Sangerinden Misen Groth har lært at tackle sclerose og er inspireret af matematikprofessor Stephen Hawkins, som har sagt: “Det er ikke de stærkeste af en art, der overlever, og heller ikke de mest egnede, men dem, der er bedst til at tilpasse sig forandringer. Det er vigtigt ikke at give op.” Foto: Anne Lønstrup

Sangerinden Misen Groth har lært at tackle sclerose og er inspireret af matematikprofessor Stephen Hawkins, som har sagt: “Det er ikke de stærkeste af en art, der overlever, og heller ikke de mest egnede, men dem, der er bedst til at tilpasse sig forandringer. Det er vigtigt ikke at give op.” Foto: Anne Lønstrup

Misen Groth vil tilbage til livet:

’Jeg kan da stadig synge’

Sangerinden Misen Groth, der har gået i skole i Gilleleje, har skrevet en bog om at genfinde livsglæden med kronisk sygdom

Af
Af Anne Lønstrup

TILBAGE TIL LIVET Først hørte Misen Groth slet ikke, hvad lægerne fortalte hende.
Hun havde været til forskellige undersøgelser på hospitalet på grund af føleforstyrrelser i den ene hånd, men regnede ikke selv sine symptomer for noget. Hun var 35 år, mor til to små drenge og havde i kreativt parløb med sin mand en karriere som sangerinde. Men da undersøgelserne var færdige, hørte hun pludselig en læge sige: ”Du må hellere bede din mand komme herind, for vi har noget, vi skal fortælle.”
Beskeden fra lægerne på Hillerød Hospital var, at Misen Groth havde sclerose. Hendes reaktion var komplet chok, og det tog hende flere år bare at komme nogenlunde overens med, at hun var blevet ramt af en kronisk sygdom.
Sidst i oktober udkom hendes bog med titlen ”Jeg kan da stadig synge”, hvor hun – med forsinkelse – beskæftiger sig med sit sygdomsforløb og sin reaktion på at lide af en sygdom, som hun kun kunne forbinde med et liv i kørestol med udslukte øjne og bleg hud.

Blev bange

”Jeg blev hunderæd og troede, at mit liv ville blive lagt ned. Jeg kunne ikke forestille mig, hvordan tilværelsen ville komme til at se ud. Ikke om 10 år eller om et halvt år – ikke en gang i morgen. Mit perspektiv lukkede ned, og jeg prøvede simpelthen ikke at tænke på, at jeg havde fået sclerose,” siger sangerinden.
Hun kom ud på den anden side, og har skrevet bogen for at vise andre, at der er håb, hvis man er tålmodig og lærer sig selv at holde ud.

Livsnyderen vendte tilbage

Sammen med sin familie flyttede Misen Groth fra Nordsjælland til en gård på Møn, kort efter at sygdommen var konstateret. I takt med at hun fik jord under neglene, 25 får at passe og forårssolen begyndte at skinne, opdagede Misen Groth livets gode sider igen. ”Jeg kunne ikke lade være med at gå ud med frøposen og plante lidt. Jeg sad i solen og mærkede varmen, drak et glas vin og fandt jo langsomt ud af, at der trods alt er dage, der er bedre end andre. Så jeg fik samlet lidt ind på kontoen igen,” fortæller hun.
Et af hendes ”problemer” som patient var, at hun ikke umiddelbart gav udtryk for, at hun havde brug for hjælp. Da hun gennem scleroseforeningen alligevel opsøgte nogle psykologer, fik de det indtryk, at hun klarede sig fint. Der var mulighed for et ophold på et rehabiliteringscenter i Haslev, men hun undveg, fordi hun ikke kunne se sig selv sådan et sted. Og når venner og familie spurgte ind til hendes befindende, skiftede hun som oftest emne.

