Gundekildegaard og Tisvilde Fødevarefællesskab var nogle af målene på en af sommerens cykelture i Klimagruppens regi. Pressefoto

Gundekildegaard og Tisvilde Fødevarefællesskab var nogle af målene på en af sommerens cykelture i Klimagruppens regi. Pressefoto

Den cyklende højskole i Gribskov

Klimagruppens cykelture havde stor tilslutning i 2018. Hvor skal turene gå hen til sommer?

Af
Jesper Berg

klimacykling 'På cykel i kongens fodspor'. 'Det økologiske landbrug Mangholm'. 'Friluftsliv og turisme ved Arresø'. 'Gribskov Økolandsby'.

Det er blot nogle af overskrifterne på de cykelture, som Klimagruppen i Gribskov i løbet af sommeren 2018 arrangerede gennem Gribskov Kommune — og til tider lidt ud over kommunegrænsen.

Fra viden til adfærd

Det var femte sæson, Klimagruppen arrangerede cykelture rundt i Gribskov til steder, som alle har haft 'klima og miljø' som tema.

"Klimagruppen i Gribskov er en forening for mennesker, der vil vide mere om klima- og miljøspørgsmål, og vi forsøger at omsætte viden til ændring af adfærd, og vi har altså på femte år organiseret en række cyklende studiekredse med henblik på at få endnu flere af kommunens borgere — og politikere — til at interessere sig for klima- og miljøspørgsmål," forklarer Jens Erik Larsen, som for syv år siden var med til at stifte Klimagruppen.

"De første par år lavede vi udstillinger og workshops, men det gik hurtigt op os, at vi kunne få flere interesserede ved at arrangere cykelture, hvor vi besøger steder, hvor man kan få inspiration fra fagfolk," siger Jens Erik Larsen, som kan konstatere, at der til sommerens cykelture har været op til 200 deltagere.

Ny rapport

"Det er en form for cyklende højskole, hvor man bliver klogere på virkelighedens tiltag for at hjælpe klimaet. Og vi kan klart mærke, at interessen for klima- og miljøspørgsmål er steget markant siden starten," siger Jens Erik Larsen, der som civilingeniør med ekspertise i by- og trafikplanlægning har været med til at stå for at planlægge cykelturene samt været turleder på en række af turene.

Der ligger en ny rapport klar, der beskriver Klimagruppens cykelture i 2018 ganske detaljeret, og som er blevet sendt til alle deltagere i sommerens ture.

Klimagruppen står nu over for at skulle planlægge en række nye cykelture i den kommende sommer, og her vil man gerne trække på Ugepostens læsere.

Hvor skal vi hen, du?

"Vi har gennem årene været rigtig mange steder i Gribskov, som har relevans for vores formål, men vi er så småt ved at løbe tør for destinationer. Vi vil derfor gerne høre om steder, som vi kan besøge, hvor vi og de øvrige deltagere kan blive klogere på klima- og miljøspørgsmål. Det kan eksempelvis være virksomheder, som arbejder med økologi og klimavenlighed, steder i naturen, eller økologisk byggeri et sted i kommunen," siger Jens Erik Larsen.

Forslag kan sendes til Klimagruppens formand, Kirsten Gamst-Nielsen, på kirsten.gamst@hotmail.com.

Publiceret 20 January 2019 11:30

SENESTE TV

Påskemarch med Idrættens Venner

arrangement Langfredag 19. april holder Idrættens Venner i Tisvilde den traditionelle påskemarch for 42. gang.

Marchen foregår i det skønne Tisvilde Hegn og Troldeskoven, hvor deltagerne kan vælge mellem at gå enten 12, 20 eller 30 km i det tidlige forår. Specielt den korte rute er velegnet for en familieudflugt, da den overalt går ad gode og farbare stier.

Man kan starte på alle ruter fra kl. 8 fra Idrætshuset, Hovedgaden, hvor også sekretariatet har hovedkvarter. Her kan deltagerne købe startkort indtil kl. 10 på 30 km-ruten, kl. 11 på 20 km-ruten og kl. 12 på den korte rute.

Rasteplads med grill

Rastepladserne er igen ved Stængehus og Bækkebro, hvor det vil være muligt at få lidt at spise og drikke undervejs.

På Bækkebro har man taget den store grill med, hvor man kan købe grillpølser. Der er selvfølgelig også varme og kolde drikke.

Alle skal være i mål kl. 16.

Hvis man ønsker at gå ruten, koster det 20 kr. Skal der medalje med, koster det 40 kr. For børn under 15 år inklusive medalje koster det 30 kr. Der er kontant betaling.

Overskuddet går til ungdomsarbejdet i Tisvildeleje Gymnastik Forening.

jesl

Frivilligheds-messe for foreningerne

arrangement Under overskriften 'Netværk gør stærk' inviterer Frivilligt forum Gribskov alle frivillige foreninger - kulturelle-, sociale- og idrætsforeninger - til fælles møde for at styrke kendskab til, hvilke foreninger der er, og hvad de står for.

Det foregår lørdag 27. april kl. 14-17 i Kulturhuset, Skolegade 43, Helsinge.

Ved hjælp af udstillingsboder og små 'speed-dating-møder' vil man blive klogere på, hvad frivillighed står for i Gribskov Kommune.

Frivillig forum håber med arrangementet, at være med til at styrke frivilligheden og bringe mange forskellige foreninger sammen, så både de og andre ude fra, kan blive klogere på hvem foreningerne er og hvad de kan bruges til.

Alle kan få en bod

"Hvis vi kender hinanden, bliver vi også meget bedre til at bruge hinanden," siger formand for Frivilligt Forum Ole Thomsen i en pressemeddelelse.

Alle foreninger der deltager, får mulighed for at få en bod, hvor de kan præsentere deres aktiviteter.

Der vil også på dagen være et par fælles oplæg.

jesl