Lene Hansen takker af efter 45 år som dagplejemor. Foto: Jens Berg Thomsen
Lene Hansen takker af efter 45 år som dagplejemor. Foto: Jens Berg Thomsen
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

Nu venter pensionen: Lene takker af efter 45 år som dagplejemor

Uddannelse i at håndtere sygdomme, kongelig medalje og massevis af børn har Lene Hansens lange arbejdsliv som dagplejemor budt på. Snart går hun på pension

Af Patricia Ninet Nielsen

Gennem 45 år har Lene Hansen fra Gilleleje åbnet sit hjem op for utallige dagplejebørn. Den 31. maj i år afslutter Lene Hansen over fire årtiers arbejde som dagplejemor af og byder en velfortjent pension velkommen.

Når man træder ind i Lene Hansens hjem i Gilleleje, mærker man med det samme en varm og rar atmosfære. I Lene Hansens stue er gulvet fyldt med byggeklodser, dukker og spil. Der er gjort plads til børnene, og de kan lege og bevæge sig frit i hjemmet. Væggene er prydet af smukke familiefotos af Lene Hansens store familie, som ikke alene består af hendes mand og egne børn, men også de plejebørn, som er blevet en del af familien. Man fornemmer klart, at Lene Hansen er en omsorgsfuld og erfaren kvinde, og at hendes hjem er et rart og trygt sted at være, med masser af hjerterum.

Da Lene Hansen var blot 12 år gammel, begyndte hun at passe børn. Og siden da har børn fyldt meget i Lene Hansens liv. I 1972 valgte hun at gøre det til sin levevej og blev dagplejemor. Og hun husker også tydeligt hendes første dagplejebarn.

”Han hed Martin og var en lille hvidhåret dreng, som kom ind af døren i små overalls, og røde gummistøvler. Ham havde jeg til han var 13 år. Hans mor var lærer og faren sejlede på nogle færger. Han bor nu i Spanien med sin familie,” fortæller Lene Hansen med et smil på læben.


Børn dukker stadig op

Lene Hansen har siden haft utallige børn hos sig. Så mange, at hun ikke længere kan huske hvor mange. Der har tilmed været flere generationer af børn i dagpleje hos Lene Hansen, og nogle af de tidligere dagplejebørn ser hun stadig ind imellem, når de dukker op til en kop kaffe. Lene Hansen gjorde sit hus i Gilleleje til børnenes andet hjem, og hun blev mere end dagplejemor for mange af dagplejebørnene. Hun har været som en reserve-mor, ikke kun for børnene, men også nogle af forældrene, og nogle af børnene kalder endda Lene Hansen for “bedste”, fortæller hun.

Der er sket meget gennem de mange år. Dengang for 45 år siden så jobbet som dagplejer ganske anderledes ud, end det gør i dag.

Hele Lene Hansens karriere som dagplejemor har foregået i det samme hus i Gilleleje. Foto: Jens Berg Thomsen
Hele Lene Hansens karriere som dagplejemor har foregået i det samme hus i Gilleleje. Foto: Jens Berg Thomsen

11 børn i hjemmet

Da Lene Hansen først begyndte som dagplejemor havde hun hele 11 børn i hjemmet, som hun tog sig af, og de ældste var op til 13 år gamle, og de kom før og efter skoletiden. Dengang var det ikke usædvanligt, at nogle børn var i pleje i op til 12 timer om dagen. Jobbet som dagplejer var dengang langt mere stressende og krævende end nu. Lene Hansen tog dengang også med på hospitalet, når hun skulle have information, hvis et barn var sygt. Og Lene Hansen modtog også undervisning, så hun var i stand til at hjælpe børn med bl.a. kolostomi, rygmarvsbrok, hjerneskade og støtte børn med andre særlige behov.

”Jeg har været med på Hillerød Hospital mange gange, og Rigshospitalet også. Jeg har lært at lægge kateter på et lille barn, og sætte kolostomipose på et andet barn. Jeg har hele pakken,” siger Lene Hansen.

