DEBAT: Kystsikring - hvad koster det og hvem skal betale ?

Af
Bent Hansen (V)

byrådsmedlem

Gribskov Kommune

Debat Onsdag aften var der i Helsinge informationsmøde angående kystsikringsprojektet “Nordkystens fremtid”. Dette var et rigtigt godt arrangeret møde med stort fremmøde fra borgere langs hele nordkysten.

Desværre er der stadig rigtig mange ubesvarede spørgsmål, hvor det vigtigste nok er den økonomiske side af dette gigantiske projekt.

Hvad koster det og hvem skal betale ?

Mon ikke det snart er på tide at få bare et lille overblik over dette, og at vi får lavet en aftale om dette, inden vi fortsætter med at bruge millioner af kommunale skattekroner på den ene undersøgelse efter den anden.

Hele projektet går primært ud på at indvinde enorme mængder af sand og ral, pumpe dem op stranden, og gøre dette år efter år efter år i 50 år. Den hårde og nødvendige kystsikring er lodsejerens egen opgave. Samtidig med, at dette projekt planlægges, har regionen store udfordringer med at finde råstoffer på land til byggerier af veje, kloakker, klimasikring med mere.

Er det så korrekt at indvinde disse enorme mængder af sand og ral hvert år, når vi ved, at de forsvinder igen ved kraftige storme, som rammer nordkysten lejlighedsvis helt efter naturens egen orden?

2,4 millioner kubikmeter sand og ral skal i første omgang placeres på strandene, og efterfølgende skal der pumpes cirka 800.000 kubikmeter op på strandene årligt. Mon ikke denne flytning af disse mange tons råstoffer koster rigtig meget på CO2 kontoen?

Sjovt nok er dette ikke emne, vi drøfter særlig meget i udvalget for miljø, klima og kyst (MKK), selvom Enhedslistens udvalgsformand også er medlem i den fælles kommunale styregruppe af “Nordkystens fremtid”

Publiceret 08 February 2019 07:00

SENESTE TV

Påskemarch med Idrættens Venner

arrangement Langfredag 19. april holder Idrættens Venner i Tisvilde den traditionelle påskemarch for 42. gang.

Marchen foregår i det skønne Tisvilde Hegn og Troldeskoven, hvor deltagerne kan vælge mellem at gå enten 12, 20 eller 30 km i det tidlige forår. Specielt den korte rute er velegnet for en familieudflugt, da den overalt går ad gode og farbare stier.

Man kan starte på alle ruter fra kl. 8 fra Idrætshuset, Hovedgaden, hvor også sekretariatet har hovedkvarter. Her kan deltagerne købe startkort indtil kl. 10 på 30 km-ruten, kl. 11 på 20 km-ruten og kl. 12 på den korte rute.

Rasteplads med grill

Rastepladserne er igen ved Stængehus og Bækkebro, hvor det vil være muligt at få lidt at spise og drikke undervejs.

På Bækkebro har man taget den store grill med, hvor man kan købe grillpølser. Der er selvfølgelig også varme og kolde drikke.

Alle skal være i mål kl. 16.

Hvis man ønsker at gå ruten, koster det 20 kr. Skal der medalje med, koster det 40 kr. For børn under 15 år inklusive medalje koster det 30 kr. Der er kontant betaling.

Overskuddet går til ungdomsarbejdet i Tisvildeleje Gymnastik Forening.

jesl

Frivilligheds-messe for foreningerne

arrangement Under overskriften 'Netværk gør stærk' inviterer Frivilligt forum Gribskov alle frivillige foreninger - kulturelle-, sociale- og idrætsforeninger - til fælles møde for at styrke kendskab til, hvilke foreninger der er, og hvad de står for.

Det foregår lørdag 27. april kl. 14-17 i Kulturhuset, Skolegade 43, Helsinge.

Ved hjælp af udstillingsboder og små 'speed-dating-møder' vil man blive klogere på, hvad frivillighed står for i Gribskov Kommune.

Frivillig forum håber med arrangementet, at være med til at styrke frivilligheden og bringe mange forskellige foreninger sammen, så både de og andre ude fra, kan blive klogere på hvem foreningerne er og hvad de kan bruges til.

Alle kan få en bod

"Hvis vi kender hinanden, bliver vi også meget bedre til at bruge hinanden," siger formand for Frivilligt Forum Ole Thomsen i en pressemeddelelse.

Alle foreninger der deltager, får mulighed for at få en bod, hvor de kan præsentere deres aktiviteter.

Der vil også på dagen være et par fælles oplæg.

jesl