Stor fest på Kongens Ø

Narkomanernes redningsplanke, Kongens Ø, fejrede 20 års fødselsdag, og blandt gæsterne var en kendt skuespiller med 21 tørlagte år på bagen

Af
Af Laila Miermont

GILLELEJE: En af Danmarks første og førende behandlingsorganisationer for narkomaner, Kongens Ø, markerede i torsdags sin 20 års fødselsdag med en fødselsdagsreception.
Masser af gratulanter var mødt op i Gilleleje hallen, hvor der var lækker mad, masser af sodavand i flaskerne og stor taknemmelighed i ansigterne.
Et af dem sad på skuespilleren Allan Olsen, der har været alkoholfri i 21 år, og i de sidste tre år har arbejdet på Kongens Ø.
"For 21 år siden blev jeg clean efter jeg havde nået bunden og var så langt ude, at jeg kunne drikke på antabus. For tre år siden blev jeg ansat på Kongens Ø, og det var skæbnen, der gjorde at jeg fik lov til at arbejde her. Jeg har lært så meget og er lykkelig for at være en del af teamet," sagde Allan Olsen blandt andet i sin hyldest fra talerstolen.

Hang til cognac

Blandt talerne og gæsterne var bestyrelsesformand for Kongens Ø siden 1994, Jan Krøyer.
"To ting sparkede Kongens Ø i gang. Først at der var to rehabiliterede medarbejdere, der havde arbejdet med narkobehandling, i et forum hvor fokus mere var rettet mod tjene penge til aktionærerne. De brød ud og dannede en selvejende institution, hvor fokus var på at give alle narkomaner et tilbud om behandling," fortæller han.
"For det andet havde Socialdemokratiet lanceret en ny narkoplan og sat 400 mio. kroner af til at forbedre indsatsen. Men Kongens Ø fik kun 1 million til at starte det første bosted på Møn," fortæller Jan Krøyer, der selv en gang var lidt for glad for cognac.
"Ikke mere!"

Fra venstre Morten Egeskov, bestyrelsesformand Jan Krøyer, Michael Beringer, skuespiller Allan Olsen og medlem af bestyrelsen, beskæftigelsesordfører for Venstre, Hans Andersen var alle lutter smil i anledning af Kongens Ø's 20 års fødselsdag. 20 år med masser af kampe, bunker af glæde, stort fælleskab og dyb taknemmelighed. Foto: Jan F. Stephan

Fra venstre Morten Egeskov, bestyrelsesformand Jan Krøyer, Michael Beringer, skuespiller Allan Olsen og medlem af bestyrelsen, beskæftigelsesordfører for Venstre, Hans Andersen var alle lutter smil i anledning af Kongens Ø's 20 års fødselsdag. 20 år med masser af kampe, bunker af glæde, stort fælleskab og dyb taknemmelighed. Foto: Jan F. Stephan

Festens midtpunkt

De to rehabiliterede medarbejdere, der brød ud og dannede Kongens Ø for bare en enkelt million, er Michael Beringer og Morten Egeskov, og de var fødselsdagfestens ubestridte midtpunkt.
"Vi har kæmpet i tyve år og vi kommer til at kæmpe tyve år endnu, " lød det fra Morten Egeskov.
Han fortalte om rejsen fra Møn, til Arresøhøj, til Munkerup og om de 20 år som aktive medspillere i udviklingen af koncepter og strategier indenfor forebyggelse og behandling af misbrug og afhængighed.
Og om rejsen ind i Vridsløselille Statsfængsel, hvor organisationen i 1997 sammen med Kriminalforsorgen udviklede den første narkobehandling i Danmark.

Dennis Kirkan gæst ved fødselsdagen og tidligere beboer på Kongens Ø:

Dennis Kirkan gæst ved fødselsdagen og tidligere beboer på Kongens Ø: "Jeg har været stiknarkoman siden jeg var 12 år. Nu er jeg 40. Jeg har været rigtig meget i fængsel og der drømte jeg om et liv som stoffri og har været gennem mange behandlinger gennem årene uden held. Endelig var jeg klar. Nu har jeg været clean i 20 måneder. Det er virkelig hårdt at komme ud af det, men jeg har fået så meget tilbage - familie, venner, ja livet! I dag arbejder jeg på Kongens Ø som frivillig, når jeg ikke er på Nordsøen som rigger. Så hjælper jeg til, hvor jeg kan, kører ture med folk, der skal til lægen og den slags. "

For de allermest udsatte

Hans Andersen, beskæftigelsesordfører for Venstre i Folketinget har været med til at støtte Kongens Ø i mange år, og bedyrer, at interessen ikke har at gøre med egne laster udi eventuelle stråhatte.
"Da jeg var formand for Socialudvalget i Frederiksborg Amt, havde vi en aftale om at sende vores narkomaner til Kongens Ø, og der lærte jeg dem at kende. Nu har Kongens Ø udviklet et nyt koncept til stofmisbrugere, der nærmest er opgivet af alle andre, og som decideret er truet på livet, på grund af det kriminelle miljø, de befinder sig i og ikke kan komme ud af. De kommer helt væk fra miljøet og får ro og orden i kaos. Det utrættelige arbejde Kongens Ø gør for de allermest udsatte stofmisbrugere vil jeg meget gerne fortsætte med at støtte."
Og således fortsatte festen med varme smil, masser af skulderklap og en fælles bevidsthed om at fællesskabet gør den enkelte stærk og gør det næsten umulige muligt.

Publiceret 29 November 2014 07:00

SENESTE TV