Fødselar Anders Buhl i de laksko hans fik forkærlighed for som 14-årig piccolo Fotograf: Jacob Christian Hansen

Fødselar Anders Buhl i de laksko hans fik forkærlighed for som 14-årig piccolo Fotograf: Jacob Christian Hansen

Hotel-ildsjæl og festfyrste fylder 40

Manden bag Helenekilde Anders Buhl fylder 40 år

Navne Anders Buhl fylder 40 år. Han er idémanden bag Helenekilde, som var et af de første hippe badehoteller i Danmark, han er moderne impresario på fornavn med danske stjerner, og så er han også festfyrste med en finger i de mest kreative festligheder ud over hele Nordsjælland.

Anders Buhl startede sin karriere som 12-årig på hotel og har i de følgende 28 år været drivkraft bag mere end 25 restauranter, dinner clubs, hoteller, caféer, bistroer, street food markets og en perlerække af unikke festligheder i Nordsjælland for jetsettet i ‘reservatet’. Nu fylder han 40 år og vender tilbage til Tisvilde Bistro med en festlig cocktail af sommer, musik, uhæmmet livsglæde, alsidig gastronomi og afslappet selvforkælelse.

Nye oplevelser

Han er en idémager, en projektbobler, der ikke kan holde fingrene fra vilde niche-projekter, som giver gæsterne helt nye oplevelser kombineret med en lyst til at bevare det originale og autentiske. Og så har han meget tidligt udviklet en en stor passion for musik. Hans drengeværelse var et mini-dj-studie, hvor hans stod hver eneste dag og øvede sig i at spille gamle vinylplader, lytte til musik og fange beats.

Oprindeligt er Anders Buhl vokset op som enebarn med en enlig mor i Middelfart på Fyn i et meget sparsommeligt hjem med kærligt nærvær og stort fokus på, hvad der er rigtigt og forkert i livet, og hvordan man skal opføre sig ordentligt.

Folkeskolen var ikke det, der havde den største interesse, og meget tidligt fandt han ud af, at han syntes, det var sjovere at arbejde og udrette noget og skabe værdi ad denne vej end skolevejen. Han fik sit første job som opvasker som 12-årig på Hotel Kongebrogaarden, som dengang var Danmarks eneste 5-stjernede hotel uden for København, hvor han fik lov at slå græsplænen og feje terrassen.

Ingen skaber alene

“Det gav mig værdi, at jeg kunne se, at min arbejdsindsats var med til at gøre en forskel. Jeg elskede at arbejde med andre mennesker, og jeg oplevede allerede dengang, at det at arbejde i hotel- og restaurationsmiljøet var ligesom at få en ekstra familie, hvor ens indsats gjorde en forskel, så man i fællesskab kan bygge noget, fordi ingen skaber alene.”

Da han var 14 år, blev han forfremmet til Danmarks yngste piccolo på Hotel Kongebrogaarden. Hotellet havde fået en ny direktør, som kom fra reklamebranchen, og han opdagede Anders’ talent, engagement og interesse.

Da han blev 15 år, startede han i lære som tjener, og det startede hans videre rejse i restaurationsbranchen . Han ville vide alt og læste og læste og læste - om alt på menukortet, alle råvarer og måder at dyrke smag. En ny hjørnesten blev Konrad i Pilestræde i 00erne, hvor gode venner arbejdede og gav Anders en invitation til at flytte til København. Anders var en del af teamet på Konrad i en årrække frem til endnu en ny og fantastisk mulighed bød sig: Et tilsandet hotel i Tisvilde.

Anders havde aldrig hørt om Tisvilde før, men det lykkedes ham at skabe Helenekilde Badehotel. Dette projekt betød, at han fik chancen for at gå om bord i nye eventyr: Fra fusion med Restaurant Olsen, køb af Strandhotellet i Tisvilde, køb af Hotel Havgaarden i Vejby, køb af Tisvilde Caféen, køb af restauranten som blev til Bistro Bistro i Tisvildeleje, lavede et kildevands-firma, åbnede en smørrebrødsbutik med delikatesser på Emdrupvej. Det var en fantastisk rejse hele vejen frem til finanskrisen, som ramte ham, da han var 28 år. Han blev klemt, og det kostede alt det, han havde skabt. Men han kom ovenpå igen.

Ny epoke

En ny epoke gik forbi dinnerklubben A Porta og Klub Lækker på Kongens Nytorv til Skovriderkroen i Charlottenlund og flere andre steder. I dag er Anders Buhl tilbage i Tisvilde med et revitaliseret Tisvilde Bistro, street food markedet ‘Månedanserens Baghave’, som musikchef for Marienlyst Strandhotel og partner i Klub Pangea på Skovriderkroen sammen med blandt andet Lene Nystøm.

Fødselsdagen skal fejres med en fest. Privat er Anders Buhl bosiddende i Tisvilde, har en kæreste og tre børn.

Publiceret 16 July 2019 11:00

SENESTE TV

Livet i 1800-tallet: Med to-etages sporvogn til ferieliv i Gilleleje

"Må jeg nu bede læserne følge mig på rejsen fra København til Gilleleje en majmorgen i 1886. Man startede på den gamle Nordbanegård, omtrent hvor nu Studenterforeningen ligger, og kom i ro og mag til Hillerød hvor man skulle skifte over i Gribskovtoget.

