortalte børnene, at udstillingen er hentet i Kolding, hvor den har stået i 3 måneder, og at den nu er i Helsinge helt frem til 30. august.

Bibliotekschef Vibeke Steen sørgede for at klippe den røde snor over, hvorefter børnene strømmede ind i udstillingen og gav sig god tid der. Klasselærer Malene Linsaa glædede sig over, at der er så megen appel i udstillingen, at børnene var rundt og prøve nogle af aktiviteterne, inden de som gode receptionsgæster stillede sig i kø for at smage de flotte ”Mørkebarns-kagepiger” , som var lavet i dagens anledning.

Vibeke Steen glæder sig over, at det er lykkedes Helsinge Bibliotek at få udstillingen til Gribskov Kommune. På nationalt plan er der lavet 10 børnebogsudstillinger som del af projektet ”Fang Fortællingen”, som er et samarbejde mellem landets biblioteker, Kulturstyrelsen og Nordea Fonden. Der er fokus på at styrke børns læselyst og fange deres interesse for de gode fortællinger.

Landsdækkende er der stor interesse for at låne udstillingerne, så Helsinge har været yderst heldig, idet biblioteket er vært for udstillingen ”Mørkebarnet” og i efteråret bliver det ”Kaskelotternes Sang”, der kommer til Gribskov Kommune.

Helsinge Bibliotek tilbyder oplæsning og undervisningsaktiviteter i forbindelse med udstillingen. Kommunens Skoler (indskolinger) har alle modtaget invitationer til at deltage. På nuværende tidspunkt er 7 klasser tilmeldt, men Connie Trolle håber, at flere klasser vil lægge vejen forbi og deltage i det særligt tilrettelagte undervisningsforløb.

Gisli