Samlede nationen og blev selv splittet

Ny film om de danske Speedway-konger fra 70’erne og 80’erne

Af
Carl Cederik Marin Madsen

Kino.dk

'Film Kongernes Fald’ fortæller den dramatiske historie om kongen af speedway, Ole Olsen og de to kronprinser Hans Nielsen og Erik Gundersen. Olsen er i første omgang de to unge rytteres største idol, sidenhen mentor og til sidst fjende. Alle tre kørere medvirker i filmen, som også byder på arkivoptagelser, der før nu, aldrig er blevet offentliggjort.

Ole Olsen er stort set ene mand om at gøre speedway i Danmark til en nationalsport. På rekordtid bliver Olsen en af sportens største stjerner, og herhjemme vil utallige danske drenge være den nye Ole Olsen. To af de drenge, er nordjyden Hans Nielsen og vestjyden Erik Gundersen. Nielsen kommer i første omgang under Olsens vinger og sammen bliver de verdensmestre i parspeedway.

Da Nielsen begynder at nærme sig idolet Olsens niveau, begynder forholdet dog at tage skade. Olsen finder sig i stedet en ny protegé i den sympatiske Erik Gundersen. Det efterfølgende trekantsdrama udspiller sig op igennem 70’erne og 80’erne, og kulminerer hvert år i det individuelle verdensmesterskab i speedway, sportens ultimative pris.

Det er en fortælling om helte og skurke, drømmen om at blive den bedste og de ofringer som det medfører. Med speedway som baggrund, følger den episke fortælling en konge og hans efterfølgere, der er klar til at vælte ham af tronen.

Filmen er instrueret af Mads Kamp Thulstrup. ’Kongernes Fald’ er Thulstrups tredje dokumentarfilm om dansk elitesport. I 2008 lavede han ’Og det var Danmark’ om herrelandsholdet i fodbolds gennembrud i 80’erne og kulminationen i 1992. To år efter fulgte han op med ’Jernhårde Ladies’ om håndboldkvindernes dominans i 90’erne.

Læs mere om film på kino.dk

fakta

’Kongernes Fald’

Genre: Dokumentar

Instruktør: Mads Kamp Thulstrup

Medvirkende: Ole Olsen, Hans Nielsen, Erik Gundersen

Spilletid: 1 time 30 minutter

Land: Danmark

Publiceret 09 June 2019 07:00

SENESTE TV

Gå med 30 km ad Klosterruten

motion På lørdag 29. juni er det på med vandreskoene, hvis man vil med på en ca. 30 km lang vandretur på en del af Klosterruten. I spidsen går turlederne i Dansk Vandrelaug Hans Henrik Kleinert og Ingelise Kvorning.

"Vi starter i Esrum og går langs Esrum Sø gennem Gribskov, passerer Stjernen, der er centrum for de snorlige jagtveje, som Kong Christian den 5. anlagde, og fortsætter langs Store Grib Sø. Vi passerer Mor Grib's hule, kommer også forbi Æbelholt Kloster og slutter i Hillerød," fortæller de i en pressemeddelelse fra Dansk Vandrelaug.

Øvelser og små lege

Ud over at man får motion, vil der være forskellige indslag på turene som for eksempel 'Walk and Talk', særlige øvelser og små lege, hvor man bruger alle dele af kroppen, også hjerne og hjerte, og der vil være information om seværdigheder på turen.

Der bliver pauser undervejs til at nyde medbragt mad og drikke, inden turen slutter ved Hillerød station ca. kl. 16.30.

Turen starter kl. 9 ved Esrum skole, når bussen fra Saltum ankommer.

Det koster 30 kr. at deltage, hvis man ikke er medlem af Dansk Vandrelaug.

jesl