Her ses mønter fra Ramløse-skatten, som blev fundet i 1994 og indeholdt 446 sølvgenstande og 13 genstande af guld.

Her ses mønter fra Ramløse-skatten, som blev fundet i 1994 og indeholdt 446 sølvgenstande og 13 genstande af guld.

Museum gør vildt møntfund

Tusinde år gamle sølvmønter fundet på mark i Gribskov Kommune

Af
Af David Foli

GRIBSKOV: Museum Nordsjælland har gjort et særdeles opsigtsvækkende fund på en mark i Gribskov Kommune.
Fundet er af en sådan karakter, at man hos Nordsjællands Museum har forsøgt at holde det hemmeligt, da man ifølge Ugepostens oplysninger frygter, at findestedet vil blive overrendt af skattejægere.
Det drejer sig om16 sølvmønter, der menes at stamme fra år cirka 1060, og det vides endnu ikke om, der gemmer sig flere mønter eller andre effekter.
Mønterne er sendt videre til Nationalmuseet, og man afventer nu, at den pågældende mark bliver høstet sidst på måneden. Herefter vil det være muligt at fortsætte udgravningen og dermed fastslå om mønterne er et enkeltstående fund - fra eksempelvis en pung - eller om de er del af en større skat.
Overfor Ugeposten ønsker den ansvarlige for udgravningen hos Nordsjælland Museum ikke at udtale sig. Ugeposten er bekendt med, hvor mønterne er fundet, men har af hensyn til det videre udgravningsarbejde valgt ikke at offentliggøre beliggenheden.
Det er ikke første gang, der er fundet gamle skatte i gribskov Kommune. Kort før jul i 1994 fandt en amatørarkæolog udstyret med en metaldetektor Ramløse-skatten. Skatten indeholdt 446 genstande af sølv og 13 af guld.

Publiceret 30 July 2015 11:45

SENESTE TV

Gå med 30 km ad Klosterruten

motion På lørdag 29. juni er det på med vandreskoene, hvis man vil med på en ca. 30 km lang vandretur på en del af Klosterruten. I spidsen går turlederne i Dansk Vandrelaug Hans Henrik Kleinert og Ingelise Kvorning.

"Vi starter i Esrum og går langs Esrum Sø gennem Gribskov, passerer Stjernen, der er centrum for de snorlige jagtveje, som Kong Christian den 5. anlagde, og fortsætter langs Store Grib Sø. Vi passerer Mor Grib's hule, kommer også forbi Æbelholt Kloster og slutter i Hillerød," fortæller de i en pressemeddelelse fra Dansk Vandrelaug.

Øvelser og små lege

Ud over at man får motion, vil der være forskellige indslag på turene som for eksempel 'Walk and Talk', særlige øvelser og små lege, hvor man bruger alle dele af kroppen, også hjerne og hjerte, og der vil være information om seværdigheder på turen.

Der bliver pauser undervejs til at nyde medbragt mad og drikke, inden turen slutter ved Hillerød station ca. kl. 16.30.

Turen starter kl. 9 ved Esrum skole, når bussen fra Saltum ankommer.

Det koster 30 kr. at deltage, hvis man ikke er medlem af Dansk Vandrelaug.

jesl