Vild plan:

Gilleleje skal være et surfer-mekka

Mia Milton er tæt på at realisere drømmen om at gøre Gilleleje til et surferparadis - men der er forhindringer

Af
Jeppe Helkov

Den lokale ildsjæl Mia Milton har store planer for Gilleleje. Strandbyen skal være det nye mekka for danske surfere - og det bygger ikke bare tomme ord. Den energiske kvinde har allerede investeret i det dyre udstyr, ligesom instruktørerne er færdiguddannede. Men der er bare ét problem.
Som et led i besparelserne på det kommunale budget valgte et flertal i byrådet sidste år at spare 300.000 kr. på sandfodring af Strandbakkerne i Gilleleje. Det betyder, at der i år ikke bliver lagt nyt sand på stranden. Og det er ifølge Mia Milton et problem, fordi store dele af sandet hvert år bliver skyllet væk.

Halvrådden tang

“Så stranden er i øjeblikket dækket af halvråddent tang, ligesom der er masser af sten i vandet. Og det er vi ærlig talt lidt trætte af,” fortæller hun.
“Vi har selv finansieret det hele indtil nu og klarer os fint uden hjælp. Det eneste vi skal bruge er en strand med sand - og det havde vi lidt regnet med, at der ville være i Gilleleje. Det er ikke fordi, vi er sippede, men stenene ødelægger smadrer vores udstyr,” fortsætter hun.
For nogle kan det måske lyde lidt abstrakt med et surfer-paradis. Men Klitmøller i Nordjylland er på beviset på, at det er surfermiljøet er mere end et par langhårede gutter i åbne hawaiiskjorter. Byen er på rekordtid blevet et af de mest trendy feriesteder i Danmark - alene fordi man har her har skabt Nordeuropas bedste surf-sted og et af verden bedste steder at windsurfe. Folk fra hele verden tager dertil for at surfe. Noget lignende drømmer Mia Milton om kan ske i Gilleleje.

Vækst for hele området

“Vi har gang i et projekt, der kan skabe stor vækst for hele området. I Gilleleje har vi lige så godt forhold som i Klitmøller. Og vi har satset hele butikken fra start af. Vi lægger stort ud. Det er med en mobil loungebar på stranden og mange forskellige hold.”
“Derfor er vi selvfølgelig ekstra triste over at se, at stranden nu er i så trist en forfatning. Det er jo ikke kun os, der kommer til at lide under det. Det er også turisterne, der til sommer må rejse skuffede hjem. Stranden er jo en stor årsag til, at mange tager til Gilleleje.”
Udfordringerne med stranden gør, at Mia Milton og resten af slænget kan være nødt til at se sig om efter andre steder, de kan starte deres surf-projekt.

Håber på løsning

“Det kan hverken blive i Tisvilde eller Dronningmølle. Her er havforholdene ikke til det. I Gilleleje har man byen, havnen hvor der er læ og det hele. Og det er aller helst her, vi være. Men vi kan da godt mærke, at der er efterspørgsel efter det, vi har at tilbyde. Blandt andet inde fra København, hvor de ikke kan følge med. Men det i Gilleleje, jeg er vokset op - og drømmen er også at skabe miljøet her. Jeg håber, vi kan finde en løsning,” slutter Mia Milton.

Publiceret 14 April 2017 11:30

Ugeposten Gribskov nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Ugeposten Gribskov
SENESTE TV