Gul iris er blandt de stauder, der vil trives i et regnbed.

Gul iris er blandt de stauder, der vil trives i et regnbed.

Sådan undgår du oversvømmelse i haven

Med de rigtige planter, bede og belægninger kan du nedsætte risikoen for oversvømmelse. Få gode råd til, hvilke du kan vælge

Af
Anne Sandager

Bolius – Boligejernes Videncenter

haven Ved at tænke over valget af planter, bede og belægninger i haven kan du både aflaste kloakkerne og undgå oversvømmelser ved ekstreme regnskyl.

Vandgennemtrængelige belægninger, regnbede og grønne tage er nogle rigtig gode alternativer til at lede vandet i kloakken, og samtidig kan det gøre haven mere sjov og interessant, hvis man udnytter regnvandet positivt.

Lav et regnbed

Et regnbed er et beplantet bed, hvor regnvandet fra taget kan ledes hen via en rende eller fordybning, og derefter langsomt sive ned i jorden. Dermed kan du spare kloakken for regnvand, og du er samtidig med til at øge mængden af grundvand. Til forskel fra faskiner renser bedet endda vandet, når det passerer gennem de øverste lag muldjord. Hvis ikke jorden er forurenet, er det faktisk bedre at lade vandet sive ned gennem et bed eller græsplænen end at bruge en faskine, for den renser ikke jorden på samme måde.

Har du ikke en naturlig fordybning i haven, kan du grave en. Du kan enten vælge at udskifte jorden med store sten med muld ovenpå, eller grave ud og løsne jorden for derefter at lægge en blanding af muld og sand over. Derefter kan du plante græs, planter og buske på toppen. Du skal bare huske, at bedet skal have fald væk fra huset og placeres mindst 5 meter væk og et par meter fra skellet.

Når du har fjernet den hårde lerjord, er der dog også risiko for, at bedet tørrer ud i perioder uden regn. Derfor er det vigtigt at vælge planter, der både kan tåle at tørre ud og stå under vand i lang tid.

Stauder er en rigtig god mulighed, og både gul iris, hjortetrøst, nyserøllike og trævlekrone egner sig til regnbede. Også buske som bærmispel, surbær, rød kornel og havtorn vil være velegnede, og hvis du også vil have bærbuske, vil både blåbær og solbær kunne tåle forholdene.

Generelt har både surbundsbede og stedsegrønne planter og buske godt af meget vand. Planter som rododendroner kan ligefrem have brug for ekstra tilførsel af vand om vinteren, men også bregner, lyng og primula vil kunne aftage en del vand.

Vandet kan også ledes til et areal, hvor du har træer og buske. De er som udgangspunkt mere modstandsdygtige over for udtørring og oversvømmelse, da deres rodnet går meget længere ned i jorden.

Blandt vand-elskende træer og buske kan du bl.a. finde pil, der kan opsuge rigtig meget vand. Så hvis du laver et helt pilekrat, vil det både kunne opsuge og fordampe en masse vand.

Fliser med omtanke

Både fliser og belægninger er afgørende i forhold til, hvor meget vand du er med til at sende ned i kloakken. Hvis du har mange faste belægninger i haven eller belægninger med en lille fuge, vil regnvandet ikke have mulighed for at sive ned og vil derfor ende i kloakken i stedet. Men du kan vælge andre løsninger end at lægge fliser eller herregårdssten med en lille fuge mellem stenene.

Belægninger, som vandet ikke kan trænge igennem, giver store problemer, når det regner kraftigt. Derfor er det en god idé begrænse arealet med belægninger og vælge belægninger, hvor vandet kan trænge ned, hvis man alligevel skal udskifte sin indkørsel eller terrasse.

Du kan f.eks. vælge at få en bredere fuge med groft sand mellem fliserne, vælge græsarmeringssten eller betonsten med huller i midten, hvor du sår græs. Hvis du udskifter dine belægninger, skal du huske at få hældning på, der skråner væk fra huset, så det overskydende vand kan løbe videre ud i haven.

Publiceret 18 January 2019 10:30

SENESTE TV

Påskemarch med Idrættens Venner

arrangement Langfredag 19. april holder Idrættens Venner i Tisvilde den traditionelle påskemarch for 42. gang.

Marchen foregår i det skønne Tisvilde Hegn og Troldeskoven, hvor deltagerne kan vælge mellem at gå enten 12, 20 eller 30 km i det tidlige forår. Specielt den korte rute er velegnet for en familieudflugt, da den overalt går ad gode og farbare stier.

Man kan starte på alle ruter fra kl. 8 fra Idrætshuset, Hovedgaden, hvor også sekretariatet har hovedkvarter. Her kan deltagerne købe startkort indtil kl. 10 på 30 km-ruten, kl. 11 på 20 km-ruten og kl. 12 på den korte rute.

Rasteplads med grill

Rastepladserne er igen ved Stængehus og Bækkebro, hvor det vil være muligt at få lidt at spise og drikke undervejs.

På Bækkebro har man taget den store grill med, hvor man kan købe grillpølser. Der er selvfølgelig også varme og kolde drikke.

Alle skal være i mål kl. 16.

Hvis man ønsker at gå ruten, koster det 20 kr. Skal der medalje med, koster det 40 kr. For børn under 15 år inklusive medalje koster det 30 kr. Der er kontant betaling.

Overskuddet går til ungdomsarbejdet i Tisvildeleje Gymnastik Forening.

jesl

Frivilligheds-messe for foreningerne

arrangement Under overskriften 'Netværk gør stærk' inviterer Frivilligt forum Gribskov alle frivillige foreninger - kulturelle-, sociale- og idrætsforeninger - til fælles møde for at styrke kendskab til, hvilke foreninger der er, og hvad de står for.

Det foregår lørdag 27. april kl. 14-17 i Kulturhuset, Skolegade 43, Helsinge.

Ved hjælp af udstillingsboder og små 'speed-dating-møder' vil man blive klogere på, hvad frivillighed står for i Gribskov Kommune.

Frivillig forum håber med arrangementet, at være med til at styrke frivilligheden og bringe mange forskellige foreninger sammen, så både de og andre ude fra, kan blive klogere på hvem foreningerne er og hvad de kan bruges til.

Alle kan få en bod

"Hvis vi kender hinanden, bliver vi også meget bedre til at bruge hinanden," siger formand for Frivilligt Forum Ole Thomsen i en pressemeddelelse.

Alle foreninger der deltager, får mulighed for at få en bod, hvor de kan præsentere deres aktiviteter.

Der vil også på dagen være et par fælles oplæg.

jesl