Hver dag ved skolestart indsamler lærerne på Alme Skole elevernes telefoner. De bliver lagt i en kasse, der bliver låst inde, indtil skoledagen er slut.

Hver dag ved skolestart indsamler lærerne på Alme Skole elevernes telefoner. De bliver lagt i en kasse, der bliver låst inde, indtil skoledagen er slut.

Lokal skole forbyder mobiltelefoner - resultatet er mildest talt overraskende

Alme Skole har i det nye skoleår indført mobilfri zone i hele skoletiden - og forbuddet har afstedkommet en række overraskende initiativer

Af
Jeppe Helkov

MOBILFRI 'Hvad er klokken, hr. løve?,' lyder det fra 15 entusiastiske børn. 'Spisetid!' bliver der brølt tilbage. Og så gælder det ellers om at tage benene for ikke at blive fanget af den farlige løve.
Scenen kunne nok have udspillet sig i de fleste skolegårde i de danske skoler for bare få år siden. Men i takt med at mobiltelefonerne er blevet allemandseje, er der kommet mindre leg i skolegårdene - og mere stirren ned i skærmene inde i klasselokalet.
Den udvikling mærkede man tydeligt på Alme Skole i Græsted. Den kristne friskole tog før sommerferien en beslutning, som rystede flere elever i deres grundvold:
Når eleverne kom tilbage efter sommeren, var det slut med mobiltelefoner i skoletiden. Alle telefoner skulle simpelthen indleveres i en kasse, når eleverne kom om morgenen - og så blev de først udleveret igen, når skoledagen var forbi.
"Vi ville have et større fællesskab mellem eleverne her på skolen. Det er et af de områder, vi virkelig har haft fokus på. Og i den sammenhæng passer mobiltelefonerne ikke særlig godt ind. Når en elev sidder med sin telefon, er han meget lukket om sig selv. Man sidder med næsen ned i skærmen og ænser ikke, hvad der foregår omkring én. Det gør man i stedet for at lege og tale med de andre børn," siger en af de ansvarlige lærere bag projektet, Vivian Vikner og uddyber:

Nemt at gribe til telefonen

"Når man har mobiltelefonen i lommen, er det nemt at gribe den i frikvarterer og timer. Det er det sikre valg bare at tage den op. Det svære er at skulle forholde sig til andre."
I begyndelsen skulle der dog lægges lidt arbejde i at overbevise eleverne om, at det nu også var nødvendigt at tage de elskede telefoner fra dem.
"Vi planlagde det allerede før sommerferien, men har først skudt det i gang, efter eleverne er kommet tilbage. Vi tænkte, at det smarteste var at fortælle elever og forældre det før ferien - og så kunne de bruge sommeren til at gå og tygge lidt på det og vænne sig til tanken," siger Vivian Vikner.
Én af de elever, som er berørt af den mobilfri zone, er Nicoline. Hun går til daglig i ottende klasse på skolen og var som de flest andre jævnaldrene en flittig mobiltelefon-bruger i skoletiden.
"Det var svært at lægge telefonen i kassen første dag efter sommerferie. Det er jo ens kæreste eje på en eller anden måde. Så det krævede, at man lige tog sig sammen," siger hun og fortæller, at det stadig kan have sine udfordringer ikke at have den elektroniske dims lige ved hånden.

Det har haft stor betydning, at eleverne ikke længere har deres mobiltelefoner. I frikvartererne er eleverne nu begyndt at lege meget mere.

Det har haft stor betydning, at eleverne ikke længere har deres mobiltelefoner. I frikvartererne er eleverne nu begyndt at lege meget mere.

Skrev sammen med venner

"Det kan være svært, fordi mange af os elever har venner på andre skoler. Før skrev vi sammen og aftalte, om vi skulle ses, når vi havde fri. Det kan man ikke længere," siger hun og bliver bakket op af Rasmus fra 5. klasse:
"Den første uge var det irriterende, og nogle af drengene blev også sure og brokkede sig. Det ødelagde lidt timerne, fordi stemningen var så dårlig," siger han.
Og nu kommer vi så til den virkelig interessante del af historien. For selvom flere elever altså til at begynde med syntes, at ordningen var godt gammeldags træls, har stemningen nu ændret sig hos langt de fleste.
Ja, det er faktisk blevet en regulær succeshistorie.
Siden der blev indført mobilfri zone er eleverne strømmet ud af klasselokalerne og har fundet tilbage til de tidligere så populære aktiviteter - at snakke og lege med hinanden. Det er ekstra tydeligt denne lune september-dag, hvor græsplænen er fyldt af elever, der leger 'Hvad er klokken Hr. Løve'.

Elever er ude at lege nu

"For os lærere har det været helt utroligt at se, hvordan frikvartererne har ændret sig. Nu sidder eleverne ikke længere inden i klasserne hver for sig. De er pludselig ude at lege. Mange af eleverne er også begyndt at spille kort. Det gjorde de heller ikke før," siger Vivian Vikner og fortæller, at der derudover også er startet en 100 pct. elevdrevet skoleavis, ligesom flere elever har været på legekursus, så de kan være med til at sætte lege i gang i frikvartererne, så alle kan være med. Begge dele har været en stor succes, og især eleverne fra de små klasser har vist interesse for at skrive i skoleavisen.
"Det er påfaldende så meget, der er sket, siden vi indførte den mobilfrie zone. Eleverne har fundet på helt nye ting at tage sig til," siger Vivian Vikner. Men én ting er, hvordan lærerne, der har beordret telefonerne væk, oplever situationen. Elevernes oplevelser kan ofte været noget helt andet. Men for en sjælden gangs skyld er eleverne denne gang på samme side som lærerne.

Mere koncentration i timerne

"Eleverne er nu begyndt at være meget mere sammen. Vi er sammen på en helt anden måde og er mere udenfor. Før sad man oftere bare og stirrede på telefonen, nu er vi begyndt at snakke sammen," siger Nicoline og fortæller, at læringsmiljøet i klasserne også er blevet bedre.
"Der er kommet mere koncentration i timerne. Ingen sidder med telefonerne fremme længere," siger hun.
Samme besked kommer fra Rasmus:
"Før plingede telefonerne hele tiden, når der kom beskeder. Det sker ikke længere," siger han og bliver afbrudt af Vivian Vikner, der på klassisk lærermaner er klar til at tage eleverne på deres ord.
"Så I er simpelthen blevet mere koncentrerede? Det er fantastisk at høre. Det er sådan noget, der rammer mig. Hvis I havde gjort jer forhåbninger om at få jeres telefoner tilbage, kan I da godt glemme det nu," slutter hun med et grin.

Publiceret 23 September 2016 00:00

SENESTE TV

Kisser og Søren kommer og underholder

Show Det populære par Kisser og Søren besøger Helsinge Pensionistforening fredag 18. januar.

"Kisser og Søren er lig med ægte dansk folkelig underholdning og er et sikkert hit med deres brede repertoire. Det hele bliver serveret med et glimt i øjet og smil på læben i et behageligt lydniveau. Kisser og Søren har hurtigt opnået en status samt stor respekt som foregangs"mænd" for den ægte danske populær musik. Ingen har formået så hurtigt at slå sig fast i det danske publikum som Kisser og Søren med deres finurlige tekster og iørefaldende melodier. Det er dansk, det er pop og særdeles medrivende," skriver Helsinge Pensionistforening i en pressemeddelelse.

Man kan opleve Kisser og Søren i Café Appetit, Helsingegården 18. januar kl. 14.30. Der er gratis adgang for pensionistforeningens medlemmer, og tilmelding er ikke nødvendig.

Kapp