LEDER:

Helsinge og Græsted kan lære af Gilleleje

Af redaktør Jesper Gisli


LEDER: For ikke mange år siden trak der sorte skyer ind over Gilleleje. Analyser og undersøgelser viste, at hvis byen ikke tog sig alvorligt sammen, så ville byen ende som et museum. Det var Visit Nordsjælland, der leverede den dystre rapport og konklusion.
Og så tog byen ellers fat - og det kunne betale sig.
Større fokus på service, hjælpsomhed og vejledning fra butikkerne og de handlende til byens mange gæster var første vigtige skridt. Derudover blev der taget initiativ til flere events, begivenheder og aktiviteter, både til gavn for byens borgere, men i høj grad også til stor begejstring for turister og gæster.
Og sådan fortsatte fokus på at gøre det lidt bedre i dag end i går. Og igen i morgen.
Nogle gange opstår der en masse godt og uforudsete sidegevinster, når man fokuserer. Så sker ting. Og det er Gilleleje et flot eksempel på.
For to år siden blev Gilleleje kåret til årets bedsted værtsby blandt danske turistbyer, og nu er 'byen på toppen' minsandten også kåret til årets mest initiativrige by af 'Retail Bulletin'.
Det er flot, og der skal udelukkende sendes ros og varme skulderklap nord på til alle de folk der er en del af succesen: Butikkerne, de aktive i handelsstandsforeningen, de der arrangerer koncerter, festival, Bakkefest, torveaktiviteter, små og store aktiviteter i butikkerne og på gaden, international bokseturnering, begivenheder i Kulturhavnen, og ... ja, vi kunne blive ved.
Bravo, Gilleleje. Og stort tillykke her fra. Nyd det. Og god arbejdslyst fremover.

For få knokler, og det skarpe fokus mangler

Mange handelsbyer i Danmark kan lære af Gilleleje. Også her i kommunen.
Lad os være ærlige; Græsted og Helsinge er to tydelige eksempler på, at der er plads til forbedring hos det lokale handelsliv.
Jo, der gøres meget, og der er aktive folk der knokler for at gøre det bedste de kan i både Græsted og Helsinges by- og handelsliv. Men det rykker ikke rigtigt, vel...
Ugeposten inviterede i foråret Helsinges butikker til et 'grave-møde' hvor vi skulle grave de gode idéer og aktiviteter op til gavn for mere liv i byen - og tilmed lovede vi konkrete tiltag og aktiviteter, lige til at tage med hjem fra mødet. Aktiviteter der kunne startes op dagen efter.
Vi lovede tilmed også sandwich og god kaffe til dette fyraftensmøde på max. 1½ times varighed lige rundt om hjørnet.
Der tilmeldte sig syv personer fra byens handelsliv. Syv. Og mødet blev naturligvis aflyst.
I Helsinge hænger det på alt for få hænder og hoveder. De gør en kæmpe indsats, disse ildsjæle. Kæmpe. Men de er for få, og det er pengene og fokus også.
Kære Helsinge og Græsted. Kig mod Gilleleje, og lad jer inspirere. Og kig indad. Ryst posen.
Og hermed en invitation; Sig til hvis Ugeposten kan hjælpe til med noget. Vi er altid med på den værste, og der er intet vi hellere vil, end at se lokal succes, lokal begejstring og lokal stolthed.
Det kaldes også lokalpatriotisme, og med det og begejstring kan vi komme langt. Det viser de i Gilleleje.

jesper@ugeposten.dk

null

Publiceret 08 November 2017 10:00

Ugeposten Gribskov nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Ugeposten Gribskov
SENESTE TV