Det var med de helt store armbevægelser, at demenscenteret Holbohave blev indviet. Den tidligere sundhedsminister Sophie Løhde klippede den røde snor. Foto: Jan F. Stephan

Det var med de helt store armbevægelser, at demenscenteret Holbohave blev indviet. Den tidligere sundhedsminister Sophie Løhde klippede den røde snor. Foto: Jan F. Stephan

'Man skider på dén gruppe, som har betalt skat til kommunen i mange, mange år '

Debatindlæg af Anne-Grethe Olloz, Kongensgavevej 10, 3200 Helsinge

Det var en chokerende nyhed at læse, at man påtænker at lukke Holbohave p.g.a. dårlig økonomi i Kommunen.

Jeg husker tydeligt den storslåede åbning i 2016 med deltagelse af Borgmester Kim Valentin, sundhedsminister Sophie Løhde, Birgit Roswald og mange flere.

Vi havde i Kommunen et virkelig godt daghjem til personer med demens - nemlig Bakkehus i Kagerup. Det lukkede man ned for, da man åbnede Holbohave med pomp og pragt.

Efter en mulig lukning af Holbohave står vore 760 (eller flere) demensramte uden værested. At man vil prøve at "indsluse" disse personer på de 4 aktivitetscentre i Kommunen er slet ikke den rette løsning for disse mennesker.

Dagcentrene var ikke bare for personerne med en demenssygdom, men ligeså meget et tiltrængt pusterum for de pårørende ægtefæller.

Hvis nogen anede (udover de ramte), hvor stort et arbejde/belastning det er for en pårørende at passe/være om en dement person 24/7 år ud og år ind, så tror jeg nok, at man i Kommunen ville tænke sig om en ekstra gang og prioritere anderledes.

Det er så stor en belastning både plejekrævende og følelsesmæssigt, at det næsten er uundgåeligt, at den pårørende selv bliver ramt af sygdom, stress og depression. Hvis deres "pusterum" bliver revet væk, så er konsekvensen for Kommunen, at der bliver dobbelt så mange syge personer at tage vare på i Gribskov Kommune. At skære ned på dette område, er at bide sig selv i halen.

Nu vil man så arbejde på at gøre Kommunen demensvenlig. Hvordan om jeg må spørge? Tomme ord er ikke nok - vi er mange demensvenlige personer i Kommunen, men der spændes ben både her og der fra Kommunens side. Jeg ønsker et demensvenligt svar fra Kommunen.

Man må konkludere, at Kommunen ikke evner at tage hånd om syge, handicappede og demensramte personer - men vægter lønforhøjelser til sig selv og promovering af Kongernes Nordsjælland. Kongernes Nordsjælland er såmænd bare et stykke af borgernes natur, som vi har benyttet i mange, mange år, uden det var kongeligt. Dét er der ikke lavet meget om på, selvom det nu kaldes kongeligt. Men indvielse med pomp og pragt skal der nok være.

For at sige det på godt gammelt dansk: Man skider på dén gruppe, som har betalt skat til Kommunen i mange, mange år og har været med til at skaffe os alle velfærd.

Publiceret 31 May 2018 00:00

SENESTE TV

Historien om kongens skov og verdens arv

foredrag I Nordsjælland ligger de store skove, som gjorde, at Danmarks konger fra 1560 samlede sig et stort jagtgods. Da Christian den 5. fra 1670 indrettede skovene med jagtveje til parforcejagt, satte han samtidig sit enevældige stempel på dem.

Det var grunden til, at vejene og skovene i 2015 blev optaget på Unesco's liste over verdens kulturarv.

Fredag 22. februar kl. 18.30 gæster Jette Baagøe 'Foreningen Rågeleje Strand' og fortæller om baggrunden og om, hvordan arbejdet med verdensarven foregik.

Jette Baagøe fortæller

Jette Baagøe er forhenværende direktør for Dansk Jagt- og Skovsbrugsmusum, som havde ansvaret for arbejdet med verdensarven men i 2016 blev fusioneret med Dansk Landbrugsmuseum til Det grønne Museum på Djursland.

Arrangementet finder sted på restaurant Søstjernen i Rågeleje. Prisen for ikke medlemmer er 250 kroner, som inkluderer foredrag, middag, kaffe, te og dessert.

Tilmelding til foreningen på raagelejestrand@gmail.com eller på tlf. 2127 5413.

jesl

Møde i senior-kredsen

Foredrag Helsinge Seniorkreds får besøg af forstander på Luthersk Missions Højskole Henrik Nymann Eriksen, der vil fortælle om sin nye bog: 'Robust Kristendom – Tro, Håb og Kærlighed'.

Bogen beskæftiger sig med spændingsfeltet mellem livet her på jord og den kommende verden, og sætter spot på det at være kristen i det 21. århundrede. Den udfordrer og opmuntrer til at leve som kristen ud fra de tre begreber: Tro, håb og kærlighed.

Koret Focus medvirker ved mødet, og der er lotteri, kaffe og kage. Det hele finder sted på Rundinsvej 46 i Helsinge, tirsdag 19. februar kl. 19, hvor der er gratis adgang.

Ligeledes er der gratis kørselsordning ved henvendelse til Alice Jensen, Helsinge (tlf. 30 33 67 46) eller Kurt Jensen, Esrum (tlf. 21 71 56 94).

Næste møde er tirsdag 19. marts kl.19, hvor Jørn Fogh kommer på besøg.

CV