DEBAT:

Folkeskolen - folkets skole

Af Bjarne Pedersen, Venstre. ByrådskandidatFolke- eller privatskole - er det spørgsmålet?, skriver leder af Søborg Privatskole Lars Willer i et velformuleret indlæg.
LW argumenterer derefter med hele batteriet - dog på nær det folkeoplysende og - dannende element, som var så vigtigt, da almueskolerne indførtes i 1814 med skolepligt sammen med den nytteorienterede del af undervisningen som regning og skrivning.
80 år efter indføres folkeskolebegrebet som et udtryk for, at folket opfattes som en udelt størrelse (modsat stand og andre opdelinger).
Folkeskolen er folkets skole, og derfor har den også større brydninger end privatskoler normalt har. Folkeskolen kan (heldigvis) ikke vælge fundament og elevgrundlag og har derfor heller ikke et forholdsvist ensartet elevgrundlag at arbejde med. Folkeskolen er også gratis og får dermed ikke den merværdi, som ting ofte gør, når vi betaler til dem.
Er der opbakning til folkeskolen? Ja, det er der. Tydeligst ser vi det, når en skole måtte være truet med at blive nedlagt - selv når der kan være udsigt til et bedre tilbud i nye bygninger med de samme gode lærere og samme gode ledelse.
Skal de frie skoler overtage folkeskolens rolle?, spørger Lars Willer og svarer: Nej. Et demokratisk samfund kan ikke undvære en samlende institution/folkeskole, der netop står for den dannelse af næste generation, som vi alle er helt afhængige af.
Og det er jeg enig i. Jeg tror, vi kan etablere spændende visioner for udvikling af både folkeskole og lokalsamfund. Jeg tror, vi kan (gen)skabe fornyelse, kvalificering og smidighed i et øget samspil og samarbejde mellem kommunale institutioner, borgere, politikere og lokalsamfund.
Det vil ikke betyde, at privatskoler skal nedlægges (og det går jeg ikke ind for), men nok at vi kan få et mere afbalanceret forhold mellem privat- og efterskoler på linje med resten af landet.
Det vil jeg arbejde for, hvis jeg kommer i byrådet.

Publiceret 08 November 2017 19:00

Ugeposten Gribskov nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Ugeposten Gribskov
SENESTE TV