"Holløsemønten". Heller ikke i vores nabolande har man set denne mønt eller mønttype før, og Nationalmuseet vil nu analysere videre på møntens oprindelse, inden den udstilles på museets Danefæ Udstilling i 2016. (Foto: Henrik Rasmussen)

Eksperterne bekræfter:

"Holløsemønten" er historisk

Unik mønt fra sidste uges udgravning er Danmarkshistorie

Af
Jesper Gisli

HOLLØSE: Hvad Ugeposten Weekend kun kunne berette og gisne om i sidste uge, er nu en realitet. Den mønt der dukkede op i mulden på en mark ved Holløse i sidste uge, er Danmarkshistorie, og vil blive udstillet på Danmarks Nationalmuseum ved årsskiftet.
I juli måned fandt amatørarkæolog Henrik Rasmussen ved egen indsats 16 sølvmønter fra vikingetiden på marken ved Holløse, og i sidste uge gik arkæologer fra Museum Nordsjælland så i gang med at efterudgrave jorden, for at finde flere mønter. Og det fandt man. 41 mønter blev det til i alt.
"Holløseskatten" består dermed af i alt 41 mønter, hovedsageligt fra cirka år 1060, fra vikingekonge Sven Estridsens tid.
Men én mønt skiller sig ud fra mængden, og i weekenden kunne Nationalmusset så melde tilbage til Museum Nordsjælland, at "mønten og mønttypen er ukendt, og formentligt fra Danmark".

Heller aldrig set før i Tyskland, Sverige og Polen

Mønten har været i hænderne på eksperter fra flere af vore nabolande, og heller ikke der har man set noget lignende. Symbolerne på mønten er sværd og tempelriddernes malteserkors på den ene side, og et portræt af en mand med spids hage på den anden side. Symboler der hver for sig og i andre udgaver er set på mange andre mønter, men aldrig før som på "Holløsemønten". Det fortæller Kjartan Langsted fra Museum Nordsjælland, der dog udelukker at "Holløsemønten" skulle have noget med tempelridderne at gøre.
"Det tror jeg godt at jeg kan udelukke. Men hvem der har lavet mønten, og om den er en del af en større serie, aner vi af gode grunde ikke, da vi aldrig har set den før", siger museumsinspektør Kjartan Langsted til Ugeposten, og fortsætter.
"Det er sjovt og spændende at "Holløsemønten" er Danmarkshistorie. Den vil blive udstillet sammen med Danefæ Udstillingen i starten af 2016, og indtil da vil eksperter analysere videre, og prøve at komme nærmere ind på hvor mønten kan stamme fra. Fra vores side er arbejdet slut nu", siger en stolt museumsinspektør til Ugeposten.

Museum Nordsjælland har samlet flere billeder og info om "Holløseskatten" og "Holløsemønten" på:
www.museumns.dk

Amatørarkæolog Henrik Rasmussen gik forrest da Museum Nordsjælland i sidste uge gravede efter flere mønter på en mark ved Holløse. Det er der nu komment Holløseskatten ud af, og ikke mindst Holløsemønten, der endnu ikke kan hverken dateres eller placeres geografisk. (Foto: Jan F. Stephan)

Amatørarkæolog Henrik Rasmussen gik forrest da Museum Nordsjælland i sidste uge gravede efter flere mønter på en mark ved Holløse. Det er der nu komment Holløseskatten ud af, og ikke mindst Holløsemønten, der endnu ikke kan hverken dateres eller placeres geografisk. (Foto: Jan F. Stephan)

Publiceret 31 August 2015 12:15

SENESTE TV

Spil bingo og hjælp SOS Børnebyerne

Hjælp SOS Børnebyerne arrangerer bingospil torsdag 21. Marts.

Denne dag kan du spille og støtte en god sag . Det sker i "Det Gamle Posthus" på Stationsvej i Gilleleje. SOS Børnebyerne er klar med masser af spilleplader og gevinster. Overskuddet fra dagen går ubeskåret til SOS Børnebyerne.

Det er SOS Børnebyernes Lokalgruppe, der står for arrangementet, og de håber, at både garvede bankospillere og nybegyndere har lyst til at være med og støtte den gode sag.

”Vi har været rundt i byens butikker for at få sponsoreret gaver til arrangementet. Det har været en meget positiv oplevelse. Vi mærker stor velvilje og god opbakning til den indsats SOS Børnebyerne gør rundt om i verden for at hjælpe forældreløse og udsatte børn,” siger Anni Sejrsbøl fra lokalgruppen.

Kapp