Familie 1:

Familie 1: "Når haven pludselig er fyldt med børn, der vil være med til at lave bål eller hoppe i trampolin, går det hele bare op i en højere endhed. Vi lever fortsat det travle familieliv, men hér er bare lidt højere til himlen og en større ro midt i en pulserende hverdag", fortæller Silke Bjerregaard, der sammen med manden Daniel og deres tre børn, nyder livet i Helsinge.

Gribskov i udvikling:

Tre gode grunde til at flytte til Helsinge

Tema: "Helsinge skal også være en boligby", siger kommunens politikere, der ønsker sig flere boliger i Helsinge. Ugeposten har derfor mødt tre tilflytterfamilier der bevidst valgte Helsinge og Gribskov til. Mød de tre mødre i de tre familier; Silke, Krist

Af
Jesper Gisli

FAMILIE 1: Silke Maria Bjerregaard, 35 år og uddannet socialrådgiver. Gift med sygeplejersken Daniel på 39 år, og sammen har de tre friske drenge; Isak på 10 år, Elliot på 8 år og Ludvig på 4 år.
"Vi flyttede til Helsinge for halvandet år siden fra Odense, hvor vi havde boet i 9 år. Min mand og jeg mødte oprindeligt hinanden i København, men flyttede til Odense blandt andet for at studere, og her begyndte vi også vores arbejdsliv, alt imens vi stiftede familie. Med to fuldtidsjob og tre børn, kunne vi mærke at behovet for at komme tilbage til Sjælland, og have familien tættere på, voksede. Mine forældre bor i Nordsjælland, så Nordsjælland blev vores fokus, da vi søgte efter bolig og arbejde", fortæller Silke, Bjerregaard og fortsætter.
"Vi kiggede på boliger i flere forskellige byer i det Nordsjællandske, men Helsinge tiltalte os særligt. Hér var et smørhul, tæt på skov og strand, med en overkommelig afstand til København og huspriser der kunne betales. Da både min mand og jeg fik arbejde i Gribskov kommune, var vi ikke længere i tvivl om, at det var hér vi skulle slå os ned".

Naturen!

"Vi sætter stort pris på den meget smukke natur i Gribskov, som vi altid fremhæver som det første, når andre spørger ind til 'hvorfor netop Gribskov'? Den indbyder virkelig til udeliv, gåture i skoven og en masse ture til stranden. Sidste sommer afsluttede vi næsten hver dag med en tur i vandet ved Tisvildeleje strand, hvilket var et stort hit for vores tre drenge og en rigtig god måde at afslutte dagen på", fortæller Silke, og fremhæver også Helsinges geografiske placering som et plus.
"Gribskov er generelt rigtig godt placeret i det nordsjællandske. Ikke kun med naturen, men også med de omkringliggende større byer som Hillerød og Helsingør, hvor der er gode shoppemuligheder og kulturliv. Gribskov selv har også mange små hyggelige cafeer, specialbutikker, loppemarkeder og kulturtilbud, så man kan sagtens tage på opdagelse".

Familie 2:

Familie 2: "Vi flyttede til Gribskov, fordi vi fandt et sundt, solidt hus på toppen af en bakke til en billig penge, hvor der var plads til os alle. Samtidig med, at alle faciliteter er indenfor gå-afstand, og der er smuk natur lige rundt om hjørnet", siger Kristina Hobbs.

Tryghed

"For os er Helsinge et trygt sted for vores børn at vokse op, og vi har blandt andet været positivt overraskede over de mange gode aktiviteter der tilbydes. Vores to ældste drenge går til spejder og parkour og nyder at kunne færdes trygt i nærområdet, hvor de hurtigt har fået nye gode venner og faldet godt til. De går på den nybyggede folkeskole 'Nordstjerneskolen', hvor der er lækre faciliteter, god plads og udearealer og vi gør som familie meget brug af den nye svømmehal og biblioteket".
"Vi var lidt bange for, at vi ville få 'provins-kuller', da vi er vant til livet i en større by. Men denne bekymring er heldigvis kommet til skamme og når midterbarnet ytrer: 'Mor jeg går lige en tur i skoven og snitter en pind' eller når haven pludselig er fyldt med børn, der vil være med til at lave bål eller hoppe i trampolin, går det hele bare op i en højere endhed. Vi lever fortsat det travle familieliv, men hér er bare lidt højere til himlen og en større ro midt en pulserende hverdag", forklarer Silke Bjerregaard.

Familie 3:

Familie 3: "Et overskueligt liv, hvor du har det hele lige omkring dig, tæt på fritidsaktiviteter, skole, daginstitutioner, venner og alt det andet der er rundt om én. Det er ubetaleligt", siger 39-årige Maj-Lise Thal Jensen, der sammen med sin familie flyttede fra Nørrebro til Helsinge.

