Fødevarerfællesskabet Mad for Alle skal sikre, at ingen går sultne i seng. Her ses nogle af ambassadørene for projektet.

Fødevarerfællesskabet Mad for Alle skal sikre, at ingen går sultne i seng. Her ses nogle af ambassadørene for projektet.

'Ingen skal gå sultne i seng':

Fødevarefællesskab vil brødføde udsatte

Af
Reportage af Heidi Madsen

Det gamle jobcenter i Stæremosen i Gilleleje ser meget forladt ud. Men går man om på bagsiden af bygningen, er der masser af liv.
Jeg bliver mødt af Benedicte Meyer, der har været tilknyttet 'Vennetjenesten' i Frivilligcenter Helsinge. Og nu er hun så medstifter af projekt "Mad til alle", som er et fødevarefællesskab i Gribskov Kommune.
Projektet har fået lov til at bruge kommunens lokaler i det gamle jobcenter. I alt 110 m2, som inkluderer både køkken, kontor og pakkefaciliteter.
"Mad til alle" er opstået på baggrund af bekymringer omkring alle de af kommunens borgere der bliver ramt af diverse nedskæringer her til oktober. Både kontanthjælpsmodtagere og flygtninge bliver ramt på økonomien, og det kan have store konsekvenser, ikke mindst i forhold til at have råd til helt basale ting som mad i hverdagen.
Udover Benedicte, er Kirsten Gamst-Nielsen også til stede. Kirsten er også tilknyttet Frivilligcenter Helsinge og har været det siden hun gik på pension for 8 år siden.

Yder selv en indsats

Som ethvert andet fødevarefællesskab, er "Mad til alle" også et projekt hvor alle medlemmer hjælper til. For at modtage hjælp, yder man altså, til gengæld, en indsats. Det kan være forskellige ting, såsom at tilberede frugt og grønt, pakke råvarerne, plukke bær, levering af mad, indsamling af emballage, kontoropgaver og meget, meget mere. Derudover samarbejder fællesskabet med restauranter, fødevarebutikker, landbrug og private i kommunen om at indsamle mad til medlemmerne.
"Jeg er meget stolt af at være en del af det her fødevarefællesskab. Indtil videre er vi ikke stødt på en eneste sten på vejen. Vi har stor opbakning fra både kommunen og frivilligcentrene. Vi er meget taknemmelige", siger Benedicte Meyer, som dog også påpeger at behovet for hjælp vil vokse sig større når vi når til oktober. "Jeg vil gerne appellere til at man tænker på os når man som forretningsdrivende eller privat borger står med noget der egentlig er for godt til at blive kasseret."
Mad til alle" er helt i begyndelsesfasen, men allerede nu tæller medlemslisten 15 familier og enlige, og man regner med at skulle levere mad til cirka 150 husstande i slutningen af året. Hver morgen vil bilen køre rundt til forretninger, landbrug, bagere og private og samler ind, for derefter at køre tilbage til Stæremosen hvor alt bliver pakket til hver enkelt husstand og kørt ud til frivilligcentrene. Herfra henter folk så de pakker der er lavet specielt til dem.

Ambassadørmøde

Mens jeg sidder og snakker med Kirsten og Benedicte, kommer fem kvinder ind ad døren. Dania, Maisaa, Rim, Nour og Amira har alle deltaget i et ambassadørmøde for projektet 12. juni i sprogcaféen i menighedshuset i Gilleleje. De har meldt sig som ambassadører for "Mad til alle", og er i dag mødt op for at gøre de grøntsager klar der ligger i køkkenet. Også Jonas, som er fra GIV, ankommer. Hans opgave er at være chauffør.
Der er masser af snak omkring bordet, blandt andet om at "Mad til alle" ikke blot skal sikre at ingen i kommunen skal mangle mad. For mange mennesker kan det være en god mulighed for at være i aktivering, netop fordi man skal hjælpe med forskellige ting. For kommunens flygtninge vil det være en del af en integrationsproces, og sidst, men ikke mindst, kan man reducere madspild i kommunen ved at bruge de råvarer der ellers ville gå tabt.
Kirsten Gamst-Nielsen påpeger dog at der ikke er tale om deciderede madrester. "Vi tager ikke imod rester fra buffet'er eller fersk kød der er ved at løbe fra datoen, det udgør en for stor sundhedsrisiko."
"Sysser" fra Birkely Grøntsager i Dronningmølle har meldt sig på banen og bidrager med grøntsager til fødevarefællesskabet.

