Løj kommunen i redegørelse? ’Det fatter jeg ikke, hvordan du kan vide’

Gilbjergskolens skakprojekt blev ført ind ad fordøren, og dermed har skoleleder Torben Lind hele tiden haft rene hænder. Det har Gribskov Kommune fastholdt. Men Ugeposten kan nu afsløre, at Gilleleje-skolen havde planlagt at være en del af projektet, lang

Af
Jeppe Helkov

BAGDØR 343.00. kr. Så mange skattekroner har Gilbjergskolens leder Torben Lind brugt på firmaet Matematik og Skak - et firma som han ved siden af skoleleder-jobbet også arbejder som konsulent og sælger for. Men det er ifølge Gribskov ikke et problem - for det var ikke Torben Lind selv, der i første omgang tog kontakt til firmaet. Det var i stedet direktøren for børn- og ungeområdet i Gribskov, Steffen Bohni. Dermed blev projektet ført ind ad fordøren og ikke bagdøren, lyder argumentet.
Sådan har en samstemmende forklaring fra Gribskov Kommune og Torben Lind indtil nu lydt. Men nye oplysninger får nu forklaringen til at smuldre.
Direktør for børn og Unge i Gribskov, Steffen Bohni, centerchef Anne Steffensen og Torben Lind har fortalt, at det først var efter et møde med virksomheden Matematik og Skaks stifter Jan Andersen den 26. maj sidste år, at skolelederne i Gribskov fik grønt lys til at købe projektet. Og at det var Steffen Bohni, der havde fået firmaet til kommunen. Derfor var det ikke et problem, at Torben Lind arbejdede for Matematik og Skak samtidig med, at han besluttede, at skolen som den eneste i Gribskov skulle kaste et så stort beløb efter selvsamme produkt.

Skulle på matematik-camp

Men Ugeposten kan nu afsløre, at Gilbjergskolen allerede før mødet den 26. maj havde en aftale klar med Matematik og Skak. På trods af, at skoleleder Torben Lind altså officielt endnu ikke havde holdt møde med Jan Andersen og firmaet - og dermed havde fået at vide, at Matematik og Skaks tilbud overhoved var en mulighed – havde Torben Lind og Gilbjergskolen på et forældremøde den 25. maj fortalt forældrene i en 9. klasse på Gilbjergskolen, at de ikke kunne tage på lejrskole i den første uge af skoleåret, da man her skulle være med i et pilotprojekt, som Matematik og Skak stod for.
Klassen skulle på en camp, hvor man i fem dage skulle tage væk for at spille skak og lave fysisk træning. Oplysninger, der altså strider mod de hidtidige forklaringer.
"Jeg ved ikke, hvor du har den oplysning fra. Det er stort set noget, som kun jeg ved. Den oprindelige tanke, var, at vi ville prøve det med en enkelt klasse. Men da vi snakkede os til rette i ledelsen, blev vi enige om at udvide projektet, så det omfattede alle klassetrin. Men det fatter jeg ikke, hvordan du kan vide. Det er stort set kun mig i hele verden, der ved det. Men det er rigtigt, at jeg, Torben og ledelsesteamet drøftede muligheden for at lave den camp," siger Per Rømer, udskolingsleder på Gilbjergskolen.

Endnu et kapitel

Dermed kan der skrives endnu et kapitel i fortællingen om Gribskov Kommunes noget indviklede ægteskab med firmaet Matematik og Skak. Ugeposten har over den seneste måned afdækket, hvordan skoleleder Torben Lind har indgået mundtlige aftaler for 343.000 kr. med et firma, han selv arbejder for. Derudover er der flere gange blevet sået tvivl om troværdigheden hos Matematik og Skaks stifter Jan Andersen. Det verdenskendte universitet Stanford afviser blandt andet, at Jan Andersen skulle have en påstået ph.d.-grad derfra. Men trods det har sagen endnu ikke haft nogen konsekvenser. I sine redegørelse har et af Gribskov Kommunes største argumenter været, at det var direktør Steffen Bohni, der tog kontakt til Matematik og Skak og dermed fik dem til kommunen. Og ikke Torben Lind.
"Jeg vil gerne starte med at sige, at det var Steffen Bohni, der præsenterede projektet. Så jeg har ikke på nogen måde forsøgt at få det ind i kommunen. På mødet (den 26. maj med Matematik og Skak, red.) blev vi opfordret til at tage konceptet til os, og så tænker jeg, at det vel er okay at snakke mere om Matematik og Skak," har Torben Lind tidligere forklaret.
Så det er derefter, du tager den videre med Jan Andersen?
"Ja," lød det i begyndelsen af december.

