DEBAT:

Regeringen svigter regionerne og borgerne

Af Lars Gårdhøj,
regionsrådsmedlem
og budgetordfører
for Socialdemokraterne

ØKONOMI: Danske regioner indgik for et par uger siden en aftale med regeringen om regionernes økonomi for 2017.
Aftalen sikrer regionerne en vækst på sølle 0,1% eller blot cirka 44 mio.kr. til Region Hovedstaden, hvilket nærmest er ingenting, da udgifterne stiger langt mere fordi befolkningen vokser i hovedstaden, hvilket betyder øgede udgifter til medicin og flere behandlinger.
Økonomiaftalen står derfor i kontrast til de flotte udmeldinger fra Venstre og ikke mindst støttepartiet Dansk Folkeparti i valgkampen for et år siden. Her lød det, at sundhedsvæsenet skulle tilføres flere midler og her måtte ikke spares. Et år senere er realiteten nu den, at vi i Region Hovedstaden skal ud og spare mere end 500 mio.kr. på 2017-budgettet.
Man kan spørge sig selv hvorfor vi dog har sagt ja til den økonomiaftale? Svaret er, at havde vi ikke gjort det, var aftalen blevet langt værre. For regeringen startede nemlig ud med at de ville indkassere de penge, vi sparer ved, at de nye hospitaler vi bygger, er mere effektive. De penge har vi dog allerede budgetteret med, så skulle de afleveres til staten havde vi manglet et milliardbeløb! Så vi måtte acceptere en ikke særlig god aftale, da alternativet var endnu værre.
Socialdemokraterne vil bestræbe sig på, at patienterne mærker mindst muligt til de kommende besparelser, men nemt bliver det ikke. Vi har effektiviseret løbende over de sidste mange år, og vores personale er allerede i dag spændt hårdt for. Jeg tvivler stærkt på, at vi kan spare mere end 500 mio.kr. uden at det medfører fyringer og forringelser. Desværre. Men det er vigtigt at få sagt, at det er regeringen, der står bag den forringede økonomi. Åbenlyst i strid med valgløfterne.

Publiceret 28 June 2016 19:00

Amanda og Piazzolla i Tisvilde Bio

Film Så er der nye film på plakaten i Tisvilde Bio. En af dem er filmen 'Amanda'.

Den syvårige Amanda mister sin mor ved et terrorangreb i Paris. Det ændrer på alle måder hendes liv. Hendes onkel, David er lidt af en dagdriver og er løsansat i parkvæsenet. Han har et nært forhold til sin niece men slentrer ellers gennem livet på bedste beskub. En aften skal han mødes med sin kæreste og Amandas mor for at fejre hendes nyerhvervede kørekort. Han er som sædvanligt for sent på den. Da han ankommer er det utænkelige sket. Terrorens har stukket sit afskyelige fjæs frem.

David skal nu ud over chokket og tabet også tage vare på sin lille niece, men hvordan kommer de videre i livet og bringer håbet tilbage. Der er rørende scener i filmen, som når David i et forsøg på at glemme smider søsterens tandbørste ud. Amanda opdager helt sønderknust, at morens tandbørste er væk. Det er her i dagligdagens praktiske detaljer, at traumet slår igennem. Den slags detaljer blænder kameraerne normalt ned for, men her eksponeres savnet, så det gør ondt. Filmen vises 21., 22., 24. og 25. august klokken 20 samt 23. august klokken 15.

Dokumentar

'Piazzolla – The years of the Shark' er en dokumentarfilm om argentineren Astor Piazzolla (1921-1992). Han var et musikalsk geni, der formåede at forny tango-genren.

Filmen går tæt på manden og myten, og sammen med sønnen Daniel dykkes der ned i private lyd- og videooptagelser. Han var en af de største bandoneón-spillere i verden. Det er et instrument, der har meget tilfælles med harmonikaen. Han genopfandt tangoen som finkultur, der førte tangoen ind i koncertsalene. Den slags gjorde man ikke ustraffet. Tangoen var ikke længere en folkelig tilbedt dansemusik og nationalkultur, og befolkningen i hjemlandet Argentina var rasende. Han var slet og ret forræder. Dokumentaren vises 25. august klokken 16 og 28. august klokken 20.