DEBAT:

En byggesag i Annisse = Et demokrati i frit fald

Af
Af Susan Kjeldgaard

byrådsmedlem (Alternativet)

 


En sag i Annisse fylder hos mig rigtig meget, og hvorfor så lige det, det er jo “bare en ganske almindelig byggesag” som jurister og andre eksperter synes er svær men alligevel lige til.
Men når jeg som byrådspolitikere bliver mødt med lovgivning og regler. Ja, så knuger min mave sig sammen! fordi jeg rammes af noget som bliver et symbol på den sygdom der langsomt som en snedig bakterie der sniger sig ind i vores demokrati og forpester det vi har kært; nemlig medmenneskelighed, tillid, fælleskab, demokrati og beslutsomhed! Vores grundlæggende demokrati, tillid og fælleskabs tanke kommer i fare og jeg føler mig fanget i et spil som jeg ikke vil spille ! for jeg er valgt til at værne om flest mulige borgere og vores lille demokrati her i Gribskov. SÅÅÅ min fortælling om bygge sagen bliver som følgende:
I Helsinge kommune satte borgmesteren, daværende administration og en gruppe borgere fra Anisse sig sammen og gjorde sig store anstrengelser for, at lave en lokalplan for deres by. En lokalplan der siden er efterlevet og respekteret af administration, byens borgere både gamle og nye! Nye har købt i tillid til den lokalplan, som een der også beskyttede dem og deres hus i fremtiden. Så byen Anisse havde tillid til, at den fælles forståelse de her har, det er også det som nye tilflyttere flytter ind til, på godt og ondt!
Men desværre ser vi oftere og oftere at den personlige drøm leves ud uden hensyn til andre og her måske : et eksempel på drømmen om eget helt perfekte drømmehus, det uagtet om det forstyrrer naboen og sågar en hel by, for “min” udsigt bliver vigtigst! Oftest med et ulykkeligt resultat for mange!
Så kan vi spørge os selv hvofor ? hvordan ku`det ske ? I denne specifikke sag så kan det! fordi der sidder et tandløst byråd! Der i alt formange år har svunget sparekniven over en presset administration og som samtidig med, at der bliver sparet, JA ! så stilles der større krav om hurtig sagsbehandling, hurtig sagsgange og ingen fejl, så kommunale medarbejdere bliver underlagt mere og mere kontrol og efter min bedste overbevisning: Ja!
Så flytter de og så flytter vores viden om os selv, om vores sager ud af kommunen til andre stillinger! ØV. I Anisse og Kirkestræde sagen, blev en hørring glemt ? en hørring som her ville have haft det udfald : At sagen var kommet til politisk behandling i plan og miljø udvalget, og med mine 7 års erfaring i det udvalg, så ville resultatet af det have været, at der ikke var blevet givet en tilladelse til det pågældende byggeri for hørringssvarende ville være så mange og så massive, at vi havde taget stilling til det i det demokrati vi nu engang er.
Nu er det så at fejlene begynder, at rasle ned af hylden ! for når vi opdager det ! har vi ikke mod til at trække sagen tilbage ! vi har ikke mod til at stoppe op og spørge os selv som FOLKEVALGTE, hvad er det rigtige at gøre for de mange, hvad er det rigtige, at gøre for fælleskabet og byens tryghed ! Nej, byådet og borgmesteren vælger at spørge juristerne ?
Vi vælger at spørge eksperter i byggesager og lokalplaner ? hvilke svar får vi : at lokalplanen ikke er fyldestgørende nok, den er ikke tydelig nok (frit oversat af ut, pga meget lange tekster). Vi har nu en forvaltning som gør rigtig meget ud af, at fortælle os politikere, at vi kan blive personligt erstatnings ansvarlige ? HVAD ! jeg er valgt for og af borgerne, og som jeg ser det så kommer kommunen til, at betale betydelige summer i erstatning uanset hvad vi gør!
Men det er jo bare slet ikke det det handler om ! det handler nemlig om tryghed, om tillid, om respekt for det der tidligere er blevet gjort og ikke mindst om respekt for vores demokrati ! hvis vi politikere altid skal gøre nøjagtig som den jurist eller advokat der tilfældigvis lige tolker loven siger ! hvad skal vi så bruge politikere til, hvis vi ikke skal passe på fælleskabet, lokalsamfundet og borgerne i det ! SÅ kan vi jo spares væk og så bare ansætte en administration til, at varetage kommunen ud fra lovgivningen ! Fordi som politiker, kan jeg ikke anerkende, at man som enkelt person kan forfølge sine drømme uagtet om man ødelægger og forstyrre den etablerede tillid og tryghed, som SKAL være tilstede i et lille samfund! Og derfor vil jeg hverken gå ind i elementer om vinduer skal være større eller mindre, om højden skal være 10, 12 eller 20 cm lavere, om huset vender eller drejer forkert ! Fordi den grundlæggende fejl er
1 at vi ikke har HØRT dem vi skulle høre!
2 at vi som kommune/byråd, ikke har taget ansvar for det og truffet den eneste rigtige beslutning nemlig at HØRE og tage ansvar !!!
Og det mener jeg om Annisse, Kirkestræde-sagen

Publiceret 12 April 2017 15:00

Ugeposten Gribskov nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Ugeposten Gribskov
SENESTE TV