New Nordic Coast igennem nåleøjet

Erhvervs - og vækstministeriet har i dag meddelt, at Gribskovs turistprojekt på spidsen af Gilleleje kan føres ud i vandkanten

Af
Jeanette Hougaard

Gilleleje: "Jeg kan næsten ikke få hænderne ned, nu håber jeg bare borgerne og virksomhederne griber chancen for at få noget godt ud af det. Det er en appelsin i turbanen for os," siger borgmester Kim Valentin i dag fredag morgen, hvor Erhvervs- og vækstministeriet netop har offentliggjort, hvilke 10 forsøgsprojekter, der må udvikle sig ved kysten uden de sædvanligvis stramme regler for anlæg i vandkanten.
Det er projektet New Nordic Coast på veststrandsområdet, der er i spil og på tegnebrættet indeholder forslag om en ny strandmole, badehotel, bredere sandstrand, nye badebroer og en forstærket vestmole. Kun et enkelt element er pillet ud af forslaget som kommunen indsendte i foråret, og det er 'havhuset' med forskellige faciliteter til vandliv.
Ifølge skitserne er New Nordic Coast placeret på arealer, der tilhører Bakkeselskabet og Gilleleje Havn. Og herfra er der endnu ikke givet tilsagn om, at give afkald på kystkvadratmeterne, bekræfter borgmesteren.
"Næ, jeg har da hørt der er nogle kritiske bemærkninger til det rundt omkring, men nu må vi høre hvad interesseneterne siger. Hvis vi har lyst så kan vi gøre det - hvis ikke, så gør vi det ikke. Det er udelukkende en vision for noget vi kan arbejde videre med, og hvis vi vil - så er det nu," siger Kim Valentin. Han forventer ikke en større politisk diskussion i byrådet om New Nordic Coast.
"Der er en bred politisk enighed om, at det her er en gunstig mulighed," siger han.
Men det er naturligvis også noget, borgerne har en mening om og derfor skal de inddrages i beslutningerne.
"Vi skal være meget omhyggelige med at høre vores borgere. Men vi skal også huske på, at det her handler ikke kun om Gilleleje. Det handler om hele Gribskovs fremtid."

En ladeport er åben

Danmarks Naturfredningsforening er ikke begejstret for, det progressive tiltag fra Erhvervs- og vækstministeriet.
"Forsøgsprojekterne er ikke et startskuddet til vækst i udkantsdanmark, men derimod til et opgør med en unik dansk værdi – nemlig de frie kyster," udtaler præsident i Danmarks Naturfredningsforening, Ella Maria Bisschop-Larsen, om de 10 bygge- og anlægsprojekter i strandkanten.
Følg med på ugeposten.dk og i Ugeposten på tirsdag.

Publiceret 30 October 2015 11:09

Ugeposten Gribskov nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Ugeposten Gribskov
SENESTE TV