Havde besøg af firmaet

Men som Ugeposten nu kan afsløre, havde Gilbjergskolen altså allerede før mødet den 26. maj 'taget konceptet' til sig. Og Torben Lind og resten af skolens ledelse var faktisk også decideret mødtes med Matematik og Skak. Alt sammen noget som hverken er fremgået af dokumenter eller udtalelser fra sagens parter indtil nu.
"Det findes heller ikke nogen steder. Det er mere eller mindre en tanke, som Torben, jeg og ledelsen har haft sammen," siger udskolingsleder Per Rømer.
Hvordan hørte du om muligheden for at blive en del af det her pilotprojekt?
"Vi havde besøg af Matematik og Skak, der fortalte om projektet," siger han.

Har været brugt siden 2015

Men historien stopper faktisk ikke dér. For skal man tro Matematik og Skak selv, har Gilbjergskolen faktisk siden 2015 arbejdet med skakprojektet. Der fortæller firmaet på hjemmesiden for DM i Skoleudvikling. Her kårer 'Skole og Forældre' og 'Danske Skoleelever' de bedste skoleprojektet herhjemme - og Gilbjergskolen og Matematik og Skak har altså nomineret skakprojektet for skoleåret 2016. Det på trods af, at projektet ifølge den officielle forklaring kun har eksisteret på skolen i ganske få måneder.
I sin begrundelse for nomineringen skriver Matematik og Skak og Gilbjergskolen, at fremgangen i karaktererne på Gilbjergskolen i 2015 og 2016 blandt andet skyldes arbejdet med Matematik og Skak'.
"I den forberedende fase i arbejdet med Matematik & Skak oplevet en fremgang ved afgangsprøverne i alle afgangsprøver - både i de bundne prøver og i udtræksprøverne. I 2015 var fremgangen i de bundne prøver 0,3 karakter samlet set og i 2016 var fremgangen yderligere 0,9 karakter samlet set. Det vil sige, at de har hævet deres niveau til 7,4 over to afgangsprøver," skriver de.

Skoleleder vender ikke tilbage

Og den forklaring står altså også i skærende kontrast til udmeldingen fra Gribskov Kommune og de involverede parter om, at skak-projektet er blevet ind ad fordøren i begyndelsen af dette skoleår.
Ugeposten har forsøgt at få en kommentar fra Torben Lind til sagen. Vi ville gerne have spurgt ham om, hvordan en klasse kan blive en del af et pilotprojekt hos Matematik og Skak, før Torben Lind overhoved havde fået at vide, at det her projekt er en mulighed. Og om han holder fast i, at projektet er blevet ført ind ad fordøren for nylig, selvom Gilbjergskolen ifølge Matematik og Skak har arbejdet med det siden 2015. Men trods gentagende opkald, beskeder på telefonsvareren og sms-beskeder, er han ikke vendt tilbage.
Hos Gribskov Kommune har direktør Steffen Bohni lovet at vende tilbage, når han har undersøgt sagen nærmere.

Sagen kort

Den 26. maj i år var fem lokale skoleledere til møde med Jan Andersen. Han er manden bag virksomheden SkakMat. Han fortæller om et projekt, der skal styrke elevernes evner i matematik gennem skakundervisning. Alle fem skoleledere får at vide, at de selv skal gå videre, hvis de vil have projektet.
Det vælger én skoleleder. Distriktsskoleleder på Gilbjergskolen Torben Lind. Han indgår en aftale til 343.000 kr. Og det er faktisk langt fra første gang, at Torben Lind hører om SkakMat. Faktisk har han selv været med til at få ideen til virksomheden. Af papirer fra virksomheden og fra Torben Linds LinkedIn-profil fremgik det indtil søndag, at han var ansat som konsulent i SkakMat. Det er ændret til 'konceptudvikler', efter Ugeposten begyndte at spørge ind til det.
Derudover har Torben Lind ved siden af skoleleder-tjansen forsøgt at sælge Matematik og Skaks projekt til otte-ti andre danske kommuner.
Flere eksperter har over for Ugeposten stillet spørgsmålstegn ved, om Torben Lind er i stand til at træffe en objektiv beslutning om indkøbet af SkakMat til Gilbjergskolen, når han er så personligt involveret i projektet.
I forbindelsen med aftalen til 343.000 kr. har Torben Lind ikke indgået nogen skriftlig aftale. Den eneste dokumentation, Gribskov Kommune har i forhold til aftalen, bygger på mundtlige udsagn. Højest usædvanligt, siger ekspert. Efter Ugeposten er gået ind i sagen, er det nu ændret.
Ugeposten har samtidig fortalt, at universitetet Stanford afviser, at Matematik og Skaks stifter Jan Andersen skulle have en ph.d. derfra, som han påstår.
Ifølge Matematik og Skaks salgsmateriale skulle fire personer desuden være en del af projektet. Men de tre af dem afviser, at det skulle være tilfældet. Det gælder blandt andet professor Hans Keiding, der ellers ifølge Matematik og Skak er 'fag ansvarlig for det matematiske indhold'.

Publiceret 10 January 2017 00:00

Ugeposten Gribskov nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Ugeposten Gribskov
SENESTE TV