Skoleelevers afslutningsarrangement hos klasselærer aflyst:

Lærernes arbejdstidsregler bremser tradition

“Regler er regler, og lærerne skal have løn for at gå på arbejde. Sådan er det”, lyder det fra tillidsmand efter aflysning af lærers eget initiativ til klasse-overnatning i sin have

I aften skulle eleverne fra 6. klasse fra Sankt Helene Skole i Vejby have været hjemme hos deres lærer, Charlotte Walther - og på næste fredag skulle det have været 5. klasseselevernes tur.
I fem år har læreren hvert år umiddelbart inden sommerferien, som en hyggelig skoleårsafslutning, inviteret sine klassers elever hjem i sin have, hvor der er blevet hygget, spist og leget - og for at gøre hyggen komplet, har eleverne overnattet i telte i haven til lørdag, hvor forældrene så har hentet elverne.
Dette skoleårs to overnatninger var også planlagt og forberedt, og Charlotte Walther havde taget feriedag i denne uge for at gøre de sidste ting klar til de store ryk-ind..
Men det bliver der ikke noget af.
“Hej, du taler med Lærke fra 5. klasse på Sankt Helene Skole i Vejby. Er det Ugeposten?”
I går torsdag ringede telefonen her på redaktionen. I røret var en oprørt pigestemme, der tydeligvis havde klassekammeraterne hviskende bag sig i lokalet.
“Jeg ringer fordi vores overnatning på næste fredag er blevet aflyst. Det er noget med, at de andre lærere har fundet ud af, at vores lærer gør det uden for skoletiden, og de har så sladret til fagforeningen, og nu er det hele blevet aflyst. Er det ikk' bare strengt?” Kan Ugeposten ikke gøre noget?”, sagde Lærke i telefonen, tydeligt oprørt og med en retfærdighedssans der for en stund var blevet alvorligt udfordret.

Tillidsmand: “En lærer er altid på arbejde, så det kan aldrig blive et privat arrangement”

“Jeg blev gjort opmærksom på, at disse arangementer tidligere er blevet afholdt, og at der nu var planlagt to arrangementer de to kommende fredage. Uden for skoletiden, og på initiativ fra læreren selv. Ja, jeg tog en snak med læreren, hvor jeg ridsede reglerne op for hende. Regler er regler, og lærerne skal have løn for at gå på arbejde. Sådan er det. Og det er arbejde for den pågældende lærer, selv om det er der hjemme og i weekenden uden for skoletiden. En lærer er altid på arbejde, så det kan aldrig blive et privat arrangement. En lærer er altid lærer, også i fritiden, og også i dette tilfælde, hvor denne lærer jo er disse børns klasselærer, og laver arrangementet som sådan”, understreger skolens tillidsrepræsentant Marianne Bromann, og fortsætter.
“Og noget andet og principielt er, at sådan noget som dette her, sætter andre lærere under et pres. Forestil dig, at parallelklassens lærer ikke arrangerer sådan et arrangement, og eleverne i den klasse så begynder at sige, at deres lærer ikke gider at lave overnatning, men at det gør den anden klasses lærer. Det er jo urimeligt. For jeg er faktisk ret sikker på, at alle lærere ville elske at lave sådanne og mange andre arrangementer af deres gode hjerter, men som sagt; lærerne skal have løn for deres arbejde, og ikke arbejde gratis. Sådan er det”, siger Marianne Bromann til Ugeposten.

“Helt ærligt, de burde dælen duleme da have fundet de småpenge det ville koste”, siger Gribskov Lærerkreds’ formand, Allan Nielsen om aflysningen.

“Helt ærligt, de burde dælen duleme da have fundet de småpenge det ville koste”, siger Gribskov Lærerkreds’ formand, Allan Nielsen om aflysningen.

