De 16 sølvmønter er fra vikingekonge Sven Estridsens tid. Mønterne blev fundet af amatørarkæolog Henrik Rasmussen, og nu vil Museum Nordsjælland lede efter flere mønter i området.
(Foto: Henrik Rasmussen)

De 16 sølvmønter er fra vikingekonge Sven Estridsens tid. Mønterne blev fundet af amatørarkæolog Henrik Rasmussen, og nu vil Museum Nordsjælland lede efter flere mønter i området. (Foto: Henrik Rasmussen)

Museum forventer at finde flere vikingemønter

Møntfund ved Holløse undersøges yderligere

Af
Jesper Gisli

HOLLØSE: Som Ugeposten Weekend kunne fortælle i torsdags, er der dukket 16 sølvmønter fra ca. år 1060 op i den lokale muld på en mark ved Holløse.
Nu fortæller museumsinspektør Kjartan Langsted til Ugeposten.dk, at man forventer at finde flere mønter i jord, når Museum Nordsjælland og Nationalmusset efter den forestående høst laver en udgravning på den mark hvor mønterne er fundet.
"Det er et spændende fund, og jeg regner bestemt med at der er flere. Det er umuligt at sige hvor mange, men jeg regner med at vi finder mere derude", siger Kjartan Langsted til Ugeposten.dk og fortsætter.
"Der blev tidligere lavet et lignende fund ved Hillerød, af den samme type mønter fra samme periode. En periode hvor der var borgerkrige og uro i landet. Derfor blev rigdomme ofte gemt og glemt i jorden, og disse finder man så fra tid til anden. Nu skal vi lave en decideret udgravning, og så bliver det spændende at se hvor meget der dukker op", siger den lokale musumsinspektør Kjartan Langsted til Ugeposten.dk

Finderen forventer ikke at finde mange flere mønter

Manden der med sin metaldetektor, fandt de 16 sølvmønter tilbage i juni måned, forventer ikke at der findes mange flere mønter når udgravningen påbegyndes i den nærmeste fremtid. Og der bliver formentligt ikke tale om en ny Ramløse-skat.
"Man kan aldrig vide, men jeg forventer ikke at man finder mere end yderligere et par mønter. Jeg fandt 16, og jeg vil gætte på at der max er 20-30 mønter derude. Men, man ved selvfølgelig aldrig", siger amatørarkæolog Henrik Rasmussen fra Mårum ved Helsinge til Ugeposten.dk og fortsætter.
"At dømme efter spredningen af mønterne og sammenlignet med andre fund jeg har gjort, tror jeg at det enten er en pung der er blevet tabt, eller gravet hurtigt ned for at gemme værdier. Derfor tror jeg ikke der gemmer sig meget mere. Nu må vi se. Jeg følger i hvert fald grundigt med", siger Henrik Rasmussen der kan se frem til at modtage findeløn, det såkaldte danefæ, for at finde mønterne, som formentligt vil blive udstillet på Nationalmuseets årlige danefæ-udstilling.

Publiceret 03 August 2015 12:00

SENESTE TV

Kvickly Helsinge hjælper de lokale

Sponsor Siden Helsinge Brugsforening blev oprettet tilbage i 1906 har målet været at hjælpe lokalsamfundet ved at uddele midler.

"Succesen med uddeling af midler fra en sponsorpulje gentages i 2019. Vi mener, at projekter, der bidrager med noget ekstra til foreningslivet, fortjener at blive belønnet. Derfor øremærker Kvickly Helsinge igen en portion penge til at støtte sådanne projekter, så der fortsat kan gøres den ekstra indsats for vores lokalområde. I 2019 er pulje-beløbet 50.000 kr., som skal gå til at støtte de lokale ildsjæle, som med deres initiativer gavner nærområdet og medlemmerne." skriver Kvickly Helsinge i en pressemeddelelse.

Ideen er, at alle frit kan ansøge om det beløb, som er nødvendigt for deres projekt; selvfølgelig indenfor puljens rammer. Derefter vil bestyrelsen i Kvickly Helsinge vurdere, hvilke projekter, som skal belønnes og have del i puljen. Vurderingen sker ud fra forskellige overvejelser, men det essentielle er, at projektet skal være til gavn for lokalsamfundet.

Er du interesseret i at ansøge om støtte til dit projekt - så besøg vores hjemmeside på www.kvicklyhelsinge.dk/sponsorpulje.

Trongården indvier cykelrickshaw

indvielse Gribskov kommune bevilgede i efteråret 2018 indkøb af to rickshawcykler. Plejecenter Skovsminde i Græsted fik sin den 26. januar, og nu følger Plejecenter Trongården i Vejby efter.

Cykelrickshawen bliver indviet fredag 22. februar kl. 14 ved formanden for Forebyggelsesudvalget, Trine Egetved, hvor alle interesserede er velkomne til at deltage. Der bliver mulighed for en prøvetur – som passager eller som 'pilot'.

Ifølge Kirsten Gamst-Nielsen fra den lokale gruppe af 'For Cykling Uden Alder' og Klimagruppen i Gribskov er der foreløbig uddannet en gruppe cykelpiloter, men hun pointerer, at der bliver for flere, når de næste cykler leveres.

Det er forventningen, at den næste cykel, der er finansieret af tømmerhandler Johs. Fogs Fond, leveres til Bakkebo i Gilleleje. Desuden er der søgt støtte hos andre fonde til yderligere to cykler.

Initiativgruppen består af repræsentanter for Cyklistforbundets Lokalafdeling, Klimagruppen i Gribskov samt af kommunens Frivilligkoordinator og idrætskonsulent.

gs