Har bod ved vejen

"Vi har en bod ude ved vejen, hvorfra vi sælger de grøntsager vi dyrker her. Men det er ikke alle grøntsager folk gider købe, ganske enkelt fordi de ser anderledes ud. Det kan være en agurk eller gulerod med en underlig form, for eksempel. Grøntsager som sagtens kan spises, men bliver valgt fra når folk skal betale for dem. Disse grøntsager har vi valgt at lægge til side til "Mad til alle". For mig er det en meget lille ting at hjælpe med. Og jeg synes det er genialt tænkt at vores uperfekte grøntsager kan bruges", siger Sysser, som i øvrigt roser Benedicte Meyer. "Jeg synes det er et enormt flot initiativ, det er et stort stykke arbejde at gå i gang med. Hun gør en kæmpe indsats både i forhold til at få folk aktiveret, reducere madspild og være med til at hjælpe mennesker med at få mad nok. Det kan være svært for os andre at forestille os at der findes mennesker der må gå sultne i seng, mennesker der ikke har råd til at købe mad", siger Sysser.
Også Ole og Susanne Bording som ejer catering firmaet Bording Mad, har valgt at træde til med en hjælpende hånd. "Vi har lavet aftaler med vores grossister om at vi tager det med som ikke kan sælges. Råvarer der, af den ene eller anden grund, altid ligger tilbage når dagen er omme. De råvarer giver vi så til Benedicte. Nogle gange har vi selv en del råvarer tilbage som ikke når at blive brugt. Der har vi så besluttet at vi gerne vil lave nogle gode supper, som også bliver sendt videre til fødevarefællesskabet", fortæller Ole Bording, som også har et samarbejde med Frivilligcenter Helsinge hvor der bliver arrangeret spiseaftener for flygtninge på Gribskov Gymnasium. Ole Bordings eneste forbehold i forhold til "Mad til alle", var at det ikke var et projekt der kun henvendte sig til de flygtninge vi har i kommunen.

Madlavningskurser til alle

"Vi har rigtig mange, gode projekter for kommunens flygtninge, og det er rigtig godt. Men det er vigtigt at understrege at der sidder en hel del danske familier rundt omkring i kommunen som har brug for hjælp, og dette projekt er, i den grad, også for dem", forklarer Ole Bording.
Mad til alle" vil også, med tiden, byde på madlavningskurser, for både flygtninge og danske familier. For flygtninge kan det være hensigtsmæssigt at lære hvordan man tilbereder og laver mad af grøntsager man ikke er vant til fra sit hjemland, og for de danske familier kan det være en hjælp til hvordan man sammensætter gode, sunde måltider af de råvarer man modtager som medlem af fødevarefællesskabet. Og for alle, er det en god mulighed for at danne nye venskaber og fællesskaber, på tværs af forskellige kulturer i kommunen. Umiddelbart er der plads til cirka 10 deltagere på hvert hold, og kurserne vil blive afholdt i Nordstjerneskolens skolekøkken i Helsinge.

Koster 10 kroner for børn

Det koster 10 kroner for børn, per måned, at være medlem af "Mad til alle", mens prisen for voksne er 100 kroner per måned. For det beløb får man mad cirka 10 gange om måneden, som er pakket til hver enkelt familie eller enlige borgere. Maden kan afhentes i Stæremosen eller på et af frivilligcentrene i Helsinge eller Græsted. Der kan, efter aftale, leveres mad til mennesker der ikke har mulighed for at hente selv. Som medlem vil man også blive indbudt til fødevarefællesskabets generalforsamlinger, samt blive inviteret til diverse foredrag og informationsmøder.
Har du lyst til at støtte fødevarefællesskabet "Mad til alle", er der flere muligheder. Du kan, som nævnt, hjælpe ved at donere overskydende råvarer, men der er også mulighed for at donere et kontantbeløb.

Publiceret 02 September 2016 13:00

SENESTE TV