Ønsketænkning

"Hvis jeg skulle pege på én ting, der kunne være bedre ved at bo, hvor vi nu gør, sådan rent ønsketænkning, kunne vi utrolig godt tænke os et parklignende område centralt i Helsinge. Vi kommer meget forvænte fra Odense, hvor vi boede tæt på en skater- og cykelpark med stor legeplads, som vi brugte utroligt meget og savner derfor noget lignende her i byen. Altså et større udeareal, hvor der er udfoldelsesmuligheder for både store og små børn og forældrene måske har plads til at sidde på en bænk med en kop kaffe. Der er mange aktive børn her i byen og jeg er sikker på at nogle skaterramper vil kunne blive brugt flittigt.
"Herudover har jeg en bøn, som de fleste børnefamilier med yngre børn nok kan nikke genkendende til: Gribskov skal huske at prioritere en god normeringen af pædagoger i børnehave og vuggestue. De dygtige pædagoger løber så utroligt stærkt!", slutter Silke Bjerregaard.

FAMILIE 2: Kristina Hobbs er 39 år og bor med sin mand og deres fem børn i en gammel murermestervilla i Helsinge by.
Bastian er 13 år, Molly er 10 år, Silvia er 6 år, James er 4 år, og lille Ava er 9 måneder gammel.
Manden Roy er selvstændig snedker med eget værksted, og Kristina skriver, arbejder frivilligt med foreninger og er familiedirektør. Og det var endda kort fortalt.
"Vi flyttede til Helsinge fra Frederiksberg C i 2012, fordi vi ikke længere orkede at dele hver en kvadratcentimeter af vores liv med 10.000 andre. Der er skub og gnub og kø til alting allevegne inde i byen. Pladsmangel på gaden, i skolegården, i Føtex, på legepladsen og i vores lille lejlighed. Vi gad ikke alle de valgmuligheder, alt det forbrug, alle de mennesker, al den smog - bylivet sagde os ikke noget mere", fortæller Kristina Hobbs til Ugeposten på spørgsmålet om hvorfor familien valgte byen fra, og Helsinge til.
"Vi flyttede til Gribskov, fordi vi fandt et sundt, solidt hus på toppen af en bakke til en billig penge, hvor der var plads til os alle. Samtidig med, at alle faciliteter er indenfor gå-afstand, og der er smuk natur lige rundt om hjørnet.

Sælger ofte Gribskov

"Jeg sælger ofte Gribskov, og særligt Helsinge, da jeg ikke ved så meget om de andre byer heroppe. Jeg sælger Gribskov og Helsinge på, at her er mange forskellige miljøer at indgå i, så man kan vælge mellem mange typer omgangskredse. Her er både høj og lav, tilflyttere og barnefødte, akademikere og selvlærte, mange etniciteter.
Her "mangler" mange ting i forhold til de større byer, men initiativer er meget velkomne på Rådhuset. Jeg oplever stor velvilje, hvis man har en god ide og vil gøre et stykke arbejde. Der er meget kort fra ide til handling her, i forhold til inde i storbyen. Der er allerede sket så meget på de snart fire år, vi har boet her, på grund af frivilligt arbejde og ildsjæle. Så hvis man som tilflytter virkelig savner noget, så er der stor chance for, at man selv kan skabe det! Vi har for eksempel startet en skøn legestue for hjemmepassede børn, og det er en stor succes. Som jeg også flittigt bruger som trækplaster når jeg skal sælge Gribskov og Helsinge".

En isbar i Helsinge

"Vi skal have en ordentlig is-bar i gågaden i Helsinge. Man kan ikke købe en kvalitets-is, og det er bare så træls i en by, der gerne vil have fat i sommerhusgæsternes indkøb. Hvem vil være med til at få Paradis Is til at købe isbutikkens lokaler nede i gågaden? Kom nu!", plager Kristina Hobbs grinende, og fortsætter med at svare på spørgsmålet, hvad der kan og bør gøres endnu bedre lokalt, for at lokke flere familier til.
"Vi mangler også at lave et fedt, fælles opholdsrum i Helsinge, på den gamle kloakgrund ved stationen. Et sted for ung og gammel. Med bede, som ældre og unge fra 10.klasse og produktionsskolen tager sig af. Med skaterbaner og parkourstativer. Med legeplads og en kaffe-vogn (på ladcykel), som en efterlønner eller en flexjobber eller jobtræner eller nydansker tager sig af. Med kunstworkshops. Med fuglekasser. Et sted, man gerne vil opholde sig, så vi kommer mere i snak med hinanden på tværs af generationer."
Tænk nu Gribskov som ét - ikke tre
"Vi skal holde op med at tænke kommunen som tre større byer og en masse, små lokalsamfund. Vi er èn kommune. Der går urimeligt mange penge med at holde liv i alting, have meget små servicetilbud rigtig mange steder, som så til gengæld udhuler kvaliteten overalt. Det holder liv i de meget små lokalsamfund, det er jeg med på, men man kan ikke både have mange tilbud og gode tilbud. Kvaliteten skal op, og så må antallet ned. Det er barskt og upopulært, men der må ske en nedskæring på antallet af kommunale tilbud. Kvaliteten er ikke i orden på børne- og unge området, og det går altså ikke at hælde de få kroner, vi har, udover så mange steder.", vurderer Kristina Hobbs og fortsætter.
"Vi er forkælede, når vi synes, at 10 km til skole/institution er for langt. Der skal god transport til, men det vil der også være penge til, hvis antallet af institutioner og skoler skæres ned, samtidig med at kvaliteten øges. Og det skal den altså. Vi er helt nede, hvor det gør rigtig ondt, og alt for mange børn og unge tabes på gulvet pga manglende ressourcer. En anden stor bekymring er bandekriminalitet, som bekymrer mange, også os. Der bør gøres noget radikalt. Situationen ved Helsinge Station og ved Engerødvej og på byggegrunden ved Tofteskolen, hvor der alle steder åbenlyst sælges hårde stoffer, er helt ude af kontrol. Borgmesteren bør tale dunder til politiet og få igangsat noget alvorligt intervention", slutter Kristina Hobbs.

