Kommune udskyder kysthotel

Gilleleje Havn vil ikke lægge grund til et kysthotel, så nu koncentrerer kommunen sig om sikring af havnen, sandstrande og faciliteter i New Nordic Coast-projektet

Af
Jeanette Hougaard

GILLELEJE: Da Gribskov Kommune modtog nyheden om at være blandt de 10 særligt udvalgte kommuner, der må udvikle kystturist-projekter, var det ikke en nyhed, der fik de store glædessmil frem blandt medlemmerne af Gilleleje Havnelaug. For som en del af projektvisionen “New Nordric Coast”, som kommunen havde udarbejdet, lå forslaget om et kysthotel på et areal ud til veststranden som havnen ejer og allerede udlejer til virksomheden NCC. I lørdags på en ekstraordinær generalforsamling i Gilleleje Havnelaug kom så endelig en officiel udmelding, hvor bestyrelsen meddeler at medlemmerne ikke ønsker et kysthotel på arealet, men hellere ser en fortsat udvikling af havnen som erhvervs- og fiskerihavn. “Vi er meget interesseret i at styrke turismen i Gribskov Kommune ved at være en attraktiv, åben havn, som er med til at sikre et bredt udsnit af turister,” meddelte havnelauget. Kort tid efter kom Gribskov Kommune med et løsningsforslag. Forslaget går på at opdele projektet i to etaper, hvor første etape indeholder alt det andet i projektet, som ikke har med kysthotel at gøre. Det vil sige en ny strandmole, havbad, grillpladser, udstyr til strandaktivteter og udspringsmuligheder. For når disse elementer er på plads, det vil sige om tre til fem år, kan havnen så i anden etape af projektet, afgøre om medlemmerne er modne til et kysthotel. "På den måde får vi taget fat på de vigtigste ting først, nemlig den del af projektvisionen, som skal sikre havnen mod fremtidige stormskader og de rekreative muligheder, som ligger i tilknytning til og omkring havnen. Det vil være til gavn for havnen og for byens borgere og besøgende. Når vi så har fået det på plads, har havnen et bedre grundlag for at beslutte sig for om de skal lade NCC fortsætte med deres aktiviteter på grunden, eller om de kan se nye muligheder for både havnen og byen ved at etablere et hotel på en meget attraktiv beliggenhed, “udtalte borgmester Kim Valentin og Bo Jul Nielsen, formand for Teknisk udvalg i en fælles pressemeddelelse lørdag.

Det er en god løsning

Og det er en model, Gilleleje Havnelaug godt kan acceptere. " Den model vil vi godt kunne bruge. Ingen ved, hvordan tingene er om fem år, så kan det måske være en god ide eller vise sig, at der skal noget helt andet til. Men vi synes jo bare chancen er der nu for nogle ting, og siger vi rungende nej til det hele, så går muligheden måske bare videre til en anden kommune," siger Per Klug, formand for Gilleleje Havnelaug. Hvad kan have ændret sig på tre-fem år, så I eventuelt skrifter mening om kysthotellet ? "Det kan hele udviklingen på havnen. Men vi prøver da, at fastholde det vi har og håber vi også kan gøre det om fem og ti år. Jeg kan godt se en udviklingen i fiskeriet - det kan jo være der bliver åbnet op for noget fiskeri og for kvoterne - selvom jeg godt ved, det er ønsketænkning."

Molesamarbejde kan hjælpe

I New Nordic Coast-projektet indgår en strandmole, der skal opsamle sand i en stor lomme på veststranden. Den kan, foruden at sikre turistvenlige sandstrandarealer, muligvis forhindre problemet med sand, der transporteres mod øst og lægger sig ved indsejlingen til havnen. Det er havnens lejer på kysthotel-arealet, NCC, der har opgaven med at fjerne sandet i indsejlingen. Som en del af New Nodic Coast projektet indgår en forstærkning af både vest- og østmolen, og begge tiltag vil have en stormsikrende effekt, men Per Klug er langt fra sikker på, at de tiltag alene kan sikre havnen. Gilleleje Havn har tidligere fået udarbejdet et projekt for stormsikring af havnen, som løber op i 12-15 mio. kroner.

Publiceret 07 December 2015 00:00

Ugeposten Gribskov nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Ugeposten Gribskov
SENESTE TV