DEBAT:

Invester i de unge

Af Morten Dahlberg, Socialdemokratiet. ByrådskandidatHvad sker der lige med de unge i Gribskov som har svært ved at komme i gang med en uddannelse eller finde sig et job?
Mandag 2. oktober deltog jeg på et vælgermøde i Helsinge, her var alle over en kam enige i, at alle unge i Gribskov Kommune skulle tilbydes en mulighed for uddannelse, eller som en udtalte “alle unge skal i uddannelse”.
Når jeg går ind og kigge på Gribskov Kommune, kan jeg se at, der ikke foreligger mange, om nogen uddannelsesklausuler.
En uddannelsesklausul er en aftale om, at hvis kommunen udliciterer områder eller udbyder anlægsopgaver til private aktører, skal den private aktør sikre, at der er lærlingepladser/praktikpladser. Kommunen skal sikre sig, at dette også sker og holde tilsyn med dette. Kommunen skal også være aktiv i forhold til at udbyde lærlinge/praktikpladser.
Når nu der er en fælles politisk holdning til, at alle unge skal uddannes, så burde dette jo være en smal sag.
I Gribskov har vi pt. 40 unge, som ikke har en lærling/praktikplads, vi har pt. 171 unge, som ikke har nogen kompetencegivende uddannelse, heraf er en stor del parate til at kunne påbegynde en uddannelse.
Men når man som ung skal i gang med en uddannelse, så kigger man jo også på, om der er nogen mulighed for at kunne få en lærling/praktikplads og job efter endt uddannelse.
Her mener jeg, at der burde være uddannelsesklausuler i alt udbudsmateriale, hvor der kunne være den mindste mulighed for at sikre en ung Gribskov-borger en uddannelse.
Samtidigt mener jeg, at vi børe være meget mere fokuseret på brugen af produktionsskolen.
Når den unge møder en vejleder eller anden kommunal sagsbehandler, burde Produktionsskolen altid være et af de kort, der lægges på bordet. Vi skal helt væk fra at se produktionsskolen som et socialt aflastningstilbud og i stedet se det som en vildt god måde at få den unge på rette vej mod en uddannelse, det burde stå lysende klart.
Jeg ved, at økonomien spiller ind her, fordi ydelsen for at gå på produktionsskolen er mindre, end hvis de går på en passiv ydelse. Det må vi ændre, så den unge ikke ser det som en barriere
Vi skal investere i vores unge. Det vil samfundet og kommunen tjene på i den sidste ende.

Publiceret 08 October 2017 08:30

Ugeposten Gribskov nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Ugeposten Gribskov
SENESTE TV