Kommende udvalgsformand efter ny Attendo-kritik:

Jeg er rystet i min grundvold

’Det er ikke okay. Det kan jeg ikke acceptere og leve med,’ siger kommende formand for ældreudvalget, efter tidligere ansat har fortalt om arbejdsvilkårene hos Attento. Hun vil indkalde til møde, når hun bliver formand

Af
Jeppe Helkov

SKIFTETID Den første januar bliver Socialdemokratiets Betina Sølver formand for det nye ældreudvalg i Gribskov. Og står det til hende, skal der rystes op i området. Især efter de massive problemer, som Attendo har haft på sygeplejeområdet.
Senest er to tidligere medarbejdere stået frem i Ugeposten og har fortalt om arbejdsvilkår, de bestemt ikke var tilfredse med. Den ene, Peter Sajith, fortalte, at han blev sat til at lave sårpleje, skifte forbinder og meget andet, selvom han slet ikke var klædt på til det. Den anden medarbejder, Marion Thoregaard, fortalte, at hun ifølge kørelisterne havde fem minutter til at cykle fem kilometer fra én borger til en anden. Det svarer til en fart på 60 kilometer i timen. Brugte hun længere tid, gik den tid fra borgeren.
Og selvom Attendos regionschef Dorte Dahl i begge tilfælde har sagt, at hun ikke kan genkende kritikken, gør den indtryk på Betina Sølver.

Ikke den første, der står frem

“Jeg er harm. Jeg er faktisk rystet i min grundvold. Det må jeg sige. Det kan godt være, at lederen Dorte Dahl ikke kan genkende det. Men Peter Sajith er jo netop ikke den første medarbejder, der træder frem og siger, at der er nogle grundlæggende ting, der er dybt problematiske og i virkeligheden også dybt uansvarlige. Sådan har jeg det som politiker her i kommunen. Det er ikke okay. Det kan jeg ikke acceptere og leve med,” siger Betina Sølver, der som medlem af Social- og Sundhedsudvalget de seneste fire år har kunne følge Attendo-debatten fra nærmeste hold. Og hun har et bud på, hvorfor det nu er nået til, at plejefirmaet har fået sit andet røde påbud inden for ét år.
“Det her handler om, at Attendo i sin tid gav et forkert bud. De underbød sig selv. Og det er et kæmpe problem. Én ting er, at man underbyder alle de andre, men hvis man tilbyder en så lav pris, at det ikke engang kan fungere for én selv, så er det svært. Det har Attendo heller ikke formået. De har rigtig mange gode forklaringer på hvorfor og hvordan. Men den virkelighed, vi befinder os i, viser klokkeklart, at de ikke har kunnet leve op til det bud, de gav i sin tid,” siger Betina Sølver og fortsætter:
“Det er borgerne, der er gidsler i det her. Det er borgerne, der lider under, at Attendo af en eller anden årsag går og tror, at de kan lave sygepleje for 30 kr. pr. dag., uanset hvor mange gange den enkelte borger har brug for hjælp.“

Betina Sølver vil som kommende udvalgsformand indkalde alle plejeselskaber til et møde.

Betina Sølver vil som kommende udvalgsformand indkalde alle plejeselskaber til et møde.

Tag fat ved nældens rod

“Attendo burde på et meget tidligere tidspunkt have gået tilbage til kommunen og sagt, at de ikke kunne få det til at fungere. Jeg synes, de har et kæmpe ansvar, og jeg er rigtig ked af, at de ikke bare har sagt, at de ikke kan leve op til det. Så kunne vi have snakket om det. Nu er det blevet kørt helt ud over kanten og går ud over borgerne. Det er jeg mest sur og vred over. At man har ladet det gå ud over borgerne i stedet for at tage om nældens rod og sige, at de er kede af, at de har forregnet sig. Den ansvarsforflygtigelse har jeg det rigtig svært med.”
Betina Sølver mener også, at den nuværende borgmester Kim Valentin og udvalgsformand Birgit Roswall har et ansvar i sagen.

Er både ked og vred

“Det er det samme med borgmesteren og udvalgsformanden,” siger hun og fortsætter:
“ Jeg er rystet over, at Kim Valentin og udvalgsformand Birgit Roswall ikke har handlet på de her problemer noget før. De har kendt til det her i to et halvt år. Tilsynsrapporten har jo længe vist, at det ikke har fungeret med sygeplejen hos Attendo. Nu siger Peter Sajith også, at han har lavet ting, han ikke er uddannet til. Jamen, jeg er både ked af det og vred. Jeg synes, det er forfærdeligt.”
Kim Valentin har flere gange sagt, at man ikke bare kan bryde en kontrakt. Det har han vel ret i.
“Det er meget muligt, men man kan nok finde en udvej, hvis man ønsker det. Så jeg håber, at Kim og Birgit træder i karakter og finder en løsning inden jul, så de ikke skubber problemerne videre til det nye byråd.”
Men regionslederen hos Attendo, Dorte Dahl, siger, at hun ikke kan genkende kritikken. Skal vi ikke også lytte til det?
“Det har jeg hørt før. Der må jeg bare være benhård og sige, kære Dorte. Jeg er ked af, at du ikke kan anerkende dine medarbejderes oplevelser ude hos borgerne. Det, der kendetegner en god leder, er, at man tager det, ens nuværende og tidligere medarbejdere siger alvorligt. Og at man på baggrund af det får ændret procedure og arbejdsgange, så det ikke sker igen. Det har jeg ikke oplevet fra hendes side. Det synes jeg heller ikke, at hun kan være bekendt. At blive ved med at kaste bolden tilbage på medarbejderne. Det er ikke okay. Jeg er iskold med det her.”
“Derfor vil jeg også indkalde direktøren på området som det første, når jeg bliver formand for udvalget. Og så vil jeg indkalde alle leverandører inden for hjemmepleje til møde. Der er halvandet år tilbage af kontrakten med Attendo, men vi er nødt til at diskutere, hvordan vi kan løse det her,” slutter Betina Sølver.

Publiceret 14 December 2017 00:00

Ugeposten Gribskov nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Ugeposten Gribskov
SENESTE TV