UDFORDRINGEN:

’Det er naturstridigt, at et væsen på 430 kg. har så lille en hjerne’

I en ny artikelserie sætter Ugeposten fokus på nogle af de sportsgrene, som normalt ikke får så meget opmærksomhed. I første udgave fik en journalist i den grad rykket sine grænser

Af
Jeppe Helkov

“Fuck, fuck, fuck, fuck. Det går ikke det her.” Desperationen i stemmen er ikke at tage fejl af. Ugepostens Jens Berg Thomsen er på dybt vandt. Men det måske heller ikke så underligt. For få dage var beskeden utvetydig. Det eneste han ikke havde lyst til, var at komme på en hest.
“Det er naturstridigt, at et væsen på 430 kg. har så lille en hjerne,” lød argumentet, der skulle overbevise mig om at lade ham slippe. Men hvad gør man som journalist, når man som en del af en ny artikelserie skal udfordre sin meget nordjyske og utrolig stille og rolige kollega til at give sit i kast med en sportsgren, han aldrig har prøvet før? Skåner man ham, eller lader man ham se sin 'frygt' i øjnene?

På Tobaksladens bane

Den løse snik-snak bliver pludselig erstattet af et sammenbidt mine, da vi triller ind i indkørslen på gården i Søborg.
“Jeg tænkte det nok,” lyder det efterfulgt af et lettere akavet grin. For som den gode kollega jeg er, udfordrede jeg selvfølgelig Jens Berg Thomsen til at sætte sig op på en hest. Og en halv time senere står vi her. Ude på Tobakladens ridebane. Der er ingen vej tilbage.
Det kniber ellers lidt for Jens BT, som den nordjyske journalist bliver kaldt i folkemunde. Han prøver febrilsk at svinge sine lidt for stive lemmer fra den til lejligheden medbragte træskammel og op over hestens ryg.
“Jeg har noget med hoften,” indskyder han med tydelig irritation i stemmen efter, at endnu et forsøg på at bestige den mørkebrune hest er kikset.

Med et højlydt Woooow fik Jens Berg Thomsen så let som ingenting hesten til at stoppe. Foto: jhe

Med et højlydt Woooow fik Jens Berg Thomsen så let som ingenting hesten til at stoppe. Foto: jhe

Sidder dér som en mester

Men til sidst forbarmer en eller anden højere magt sig. Sol, måne og stjerne står helt rigtig, og pludselig sidder Jens BT med den dårlige hofte oprejst på hesten. Og der går ikke lang tid, før han både kan få hesten til at stoppe, at dreje og gå knap så langsomt over nogle seks centimeter høje træbjælker. Hvad gir' du mig? Han bliver næsten - men også kun næsten - ét med hesten.
Ugeposten har taget turen til Gribskovs eneste deciderede westerridnings-center, Tobaksladen. Her har indehaver Nanna-Marie Svendsen de seneste to år arbejdet på at få gården tilbage til tidligere tiders storhed.
“I 90erne var Nordsjælland det førende sted for westernridning. Det første Danmarksmesterskab blev faktisk holdt på gården her i slutningen af 80erne,” siger Nanna-Marie Svendsen og sætter nogle ord på, hvad westernridning reelt er for en størrelse.

Er taget fra gamle cowboys

“Det hele er taget fra de gamle cowboys. Det er bygget op om de evner, man som hest og rytter skulle have for at klare arbejdet dengang,” siger hun og fortsætter:
“Sadlen er en stor blød én - det er lidt lige som at sidde i en sofa. Typisk er westernhestene også mere rummelige end dressurhestene for eksempel. Westernhestene er ikke lige så nervøse, fordi de bliver udsat for så mange forskellige ting. De har heller ikke behov for at have den samme tænding som en springhest, som fra det ene sekund til det andet skal kunne tænde og blæse igennem banen.”

Meget mere afslappende

“Og så er westernridningen også bare mere afslappet. I dressuren skal man hive og trække, når hesten skal dreje. Her skal bare bevæge sin vægt til den ene side, og så gør hesten det, der er naturligt for den. De helt dygtige heste stopper, hvis du bare slipper det hele, læner dig tilbage og bliver passiv. Det er stik modsat af en dressurhest, hvor man hele tiden skal være over den.”
Nanna-Marie Svendsen er faktisk selv vokset op på Tobaksladen i Søborg. Men efter at gården i mange havde været lejet ud, besluttede familien, at det var tid til at vende hjem.

Prøver at lokke folk til

“Tobaksladen har været i min families eje siden starten af 90erne. Jeg kom her som lille pige og var væk i nogle år. For lidt over to år siden besluttede vi os for at flytte tilbage og give det en chance og se, om ikke vi kan få det op at stå. Nu prøver vi at skabe et sted, hvor vi igen kan samle folk,” siger Nanna-Marie Svendsen, der har store drømme for gården.
“I sommer inviterede vi folk til at komme og ride. Så sov vi i telt ude på græsplænen, lavede aftensmad og morgenmad over bålet og fortalte røverhistorier. Vi hyggede os bare og nød livet. Det var super-fedt at være i en noget, der er så markant anderledes end den travle hverdag. Det er det, vi prøver at skabe herude.”

20.000 kr. for cykelferie

“Vi skal generelt have boostet hesteturismen i Nordsjælland. Der er så mange penge i det for kommunen. Jeg har selv tænkt på at bygge nogle bjælkehytter på marken herude. Så kan folk komme til min gård på ranchferie. De kan ride en tur på den søborgenske prærie, komme på en guidet tur i skoven.”
“Flere og flere giver også gerne 20.000 kroner for at komme på cykelferie. Hvorfor kan ikke gøre det samme med heste? Man får maden serveret, man har et sted og sove, man er ude og se strandene og området. Nordsjælland har så meget kulturelt og historisk at byde på. Og det hele er forbundet via stier. Det er oplagt at lave et koncept, hvor man kan se det hele fra hesteryg. Det er min ultimative drøm.”
Vil du se, hvordan det gik, da Ugepostens Jens Berg Thomsen skulle bestige en hest? Se den sjove video på Ugeposten.dk

Publiceret 10 October 2017 12:00

SENESTE TV