FAMILIE 3: Maj-Lise Thal Jensen, 39 år. Kæreste med Rune, og sammen har de tre børn, Anton på 8 år, Olivia på 4 år, og Buster på 3 år.
Maj-Lise er jordemor på Hillerød Sygehus, og kæresten Rune arbejder som afdelingsleder hos Novo Nordisk i Bagsværd.
"Vi flyttede fra Rantzausgade på Nørrebro til Helsinge for snart seks år siden. Rune arbejdede på det tidspunkt i Hillerød, og jeg arbejdede på Rigshospitalet. Vi ville gerne ud af Nørrebro, og ud og have noget frisk luft og plads omkring os og vores børn. Så vi kiggede opad på landkortet. Vi kunne jo se, at jo længere vi kom derop af, jo billigere var husene. Så vi lavede en radius på 50 kilometer, og valgte Helsinge. Dels havde vi stødt på en masse positivt om Helsinge på nogle internet fora, og dels faldt vi også over det skønne hus vi nu bor i. Og bortset fra det, så fandt vi senere ud af, at vores hus, som er fra 1750, bliver kaldt for jordemorhuset, da der tidligere boede en distriktsjordemor i huset. Så det var bare "meant to be", fortæller Maj-Lise Thal Jensen til Ugeposten.

Et overskueligt liv

"Processen varede i alt et halvt års tid, og så flyttede vi til Helsinge. Det vigtigste for os var, at vi fik plads omkring os, og så har det jo bare vist sig at være et fantastisk sted at bo og leve. Det vigtige var skov og strand og et aktivt udeliv, og i det hele taget, at få et overskueligt liv med børnene. Et overskueligt liv, hvor du har det hele lige omkring dig, tæt på fritidsaktiviteter, skole, daginstitutioner, venner og alt det andet der er rundt om én. Det er ubetaleligt. Skov, strand og den pragtfulde natur og et aktivt udeliv, er meget vigtigt for os, og så er det fantastisk at bo landligt med høns i haven, kun ti minutters gang fra en gågade med masser af butikker og liv. Tænk sig, kun ti minutters gang fra haven er der caféer og liv. Det er da enormt privilegeret", understreger Maj-Lise.

Kendte ikke en levende sjæl

"Vi tænkte selvfølgelig meget over det med, at vi flyttede til et helt nyt sted, uden at kende en levende sjæl. Det er jo en chance at tage. Men på den anden side tænkte vi også, at med børn under armen, vil man jo altid komme i kontakt med andre forældre, og hvis man bare gør en indsats for at lære nye mennesker at kende, så går det jo nok. Og det gik. Det gik endda rigtigt fint. Vi kunne mærke, at de andre tilflyttere også var meget bevidste om at åbne døre og lære andre mennesker at kende, i forhold til de lokale der havde boet her altid. De var ikke lige så bevidste om at åbne døre. Men sådan er det jo nok bare. Der er vi tilflyttere nok meget naturligt mere ude med antennerne. Men vi har helt sikkert alle sammen oplevet, både store og små, at alle her har taget godt i mod, og vi føler os meget hjemme her."

Flere cykelstier

"Lige nu er det det helt rigtige for os at bo og leve her. Vi kan ikke forestille os noget bedre lige nu. Hvordan det ser ud om 15-20 år ved man jo ikke, og der er situationen jo også en anden, med børnene der er blevet store og voksne. Men lige nu er det helt rigtigt for os", siger Maj-Lise, der hårdt presset skal svare på, hvad der kan gøres endnu bedre for at flere børnefamilier skal flytte til Helsinge.
"Altså, jeg synes jo hele tiden at der sker noget nyt, og at der kommer nye ting. Bare i de år vi har boet her, er der kommet en ny, flot skole, naturlegeplads, svømmehal, og hele tiden er der arrangementer og tiltag som man kan gå til. Så, jeg ved ikke rigtigt... måske flere cykelstier. Det kunne vi faktisk godt bruge nogle flere af, specielt til vores børn. Men ellers synes jeg ikke at jeg lige kan komme på noget graverende eller livsnødvendigt. Her er virkelig dejligt at bo og leve som børnefamilie".

Publiceret 08 April 2016 15:30