DEBAT:

Spørg de ældre selv, hvad der giver dem livskvalitet

Af
Anne-Grethe Olloz

Kongensgavevej 10

3200 Helsinge

 


Enhver kan vel forstå, at 41.000 kr. pr. borger til ældreservice giver mere service end 27.000 kr.
Kim Valentin skriver, at alt er godt, så længe Gribskov Kommunes borgere får den service og kvalitet, der er besluttet (og til den bedste pris). Hvem har besluttet, hvilken service og kvalitet, der skal gives?
Burde man ikke, før der lægges budget, sætte sig sammen og spørge sig selv og hinanden, hvilken service man selv gerne vil have, den dag man ikke selv kan mere?
Nu har jeg flere gange læst, at vore borgere er godt tilfredse med servicen. Så tænker jeg, hvordan kan det være, at jeg så tit er i dialog med ældre, der ikke er tilfredse med servicen? Hvilke borgere bliver spurgt i en sådan brugerundersøgelse?
I stedet for at sende et skema ud, hvor folk skal krydse af, om de er tilfredse eller ej, så send skemaer ud, hvor i spørger brugerne og deres pårørende, hvordan de gerne vil have det. Hvordan man kan forbedre deres livskvalitet.
For de ældre drejer det sig jo ikke kun om bleskift, lidt rengøring og et bad, foretaget af skiftende personale i én uendelighed.
Ældre vil gerne, lige så vel som yngre, have lidt livskvalitet. Frisk luft for eksempel er for mig en menneskerettighed. Motion og aktivering ligeså. Lidt menneskelig kontakt - tid.
Vi har så mange borgere i Kommunen, der lider af en demenssygdom. Burde man ikke tænke dèt ind i planlægningen af et nyt center i Gilleleje? (Ikke bare et par demensvenlige boliger). Der er virkelig brug for et decideret demenscenter (en slags demensby), der er bygget specielt dertil. (Inspiration i Greve, på Fyn og i Holland). Med personale, der er specifikt uddannet i demenssygdomme. Et sted, hvor der gives kærlig, personlig omsorg og pleje for den enkelte.
Dèt er i hvert fald noget af dèt, jeg savner i Kommunen. Tænk engang, at komme på landkortet som en demensvenlig Kommune!

Publiceret 11 July 2017 15:00

Ugeposten Gribskov nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Ugeposten Gribskov
SENESTE TV