Der, hvor toget stadig holder, gik man ind i en stor ladeagtig træbygning, hvor man forefandt det daværende tog, der bestod af lokomotiv, passagervogn og godsvogn. Passagervognen lignede nærmest en 2-etages sporvogn; den øverste etage var åben på siderne, så man kunne nyde udsigten til Gribskov. Det lyder jo rart, men det var for lyst sommertøj mindre behageligt. Der fyredes nemlig med en slags smuld, der udviklede en kraftig sort røg; denne forhindredes af skoven i at sprede sig, og sodpartiklerne lejrede sig derfor stille og fredeligt på sæderne.”

Sådan beskriver Thora Lytthans sin barndoms rejse fra København til Gilleleje i slutningen af 1800-tallet. Det kan man læse om i hendes artikel ”Det gamle Gilleleje – Nogle erindringer fra Tiaaret 1886-1896”, som blev trykt i skriftet ”Fra det gamle Gilleleje” i 1955. Men lad nu rejsen gå videre mod nord:

”Travlt havde man ikke dengang. Når toget havde forladt afgangshallen i Hillerød, hændte det ofte, at en forsinket rejsende kom løbende, og så holdt man og tog ham med. I Kagerup var der ophold, og tørstige sjæle kunne købe øl hos stationsmesteren. Så ventede toget yderligere, til øllet var drukket, og den tomme flaske kunne leveres tilbage. Ankommet til Græsted, hvor banen dengang endte, besteg man Ole Hansens lille Char-a-banc, (hestevogn, red) der i løbet af en times tid, ad en fuldstændig skyggeløs landevej, førte én til kroen i Gilleleje, hvor fra man ad Lejets dengang eneste, meget sandede gade nåede sit bestemmelsessted.”

Thora Lytthans var kun fire år, da hun første gang besøgte det lille fiskerleje, og familien Lytthans var blandt de første rigtige ”landliggere” fra København. Men den allerførste landliggerfamilie var – skriver hun – familien Lendorf. Arkitekt Carl Lendorf, som har lagt navn til Carl Lendorfsvej ved Strandbakkerne, købte Strandbakkerne i 1885. Thora Lytthans’ far, Emil Lytthans-Petersen, havde som tømrermester gennem årene arbejdet for Lendorf, og som tak for indsatsen blev Lytthans-Petersen tilbudt en grund ved siden af Lendorfs egen. Tømrermesteren byggede i første omgang tre huse helt nede for foden af bakkerne: ”et til arkitekt Lendorf, et til sig selv og et til Diakonissestiftelsen til ferieophold for vekslende søstre”, skriver Thora. Men hvad var det så for et liv, der udspillede sig dér?

”Åh, disse somre med det frie liv, hvor vi børn tumlede os ved stranden og i vandet, fangede krabber og søstjerner, samlede sten og muslingeskaller eller kurede ned ad bakkerne; det sidste var ikke videre velset, da græsfarven næsten ikke var til at få af tøjet”.

Kom der overnattende gæster, skulle de selvfølgelig se fyrene på Nakkehoved og fyrmester Fabers smukt anlagte terrassehave. Den kan man kun se ganske få spor af i dag. En velvillig fisker roede også familien en tur, hvis det var stille vejr. Men da Thora ikke var særlig søstærk, blev hun oftest på land og nøjedes med at se på vandet:

”Til daglig morede vi os også med at se på rutebådene til Jylland, der kom forbi hver mandag og torsdag ved nitiden om aftenen. Det var jo hjuldampere dengang, og hvis man lagde øret mod vandet, kunne man høre dunket af skovlene, mens skibene endnu var ved Hellebæk,” fortæller Thora.

”Sigtekage” om søndagen

Ferie var dengang kun noget, lærere og skolebørn havde. Så det var primært kvinder og børn, der tog til nordkysten om sommeren. De arbejdende herrer kom på besøg om søndagen, hvor der ventede dem et godt kaffebord med alt godt fra bagerens brødvogn:

”Traktementet var rigeligt, men enkelt, en hjemmebagt kringle og masser af Sigtekage med smør. Jeg kan endnu smage denne sidste; vognen fra Dronningmølle kom hver uge, og vi købte alt vort brød der. Bageren i Lejet havde så mange fluer, at man ikke vidste, om det var korender (rosiner, red.) eller fluer, der var i hans boller. ”

Uden hat og handsker

Men hvad var så den største forskel på landligger- og bylivet?

”Den største forskel mellem de to tilværelser lå på et punkt, hvor der nu til dags slet ikke er nogen forskel, nemlig med hensyn til, hvad man kan tillade sig på landet, men absolut ikke i byen. Man kunne dengang i København ikke gå et ærinde uden at være iført overtøj og hat, helst også handsker; hvis der dengang havde været ispinde, ville man have gjort sig fuldstændig umulig i det gode selskab, hvis man havde nydt en sådan uden for sine fire vægge. Derfor nød alle, store som små, dette at kunne frigøre sig for de bånd, der bandt en til daglig, og derfor fik man, tror jeg, mere ud af et landophold dengang selvom der jo også i vore dage er mennesker, der helst ligger på landet, hvor der er langt til Alfarvej og andre beboere, og som også nu får meget ud af opholdet.”

Så vidt Thora Lytthans’ erindringer. Hvad erindrer du? Om din barndoms ferier? Om dit frie børneliv eller dit spændende arbejdsliv. Dét vil vi i Gribskov Arkiv gerne vide. Skriv!! Og send til arkiv@gribskov.dk