’Yes we can’, synes der næsten at stå hen over dette pragtfulde billede fra en af Aleris Omsorgs mange ture ud af huset.

’Yes we can’, synes der næsten at stå hen over dette pragtfulde billede fra en af Aleris Omsorgs mange ture ud af huset.

'Det gode seniorliv handler om at have indflydelse på eget liv'

Gitte Andersen, centerleder på to af kommunens plejehjem, giver her sine bedste bud på ’Det gode seniorliv’

Af
Af Gitte Andersen

Aleris Omsorg. Centerleder Bakkebo og Holbohave

Det gode seniorliv handler om fortsat at have mulighed for at levet et aktivt liv, som man har lyst til både fysisk og socialt. Selvom det er et faktum, at vores krop ændrer sig med alderen, viser den nyeste forskning, at vi kan gøre meget for at befinde os godt i vores krop i mange flere år.
Nye vilkår giver nye muligheder, og det er en god indgangsvinkel at have til livet - både som ung og gammel. Det bliver hurtigt trist og tungt, hvis man tænker, at nye vilkår straks er ensbetydende med begrænsninger og tab.
I Gribskov Kommune arbejdes der ud fra Den aktiverende tilgang. Det handler om at se den enkelte borger, se hvilke styrker og ressourcer den enkelte har, og tage udgangspunkt i dette, når der skal ses på, hvilken hjælp borgeren evt. har brug for. Alt afhængigt af borgerens behov, skal der så aktiveres, rehabiliteres eller kompensere for evt. funktionstab. Tanken bag dette er at understøtte borgeren i et sundt liv med så mange gode år som muligt. Altså sikre at alle klarer sig godt og værdigt.
Ikke alle ældre oplever, at deres fysiske skavanker er en hæmsko for en høj livskvalitet. Vi skal derfor holde op med at tænke negativt om alderdommen.
Nogle får brug for at flytte på plejehjem, for at få den hjælp de har brug for. Det kan være en svær beslutning, da mange ”ude” i samfundet tror, at det at flytte på plejehjem er forbundet med en masse afsavn.
Men mange bliver heldigvis rigtig positiv overrasket.
At bo på plejehjem betyder stadig at bo i egen bolig og at være herre i eget hus. Det er borgerne selv som bestemmer, hvornår de vil stå op, hvad de vil spise, hvor de vil spise, hvilke aktiviteter de vil deltage i osv. – altså de skal gøre, det de har lyst til, og som giver dem glæde og livskvalitet. Og så skal vi som plejepersonale støtte op omkring det, og kompensere / støtte dem i det, hvis de har brug for det.
Vi laver en del aktiviteter på Bakkebo, vi går ture til stranden og kigger ud over vandet, kigger i fotoalbum, synger, danser og spiller bold, laver hverdagsaktiviteter, som at stryge tøj med borgerne og meget mere.
I sommers skulle vi afholde store badedag, men da det var regnvejr og vi ikke kunne komme til stranden, måtte vi jo flytte stranden ind på Bakkebo. Det gjorde vi så, vi kom sand på gulvet i cafeen, puttede vand i soppebassin, tog gamle badedragter på, spiste madpakkerne og havde en skøn badedag i cafeen – alt dette for at skabe glæde og livskvalitet for borgerne.
Det gode seniorliv handler om at have indflydelse på eget liv. På Bakkebo betyder det bl.a. at have medindflydelse på menuen, selv bestemme hvad man vil spise på sin fødselsdag, være med til at bestemme aktiviteterne, og være med til at skabe rammerne om egen hverdag.
Vi kan nogle gange tro, at vi ved bedst, hvad borgerne ønsker, men vi kan tage fejl og vi skal derfor altid i dialog med borgerne og lytte til dem.
I Aleris mener vi, at selvbestemmelsesret, valgmuligheder og aktiv deltagelse i eget liv, giver rigtig god mening og grundlag for et værdigt seniorliv med glæde og stjernestunder.

Når det regner på ’Store badedag’, må man jo i stedet hente stranden og badestemningen ind i huset. Som her på Bakkebo omsorgscenter i Gilleleje i sommers. Privatfoto.

Når det regner på ’Store badedag’, må man jo i stedet hente stranden og badestemningen ind i huset. Som her på Bakkebo omsorgscenter i Gilleleje i sommers. Privatfoto.

Publiceret 25 October 2017 08:30

SENESTE TV

Kisser og Søren kommer og underholder

Show Det populære par Kisser og Søren besøger Helsinge Pensionistforening fredag 18. januar.

"Kisser og Søren er lig med ægte dansk folkelig underholdning og er et sikkert hit med deres brede repertoire. Det hele bliver serveret med et glimt i øjet og smil på læben i et behageligt lydniveau. Kisser og Søren har hurtigt opnået en status samt stor respekt som foregangs"mænd" for den ægte danske populær musik. Ingen har formået så hurtigt at slå sig fast i det danske publikum som Kisser og Søren med deres finurlige tekster og iørefaldende melodier. Det er dansk, det er pop og særdeles medrivende," skriver Helsinge Pensionistforening i en pressemeddelelse.

Man kan opleve Kisser og Søren i Café Appetit, Helsingegården 18. januar kl. 14.30. Der er gratis adgang for pensionistforeningens medlemmer, og tilmelding er ikke nødvendig.

Kapp