Efter 40 år fik Lene Hansen fortjenstmedaljen af Dronning Margrethe. Foto: Jens Berg Thomsen
Efter 40 år fik Lene Hansen fortjenstmedaljen af Dronning Margrethe. Foto: Jens Berg Thomsen

Flere curlingbørn

Fra 1972 til i dag, har Lene Hansen dertil også bemærket en betydelig forskel på børnene dengang og i dag. Hun har oplevet, hvordan børn desværre er blevet mindre selvstændige i forhold til dengang, Lene Hansen startede som dagplejemor.

”Der er flere curlingbørn i dag. Børn sætter sig ned og forventer at blive serviceret. Familier med færre børn curler oftere end større børnefamilier, hvor børnene lærer at gøre tingene selv,” siger Lene Hansen.

Det mener Lene Hansen er en meget skidt udvikling, da hun mener, at det vil påvirke børnene negativt som voksne, hvis de som børn ikke lærer at klare sig selv. Derfor har Lene Hansen også gjort meget ud af at lære sine egne to, nu voksne, børn at klare sig selv.

Børnene i dag er mindre selvstændige, fortæller Lene Hansen. Foto: Jens Berg Thomsen
Børnene i dag er mindre selvstændige, fortæller Lene Hansen. Foto: Jens Berg Thomsen

Medalje fra Dronningen

Efter 40 års uafbrudt ansættelse i samme ansættelsesområde, bliver man ifølge traditionen tildelt Dronningens Fortjenstmedalje. Det gjorde Lene Hansen også efter at have været dagplejemor i 40 sammenhængende år. Iført hvide handsker, sammen med 65 andre personer, traf Lene Hansen Hendes Majestæt og takkede for modtagelsen af medaljen. Lene Hansen tog det dog ikke så højtideligt, men hun havde en god oplevelse med hendes veninde, som Lene Hansen havde taget med, da hun skulle møde Dronningen. Der er ingen tvivl om, at Lene Hansens hjerte banker for børnene, og ikke for hæder og skinnende medaljer.

”Det var ikke for Dronningens skyld, at jeg har arbejdet med børn i så mange år. Det var for min egen skyld. Mit liv har været godt som dagplejemor,” udtaler Lene Hansen.

Mødet med Dronningen var hurtigt ovre, og Lene Hansen tilbragte resten af dagen i hyggeligt selskab og fejrede dagens begivenhed ved at tage ud og spise, og se blandt andet Amalienborg og museet.

Nu er 45 år gået, og nu kan Lene Hansen tælle dage til at hun kan læne sig tilbage og nyde sit otium. Efter at have brugt så mange år af sit liv på at tage sig af børnene, og dedikeret familiens hjem til de mange børn og forældre, så ser Lene Hansen frem til at tage sig lidt af sig selv og give endnu mere tid til hendes mand, egne børn og børnebørn. Lene Hansen har allerede planlagt, at huset som det første skal have en omgang frisk maling. Det er over længere tid blevet udskudt, da Lene Hansen gerne ville slutte sit arbejde af først. Vi på Ugeposten spurgte Lene Hansen, om hun ville savne sit arbejde, men der svarer Lene Hansen klart.

“Nej. Jeg står af, mens jeg stadig kan slå en kolbøtte. Men det vil jeg ikke vise jer” – siger Lene Hansen med et grin.

”Man skal stoppe, mens man stadig har det godt og har plads til sig selv. Nej, jeg tror ikke, at jeg vil savne det. Jeg er klar til at komme på pension,” siger Lene Hansen

Selvom Lene Hansen nu er klar til at sige farvel til sit job, er Lene Hansens døre aldrig helt lukkede. Der dukker stadig enkelte tidligere og nu voksne dagplejebørn op i Lene Hansens hjem - endda mens Ugeposten er på besøg hos hende. Og det ser ud til, at de altid vil være velkomne hos den snart pensionerede dagplejemor.


Publiceret: 10. April 2017 11:00
Se også:

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder hver
dag fra Ugeposten Gribskov

Fik du læst
ANNONCER
Se flere