DEBAT:

Spørgsmål til borgmesteren

Af Bjarke Springstrup,
Kringelholm 74, Gilleleje.
På vegne af foreningen Pas på
Gilleleje

Den 29.juni blev der afholdt en høring om Kulturhavnens 3. og sidste etape.
Borgmester Kim Valentin indledte mødet, og kom lidt tankeløst ind på de mange dispensationer fra lokalplanen som kommunen har givet. Herom udtalte han følgende:
”…når man læser dispensationerne igennem, så kan man godt se, at der er nogen af de ting her, hvor, hvis man holder sig til lokalplanen, så ville man få en knap så smuk bygning ud af det…”
Borgmesteren synes tydeligvis, at nogle af dispensationerne har bidraget til at gøre bygningerne smukkere.
Skulle man være sindet at tage borgmesterens udsagn for pålydende, så kunne man fristes til at antage, at han aldrig har fået læst hverken lokalplanen eller dispensationerne. Eller også har han bare ikke forstået det.
For nu at dementere denne vurdering, skal jeg opfordre borgmesteren til at gennemgå samtlige de 17 dispensationer der er givet, og udpege og begrunde hvilke af disse dispensationer, der efter borgmesterens mening har bidraget til et smukkere byggeri.
Måske man i den forbindelse burde nævne, at udarbejdelsen af lokalplanen var et stort og omfattede arbejde, hvor Brugsen, en række foreninger, kommunens forvaltning, et eksternt konsulentfirma, samt naboer, de handlende og andre interessenter deltog. Hvorefter planen blev forelagt byrådet til beslutning.
Altså efter en omfattede demokratisk proces. Elementer der kan gøre byggeriet billigere og ringere, søger bygherre om dispensation for. Og de bliver leveret på samlebånd uden nævneværdig behandling. Uden at de involverede bliver hørt; i visse tilfælde ikke engang byrådet.
Monstro borgmesteren svarer? Hvordan er det dog kommet hertil?

Publiceret 04 July 2016 15:15

Amanda og Piazzolla i Tisvilde Bio

Film Så er der nye film på plakaten i Tisvilde Bio. En af dem er filmen 'Amanda'.

Den syvårige Amanda mister sin mor ved et terrorangreb i Paris. Det ændrer på alle måder hendes liv. Hendes onkel, David er lidt af en dagdriver og er løsansat i parkvæsenet. Han har et nært forhold til sin niece men slentrer ellers gennem livet på bedste beskub. En aften skal han mødes med sin kæreste og Amandas mor for at fejre hendes nyerhvervede kørekort. Han er som sædvanligt for sent på den. Da han ankommer er det utænkelige sket. Terrorens har stukket sit afskyelige fjæs frem.

David skal nu ud over chokket og tabet også tage vare på sin lille niece, men hvordan kommer de videre i livet og bringer håbet tilbage. Der er rørende scener i filmen, som når David i et forsøg på at glemme smider søsterens tandbørste ud. Amanda opdager helt sønderknust, at morens tandbørste er væk. Det er her i dagligdagens praktiske detaljer, at traumet slår igennem. Den slags detaljer blænder kameraerne normalt ned for, men her eksponeres savnet, så det gør ondt. Filmen vises 21., 22., 24. og 25. august klokken 20 samt 23. august klokken 15.

Dokumentar

'Piazzolla – The years of the Shark' er en dokumentarfilm om argentineren Astor Piazzolla (1921-1992). Han var et musikalsk geni, der formåede at forny tango-genren.

Filmen går tæt på manden og myten, og sammen med sønnen Daniel dykkes der ned i private lyd- og videooptagelser. Han var en af de største bandoneón-spillere i verden. Det er et instrument, der har meget tilfælles med harmonikaen. Han genopfandt tangoen som finkultur, der førte tangoen ind i koncertsalene. Den slags gjorde man ikke ustraffet. Tangoen var ikke længere en folkelig tilbedt dansemusik og nationalkultur, og befolkningen i hjemlandet Argentina var rasende. Han var slet og ret forræder. Dokumentaren vises 25. august klokken 16 og 28. august klokken 20.