Humlebi på honningurt. Foto: hristina Larsson

Humlebi på honningurt. Foto: hristina Larsson

Til kamp mod pesticider: Kom så, vilde bier

Gribskov Kommune uddeler fliserensere og bi-venlige blomsterfrø på FN-temadagen 22. marts

"Drop pesticider i haven og pas på dit drikkevand og de vilde bier. Vi kvitterer med en fliserenser og bi-venlige blomsterfrø." Det er budskabet og tilbuddet, når vandværker i Gribskov Kommune markerer Vandets Dag fredag 22. marts.

Vandets Dag er en FN-temadag, der finder sted hvert år 22. marts, hvor der sættes fokus på drikkevandet.

I Gribskov Kommune opfordrer de 14 private vandværker forbrugerne til at droppe pesticiderne i haven og passe godt på det dyrebare grundvand, som vi bor oven på.

Samtidig uddeles gratis fliserensere ogbi-venlige blomsterfrø på kommunens genbrugsstationer fra kl. 9. Pesticidrester kan man samtidig aflevere på genbrugsstationerne - det er nemlig farligt affald.

Gribskov Kommune passer på grundvandet og bierne for at kunne levere rent drikkevand til forbrugerne og sikre levesteder og føde til de vilde bier og andre insekter. Her bistader på arealet på Birkevang i Gilleleje. Foto: Christina Larsson

Gribskov Kommune passer på grundvandet og bierne for at kunne levere rent drikkevand til forbrugerne og sikre levesteder og føde til de vilde bier og andre insekter. Her bistader på arealet på Birkevang i Gilleleje. Foto: Christina Larsson

Besøg vandværket

Flere vandværker i kommunen slår dørene op og viser, hvordan grundvand bliver til drikkevand. Her kan man også få en fliserenser og en pose bi-venlige blomsterfrø med hjem.

"Jeg håber, at rigtig mange borgere vil tage imod opfordringen om at kvitte pesticiderne i haven, og i stedet gribe til fliserenseren. Så vil vi gøre vores for fortsat at levere rent drikkevand af høj kvalitet," siger formand for Gilleleje Vandværk Jørgen Petersen i en pressemeddelelse fra Gribskov Kommune. Gribskov Kommune er bi-venlig kommune og udsår nemlig bi-venlige blomster på tre kommunale by-nære arealer: i Græsted ved eventpladsen, i Helsinge ved Nordstjerneskolen og i Gilleleje på Birkevang.

Vil man have en bi-venlig have og hjælpe de trængte bier, kan man blandt andet skabe et spisekammer til de vilde bier og andre insekter ved at udså en bi-venlig blomsterblanding.

Se mere på siderne www.gribskov.dk/rentvand og www.gribskov.dk/bivenlig.

jesl

Publiceret 19 March 2019 19:00

SENESTE TV

Skoleelever i Gilleleje skal være lydforskere

undervisning Elever fra 4- 6. klasse i Gilleleje kan nu blive forskere for en dag. Temaet er lyd og eleverne kan prøve at arbejde og tænke som en forsker, og øve sig i at være nysgerrige, systematiske og observante. Skoleklasserne kan besøge Gilleleje Bibliotek, hvor bibliotekarer sammen med elevernes lærere står klar til at guide eleverne gennem ni forskellige aktiviteter fordelt på tre stationer: Mærk lyden, brug lyden og kend lyden. Skoleprogrammet er en del af den landsdækkende videnskabsfestival Forskningens Døgn, som hvert år finder sted i april.

Gilleleje Bibliotek har tilmeldt sig programmet og inviteret lokale skoleklasser til at deltage sammen med 113 andre folkebiblioteker over hele landet. Programmet kører fra 24. april til 24. maj.

Ud over Skoleprogrammet kan eleverne deltage i en landsdækkende skolekonkurrence, hvor eleverne konkurrerer i at indsamle lydoptagelser til forskningsprojektet ’Lyden af Danmark’. Konkurrencen kulminerer med et stort finaleshow 28. maj på DOKK1 i Aarhus, hvor den klasse, der har indsamlet flest lydoptagelser, kåres som vinder.

gs