DEBAT:

Kulturhavnen Gilleleje

Jens Pedersen
Mdl. af Liberal Alliance Gribskov
Østre Alle 43C
3250 Gilleleje

Gribskov har fået en kulturhavn eller nærmere et kulturhus. Huset er bygget midt i Gilleleje og har skabt megen debat, som sådan noget stort byggeri jo altid gør.
Jeg har bestemt ikke noget imod ideen om et kulturhus (nævnes etape 2), hvor byens borgere kan mødes og, hvor man kan afholde forskellige arrangementer. Huset er, efter min mening, ganske pænt og falder ind omkring Søborg kanal. Jeg har, sådan set, heller ikke de store problemer med etape 1, der ligger ude ved hovedvejen og stationen i udkanten af centrum, og derfor lidt ad vejen.
Men jeg har noget imod etape 3, som det blev præsenteret forleden dag til informationsmødet med bygherre og kommune. Arkitekten mente, at huset ville blive meget flottere, hvis taget fik en højere rejsning. En rejsning, der øger byggehøjden med 2,5 meter over det tilladte. Derfor har arkitekt og bygherre søgt om dispensation for byggeriets højde.
Denne nye, skal vi kalde det skyline, vil skyde et par meter op foran mariehjemmet (som er på to etager). Udover at dominerer luftrum og Gilleleje centrum vil byggeriet tage sol og lys fra selvsamme plejehjem og torvet nedenfor.
Jeg ser ingen grund til, at kommunen skal give arkitekten og bygherre nogen dispensation for etape 3's byggehøjde overhoved! Uanset om det er fordi arkitekten synes, at det er pænt. Eller om bygherren har planer om ændringer i fremtiden (kan måske søge om dispensation om udvidelse af boligområde senere).
Byggeriet skal følge højden på Mariehjemmet og på den måde falde ind i det eksisterende byggeri. Jeg vil derfor anbefale alle borgere i Gilleleje, ja i hele Gribskov, at gøre indsigelse mod en dispensation af byggehøjden i etape 3.
Gør din indflydelse gældende og gør som borgermesteren anbefalede. Send en e-mail til kommunen med din indsigelse inden den 20. juli.

Publiceret 07 July 2016 15:15

Amanda og Piazzolla i Tisvilde Bio

Film Så er der nye film på plakaten i Tisvilde Bio. En af dem er filmen 'Amanda'.

Den syvårige Amanda mister sin mor ved et terrorangreb i Paris. Det ændrer på alle måder hendes liv. Hendes onkel, David er lidt af en dagdriver og er løsansat i parkvæsenet. Han har et nært forhold til sin niece men slentrer ellers gennem livet på bedste beskub. En aften skal han mødes med sin kæreste og Amandas mor for at fejre hendes nyerhvervede kørekort. Han er som sædvanligt for sent på den. Da han ankommer er det utænkelige sket. Terrorens har stukket sit afskyelige fjæs frem.

David skal nu ud over chokket og tabet også tage vare på sin lille niece, men hvordan kommer de videre i livet og bringer håbet tilbage. Der er rørende scener i filmen, som når David i et forsøg på at glemme smider søsterens tandbørste ud. Amanda opdager helt sønderknust, at morens tandbørste er væk. Det er her i dagligdagens praktiske detaljer, at traumet slår igennem. Den slags detaljer blænder kameraerne normalt ned for, men her eksponeres savnet, så det gør ondt. Filmen vises 21., 22., 24. og 25. august klokken 20 samt 23. august klokken 15.

Dokumentar

'Piazzolla – The years of the Shark' er en dokumentarfilm om argentineren Astor Piazzolla (1921-1992). Han var et musikalsk geni, der formåede at forny tango-genren.

Filmen går tæt på manden og myten, og sammen med sønnen Daniel dykkes der ned i private lyd- og videooptagelser. Han var en af de største bandoneón-spillere i verden. Det er et instrument, der har meget tilfælles med harmonikaen. Han genopfandt tangoen som finkultur, der førte tangoen ind i koncertsalene. Den slags gjorde man ikke ustraffet. Tangoen var ikke længere en folkelig tilbedt dansemusik og nationalkultur, og befolkningen i hjemlandet Argentina var rasende. Han var slet og ret forræder. Dokumentaren vises 25. august klokken 16 og 28. august klokken 20.