At vælge hvem man er

Som årene er gået, er Misen Groth dog kommet frem til, at det ikke skader at række ud efter hjælp - særligt mødet med en dygtig fysioterapeut, hjalp hende. På gymnastikholdet for scleroseramte var de andre jo ligesom hende, og stille og roligt lettede smerten.
Også på hjemmefronten skiftede scenen. Efter ti år på Møn flyttede familien til Ålsgårde, drengene var ved at blive voksne, og vejene skiltes for hende og ægtemanden, Jacob Groth, efter næsten 30 år.
50-årige Misen Groth har sunget hele sit liv, men hun har også skrevet – bl.a. tekster til meget af den musik, som hun lavede sammen med sin eksmand, men også en blog for Scleroseforeningen. På et skrivekursus, fik hun opgaven at skrive en synops til en bog, og frem voksede helt naturligt den fortælling, som hun nu har fået udgivet på Forlaget Muusmann under titlen ”Jeg kan da stadig synge”. Samtidig har hun indspillet et nyt album sammen med musikeren Thor Backhausen.
”Det handler om at være med til at vælge, hvem man er. Jeg er jo stadigvæk mig. Jeg kan synge. Alt det, jeg var inden, jeg fik sclerose, det er jeg stadigvæk,” siger hun.


Fakta:
Om Misen Groth:
Sangerinden Misen har sunget, siden hun var 20 år og har bl.a. turneret med Sebastian og bigbandet Blast som korsanger. Har sammen med Jacob Groth udgivet tre album: Missing i 1988, Walk Up Wind i 1999, og i 2005 udkom de med soundtracket til den danske tv-serie Ørnen, som også indeholder titelsangen Forgiveness, der har haft succes både i Danmark og i udlandet.
Misen blogger på www.misen.dk.

Publiceret 02 November 2016 09:18

SENESTE TV

Coach vil hjælpe folk til vægttab

Foredrag Vil du gerne af med nogle kilo, er dette foredrag måske noget for dig. Mandag 21. januar kl. 19 til 21 holder den lokale coach Hanne Skov Hansen foredrag hos Frivilligcentret i Helsinge.

Her har hun til hensigt at gøre sit publikum bevidst om, hvorfor de har behov for hjælp til at tabe sig, og hvad der er grunden til, at det ofte sker, at kiloene kommer på igen. Emnerne hun kommer ind på er blandt andet:

    Der kommer ikke fokus på, hvad der skal spises, eller hvad der ikke bør indtages. For det ved alle.

    Det er mere, hvorfor vi spiser forkert, selv om vi godt ved, det er forkert.

    Hvordan vi knækker koden ”gamle vaner”.

    Hvordan de gamle vaner er kommet.

    Hvordan vi undgår dem fremover.

Hanne er coachuddannet efter mange år i plejesektoren. Nu er hun indehaver af coach-virksomheden Selvindsigt4you.dk.

Alle er velkomne til det gratis arrangement. Det er nødvendigt med tilmelding til Frivilligcentret på telefon: 46790891 eller på mail info@frivilligcenter-helsinge.dk senest 17. januar.

Trancekanal er klar til Mester Niham

Det alternative Holistisk livsstils forening i Gilleleje indbyder til Star Seed.

"På denne første kanaliseringsaften i 2019 vil trancekanal Dennis Søndergaard kanalisere Mester Niham fra den 13. dimension med temaet: Hvor kommer vi fra? Mange har sikkert haft disse overvejelser om, hvorvidt vi oprindeligt stammer som Star Seed fra andre steder i universet?," skriver Holistisk livsstils forening i en pressemeddelelse og fortsætter:

"Mester Niham vil derfor fortælle os, om der er liv udenfor planeten Gaia/Jorden, som vi lever på. Så på denne aften vil du blive taget med på en rejse til der, hvor du stammer fra, så du kommer til at få information og opleve andre verdener og deres virke."

Denne aften kan man opleve torsdag 17. januar kl. 19.00 til 21.30 i Det Gamle Posthus i Gilleleje. Entre betales ved indgangen.