DEBAT: En flytning af biblioteket løser ikke Helsinges problemer

Af
Gitte-Marie Michelsen

Egebakken 14

Helsinge

debat Tror man virkelig, Tinghuset kan være for Helsinge, hvad Kulturhavnen er for Gilleleje, og en flytning af biblioteket kan løse problemerne i Helsinges byliv?

Hvor er overblikket, fornuften og ægte fremsyn blevet af? Eller har der aldrig været noget?

Gulvene i Tinghuset kan ikke bære alle de tunge bøger, så de er nødt til at hænge på væggene! Hvilket stort set umuligør udstillinger.

Det nuværende bibliotek har 1.100 kvadratmeter, Tinghuset er på 800 med mange rum og snørklede gange. Det overskydende biblioteksmateriale skal så til Græsted - eller...? Hvad med skolebiblioteket?

Hvor mange funktioner og kvadratmeter er det, der er i Kulturhavnen?

Er det virkelig klogere brug af kommunens bygninger at bruge flere af dem til administration og færre til kulturelle, folkelige formål?

"Nej, der er sandelig ikke besluttet noget. Vi er bare blevet bedt om at finde ud af, hvad det vil koste," forsikrede de to biblioteksansatte, der stod for borgermødet tirsdag aften i Tinghuset i Helsinge. Hvor troværdigt er det?

Kæben faldt helt ned på gulvet hos en del af de forventningsfulde fremmødte. Uendeligt mange ubesvarede spørgsmål og dybe frustrationer fik nogle til at gå, inden mødet var færdigt.

I sundhedsvæsenet kræver man evidens for, at en behandling virker, før den anbefales. Man overvejer altid bivirkninger og konsekvenser og vejer dem op imod fordelene, inden behandlingen iværksættes.

I moderne medicin tages patienten med på råd. Denne kan til hver en tid takke nej og få en 'second opinion'. Det er patientens liv og personen selv, der er ekspert på sin krops reaktioner og følelser.

Hvordan forholder det sig i kommunalpolitik? Hvor er ligeværdigheden? Hvordan kan det i øvrigt være, der ikke var flere politikere til stede end de, der dog havde taget sig tid til at møde op?

Ønsker politikerne ikke at høre, hvad der rører sig i Helsinges borgere i forhold til kulturlivet og byens ve og vel? Frygter de at miste kontrol og prestige, hvis det ikke lige er deres egne ideer og løsninger, 'man' kommer frem til?

Tænk, hvis der blandt Helsinges 8.300 borgere er geniale ideer, politikere og administration ikke har fantasi til at forestille sig. Hvad nu, hvis borgernes ideer er billigere og bedre?

"Sammen kan vi mere" - men hvor er det forum, når dialogen bliver lukket, inden den overhovedet er kommet i gang?

Tør de ikke være nysgerrige og åbne? Eller har de for travlt med at rokere rundt på udvalgsformandsposterne?

Er det for besværligt med al den ligeværdighed, og langt nemmere med styret samskabelse? For jeg ser ikke megen ligeværdig samskabelse her. Om det er ansvarliggørende, kan vel diskuteres. Faciliterende samskabelse er det så afgjort ikke. Det behøver man ikke være akademiker for at se.

Mon politikerne i det hele taget selv kender forskel på de forskellige former for samskabelse?

Men det ord er måske også ved at gå af mode, når det er så besværlig en størrelse, og alle har hver sin opfattelse af, hvordan det skal forstås. Mens ansatte skal afprøve deres teorier.

Skal vi virkelig lade os køre rundt ved næsen og spises af på den måde? Hvor længe skal vi affinde os med plaster på såret, når vi er ved at dø af hjertestop?

Publiceret 12 May 2019 10:00