Skoleleder: “Det var Charlottes eget initiativ, og hendes egen beslutning at aflyse”

Efter samtalen med tillidsmanden gik Charlotte Walther ned til skoleleder Rie Gudmand-Høyer Sørensen, informerede om initiativet, og oplyste samtidigt, at hun nu havde taget en beslutning om, at aflyse de to arrangementer.
“Ja, det var Charlottes egen beslutning. Da det ikke var et planlagt skolearrangement, som jeg ikke vidste noget om, kunne jeg jo heller ikke aflyse det. Det var Charlottes eget initiativ, og hendes egen beslutning at aflyse. Det havde intet med skolen at gøre”, siger skoleleder Rie Gudmand-Høyer Sørensen til Ugeposten.
“Vi sender hvert år skolens 7. klasser på lejrskole. Det er det vi har, og de lejrskoler er vi glade for”, understreger skolelederen.

“Hvis nu overnatningen ikke bliver til noget, så finder vi bare på noget andet sjovt.” Eleverne i 5. klasse på skolen i Vejby er ikke sådan at slå ud. Og Ugeposten havde ikke forstyrret fredagens undervisning og taget lærerens opmærksomhed i mere end to minutter, før spillekortene kom på bordet... Foto: Jesper Gisli.

“Hvis nu overnatningen ikke bliver til noget, så finder vi bare på noget andet sjovt.” Eleverne i 5. klasse på skolen i Vejby er ikke sådan at slå ud. Og Ugeposten havde ikke forstyrret fredagens undervisning og taget lærerens opmærksomhed i mere end to minutter, før spillekortene kom på bordet... Foto: Jesper Gisli.

Lærerkredsformand: “Find dog de småpenge”

Tillidsrepræsentant Marianne Bromann opridsning af reglerne overfor lærer Charlotte Walther bakkes op af formanden for Gribskov Lærerkreds, Allan Nielsen.
“Sådan er reglerne, og lærerne skal have løn for deres arbejde. Der er ingen der forventes at arbejde gratis, og det er fint at vores TR på Sankt Helene Skole gør opmærksom på det til hver en tid. Men når det så er sagt, så synes jeg altså, at ledelsen på skolen går helt galt i byen, når sådan et arrangement må aflyses med så kort frist. For det er i sidste ende skolens ledelses ansvar, at dette arrangement nu ikke bliver til noget. Helt ærligt, de burde dælen duleme da have fundet de småpenge det ville koste”, siger lærerkredsformand Allan Nielsen til Ugeposten.
Charlotte Walther selv har ingen kommentarer til sagen, og henviser til sin ledelse. Nøjagtigt som hun jo skal og bør.

Forælder: “Det er jo helt hul i hovedet”

Forældrene til eleverne i 5. klasse ryster på hovederne over aflysningen af næste uges overnatning.
“Det er jo helt skørt. Alle børnene glæder sig, der er bred opbakning til arrangementet fra alle forældrene, og vi har her at gøre med en lærer, der holder så meget af sit arbejde, og af vores børn, at hun bruger to fredage og en masse tid på at slutte skoleåret hyggeligt af med en god tradition. Der er intet dårligt at sige, intet. Det er jo helt hul i hovedet”, siger Michael Sørensen fra Ramløse, og far til netop Lærker, der ringede til Ugeposten på vegne af klassen.

Elever har startet indsamling

“Og de er jo seje nok, ungerne. Ikke alene ringer de til Ugeposten, men de har også startet en indsamling af penge, som de så vil aflevere til skolelederen, så hun kan betale løn til Charlotte for de timer hun er 'på arbejde'. Det er jo meget sødt, og meget stærkt at de kæmper for det, men vi i forældregruppen ved godt, at det bliver ikke til noget nu, i år. Så må vi jo bare håbe, at sagen her kan være eksempel på noget der bør diskuteres og gøres noget ved i fremtiden, så vi undgår sådan noget bøvl en anden gang”, siger Michael Sørensen til Ugeposten.

Publiceret 16 June 2017 12:00

Ugeposten Gribskov nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Ugeposten Gribskov
SENESTE TV