Debat:

'Lyst til Gilleleje' er blevet til 'Lost in Gilleleje'

Bent Mathiesen
Havnevej 14a
3250 Gilleleje

'Lyst til Gilleleje' fremkalder nogle kedelige billeder af Gilleleje som et tag-selv bord omgivet af sultende, der tager, hvad de vil have, og lader resten stå. Skulle der absolut vælges et slogan, så foreslår jeg : Glæden ved Gilleleje, som bedre dækkende og så har det oven i købet bogstavrim. I vanlig konsulentstil er teksten sovset ind i klicheer. Der tales om forankring i lokalsamfundet og hensyntagen til værdier, som er enestående for Gilleleje - og så tromler man ellers hen over det hele.
Byrådet har stadig ikke fattet, hvad Gilleleje går ud på, og hvad der hvert år trækker i tusindvis af turister til byen. Der mangler en god analyse af, hvem der kommer til Gilleleje i dag. Herefter kunne man vælge at fokusere på disse eller stræbe efter at få andre grupper af turister til byen.
De forskellige krav til faciliteter bør nøje overvejes, således at de ikke kolliderer med andre grupper af turisters krav, og således udelukker hinanden. Eksempelvis et intensivt vandland imod de naturoplevelser, der er i dag, eller strandkantsbyggeri i højden versus fri havudsigt. Der arrangeres borgermøder, hvor tiden til drøftelser er minimeret, og hvor man fornemmer, at planerne på forhånd er fastlagt. Det er ok med borgerindflydelse, hvis den holder sig indenfor det, som byrådet allerede har bestemt. Derfor er der heller ikke interesse for lokalplanlægning, hvor borgerne har størst mulighed for indflydelse, og hvor man på forhånd sikrer sig, at eventuelle projekter bestræber sig på at indpasse sig til lokalplanerne.
Problemet er, at der ikke er en overordnet plan for, hvor kommunen vil hen med Gilleleje. Projekt New Nordic Coast er et godt eksempel . Det er opstået i et meget lukket forum og er udført af et konsulentfirma og det har ikke været gratis.
Der tales om “Tidens udfordringer” uden at man definerer, hvad det er for en størrelse. Som jeg ser det, er Gribskov byråd en af de større udfordringer for borgerne, men det bliver der snart mulighed for at gøre noget ved, når dagen for kommunalvalget oprinder.
I strategiplanen ignorerer man de indsigelser, der har været mod New Nordic Coast, man ignorerer, at der lokalt er stor interesse i at bevare Det Gamle Rådhus på Vesterbrogade, som et samlingssted for Gillelejes borgere. Samtidig introducerer man et ferieresort i området øst for havnen, her fornemmer man igen, at der er tegnet streger og lavet aftaler, uden borgerne har været orienteret. Omfang og placering synes man heller ikke kommer borgerne ved. Man har formel indflydelse på kommunalplan og lokalplan, det har man ikke på den forelagte strategiplan. Til gengæld skal man huske, at hvis der ikke er en fælles forståelse og tillid mellem borgere og politikere, så er der ikke mulighed for indflydelse på nogen af alle disse planer, politikerne kan gøre, hvad de vil. Herligt for politikerne.

Publiceret 11 November 2016 13:00

Ugeposten Gribskov nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Ugeposten Gribskov
SENESTE TV