Ugepostens Buket til populær korleder

Bente Bergerud fik idéen til Gribskov KOL Kor da hun hørte et lignende kor på Hillerød Hospital hvor hun var i gang med behandling af sin kræftsygdom

ANERKENDELSE "Jeg vil gerne indstille min dejlige veninde Bente Bergerud til Ugepostens Buket. Hun er et lille jern, og tænker altid på andre hvis de har brug for det mindste. Trods sin egen kræft-sygdom, og en syg mand, startede hun Gribskov KOL Kor, som hver uge glæder og hjælper KOL-patienter. Bente fortjener virkelig Ugepostens Buket".
Sådan lød indstillingen til Ugeposten fra Birgit Sommer, der selv er KOL-patient, og som hver uge nyder at synge og hygge med Bente og Per Bergerud og resten af det 20 mand store KOL-kor.

Afbrød sang på Bakkebo

Fredag i den forgangne uge var alt linet op til en stor overraskelse til ære for Bente Bergerud.
Gribskov KOL Kor øvede som sædvanligt på Bakkebo Plejecenter i Gilleleje, da Ugeposten pludselig afbrød koret og Bentes skønsang og klavertoner med blomster og blitzlys.
"Det er fra Ugeposten. Må vi lige afbryde... Bente, du skal have Ugepostens Buket"
Overraskelsen og glæden var stor hos den populære korleder, mens koret nikkede anerkendende til de rosende ord der dryssede ned over Bente Bergerud.

12 KOL-sangere var mødt op til fredagens sang og træning, der blev afbrudt af Ugeposten.

12 KOL-sangere var mødt op til fredagens sang og træning, der blev afbrudt af Ugeposten.

Livskvalitet, sangglæde og lungetræning

Gribskov KOL Kor så dagens lys i august 2015. Bente havde fået konstateret kræft, og var i gang med et behandlingsforløb på Hillerød Hospital, da hun kunne høre sang længere nede af hospitalsgangen.
"Jeg var nysgerrig og gik derned, og så, at en gruppe KOL-patienter havde samlet et kor hvor både fik trænet lungerne og jo fik en masse glæde af at synge. Det gør man jo, bliver glad af at synge. Så, jeg tænkte at nu havde jeg jo tiden til det, så jeg satte det i gang, og nu er vi her", fortæller dagens hovedperson, der understreger at det er lykkedes ved fælles hjælp.

Er blevet venner

"Og jeg vil da sige, at nu har vi kendt hinanden så længe, at det blevet til venskaber. Vi er dus nu", siger Bente Bergerud til Ugeposten, der tre mand høj får lov til at synge med på en enkelt sang inden kaffepausen - for kaffe, småkager og pauser skal der til. Vi skal jo ikke glemme hyggen, bliver der understreget.
"Vi synger jo mest klassikere og noget med lidt gang i. Noget med lidt humør. Vi har det sjovt med det, og at vi både får trænet lungerne, bliver glade af at synge og får en masse livskvalitet med hjem, er jo bare dejligt. Det betyder meget".
"Nå, vi skal også i gang igen. Vi har mange sange vi skal nå", smiler en glad og også ydmyg Bente Bergerud - og så kan 2. halvleg af dagens repertoire ellers begynde på Bakkebo.


(faktaboks)
Ugepostens Buket (skal stå i toppen i stedet for 'Fakta')
Hvem skal have blomster?
Kender du en eller flere, der fortjener en tak, et skulderklap og anerkendelse for den særlige og uegennyttige indsats - så skriv en indstilling på mail: redaktion@ugeposten.dk

(faktaboks)
Hvad er KOL?
KOL står for Kronisk Obstruktiv Lungesygdom. Ca. 320.000 danskere lever med sygdommen, men kun halvdelen ved, de har den, skriver Lungeforeningen på deres hjemmeside.
Kronisk betyder, at man skal leve med det resten af livet. Obstruktiv betyder, at luftvejene er obstruerede, dvs. forsnævrede, så det kræver mere arbejde at få luften til at passere i lungerne end normalt.
De fleste er 50-60 år, når de får diagnosen stillet. Jo tidligere KOL bliver opdaget, jo flere gode leveår har man forude.
Det typiske tegn på KOL er hoste og åndenød ved anstrengelse. Åndenøden skyldes, at lungefunktionen er permanent nedsat, oplyser lungeforeningen.
Gisli

Publiceret 24 January 2017 09:00

Ugeposten Gribskov nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Ugeposten Gribskov
SENESTE TV