'Fiske-erhvervet i Gilleleje dør inden for fem år':

Nu tager Max tingene i egen hånd

Fiskeri-erhvervet bliver mere og mere presset. Men sådan behøver det måske ikke at være. Skipper Max Christensen har i hvert fald satset stort på et nyt eksport-eventyr

Af
Jeppe Helkov

GRIBSKOV I UDVIKLING: Den gamle bydel, havnen og fiskekutterne. Gilleleje er især kendt for tre ting. Men det er ikke sikkert, at det bliver ved med at være sådan.
I fiskeri-erhvervet er det kun gået en vej i de senere år. Nedad. Antallet af fiskere er på landsplan styrtdykket. Ifølge Danmarks Fiskeriforening var der i 1998 7.148 erhvervsfiskere herhjemme. Det tal var i 2016 faldet til 4.866. Samtidig er gennemsnitsalderen også steget markant. Samme udvikling har man gennemgået i Gilleleje - og det fik i 2015 formanden for Gilleleje Fiskeforening, Jan Nordahl Petersen, til at spå om, at erhvervsfiskeriet i byen ville være væk inden for fem år.
Udviklingen skyldes især de faldende fiskekvoter. Alene sidste år blev torskekvoterne skåret med 56 pct. Men betyder det, at tiden er inde til at kaste håndklædet i ringen? Eller er der stadig en fremtid for fiskeriet?

Næste eksport-eventyr

Max Christensen er ikke i tvivl. Hans kutter ligger til dagligt i Hundested Havn. Og han har taget konsekvensen af de faldende kvoter. Har forsøgt at tænke ud af boksen, så han ikke bliver endnu en i den endeløse række af fiskere, der må parkere fiskenettet permanent på land.
Løsningen blev at fange de store havsnegle, konksneglen. Herhjemme er sneglene ikke så efterspurgt endnu, men i Kina er de en regulær delikatesse. Virksomheden Nordisk Krabbe Kompagni i Lemvig meldte tidligere på året ud, at man forventede, at konksneglen blev det næste store danske eksport-eventyr for den danske fiskeindustri.
“Der er ikke særlig mange fiskere tilbage, og jeg har svært ved at se, at kommer flere til. For mig var det det her eller at lukke. I hvert fald på sigt. Nogle er stadig optimistiske, men de seneste år har det hele tikket baglæns. Mine udgifter er steget, fordi vi har skullet leje kvoter - og indtægterne har været det samme. Så indtægter og udgifter rammer hinanden. Så jeg måtte finde et alternativ, hvis ikke jeg skulle dreje nøglen om,” siger Max Christensen, der også lige har solgt 30 kg. til den nye Noma-restaurant, der snart slår dørene op.

Konksneglen kommer i mange afskygninger. Her ses et eksemplar fra Indonesien.

Konksneglen kommer i mange afskygninger. Her ses et eksemplar fra Indonesien.

Noma satser stort

Og her var indehaver René Redzepi så begejstret, at han torsdag skrev til sine 548.000 følgere på det sociale medie Instagram:
“Hav-snegle, der er mange af dem, men i de nordiske lande har vi ikke spist dem i lang tid. Det er på tide at ændre det.”
Max Christensen er da også optimistisk for fremtiden.
“Jeg har i flere år sagt, at vi skulle gøre det her. Rødspætteprisen er i knæ og har været det i seks år. Man kan heller ikke fange torsk, fordi man skal leje kvoterne. Det her er et fremragende eksempel på, at man kan lave noget andet,” siger han og fortsætter:
“Hvis jeg skal leje en kvote, betaler jeg en jyde 4,5 kr. pr. kg. jeg fanger. Og hvis jeg så får 12-15 kroner pr. kg., så kommer jeg ikke til at tjene noget. Den eneste, der tjener på det, er en eller anden tyk jyde, der sidder med benene oppe på bordet. Så jeg kan lige så godt fiske snegle, hvor jeg får ni kroner pr. kg. - og hvor der ikke er nogen regler. Så jeg kan hive lige så mange snegle op, som jeg vil.”

Nogle dyre lærepenge

Max Christensen understreger dog, at det har været svært at starte op.
“Det første år har krævet nogle dyre lærepenge. Fordi vi er nogle af de første herhjemme, har vi ikke haft nogen at spørge til råds. Så bare det at finde sneglene i de forskellige årstider har været svært. Men nu skulle det gerne vende.”
“Fra januar rigger vi også båden om, så vi kan fiske med garn samtidig. Så kan vi fiske søtunger, stenbidere, lidt torsk og rødspætter, når det er i sæson. Og så ind imellem fange snegle. På den måde kan vi hele tiden holde skruen i vandet.”
Og ifølge Max Christensen er der nok snegle at fange. Så hans håb er, at endnu flere vil kaste sig over snegle-fiskeriet.
“Vi skal meget gerne fange et ton om dagen. Og hvis endnu flere også begyndte at gøre det, ville det kun gøre det bedre. Der skal allerhelst en masse af sted i en fart. Lige nu bliver vores pris holdt nede af fryseomkostningerne, fordi vi skal fylde en container, før vi sender sneglene af sted. Så hvis vi kunne sende en container af sted hver fjerde dag, ville det være perfekt. Men fordi vi kun er tre både herhjemme, går der noget tid, før vi har fyldt en tyve tons container. Det ville hæve prisen. Så lad os håbe, der er nogle flere, der ser lyset.”

Publiceret 23 October 2017 08:00

Ugeposten Gribskov nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Ugeposten Gribskov
SENESTE TV