Gilleleje Station 1906. Stationen lå, hvor parkeringspladsen til Kulturhavnen i dag har til huse. Foto: Gribskov Lokalhistoriske Arkiv

Gilleleje Station 1906. Stationen lå, hvor parkeringspladsen til Kulturhavnen i dag har til huse. Foto: Gribskov Lokalhistoriske Arkiv

En tid, da toget holdt lige ud for hotellet

foredrag I slutningen af 1800-årene nåede togforbindelsen fra Hillerød til Gilleleje og Helsinge. Københavnerne tog på ferie og der blev fragtet gods fra ikke mindst havnen i Gilleleje. Byerne voksede.

Ole-Christian Plum, der har skrevet flere bøger om banerne i Nordsjælland, fortæller togenes historie og giver et bud på fremtiden torsdag 7. februar kl. 19.30 i Det gamle Posthus i Gilleleje

Da det første tog kom til Gilleleje i 1896, blev der åbnet et trinbræt foran det nybyggede Gilleleje Hotel- og Badepension, så københavnerne kunne gå direkte fra toget til hotellet.

Siden er der sket meget, og godstransporten fra havnen er væk. I dag er Gribskovbanen en del af Lokaltog, der sørger for, at folk kan komme med tog til og fra Hillerød.

Gribskovbanen er fulgt med tiden, og i dag arbejdes der på at sammenkoble driften med Lille Nord og Frederiksværkbanen, så man i fremtiden bl.a. kan give passagererne direkte transport til og fra det nye supersygehus ved Favrholm.

Bag arrangementet står Gilleleje og Omegns Museumsforening, og der er gratis adgang.

jesl

Publiceret 04 February 2019 11:30

Amanda og Piazzolla i Tisvilde Bio

Film Så er der nye film på plakaten i Tisvilde Bio. En af dem er filmen 'Amanda'.

Den syvårige Amanda mister sin mor ved et terrorangreb i Paris. Det ændrer på alle måder hendes liv. Hendes onkel, David er lidt af en dagdriver og er løsansat i parkvæsenet. Han har et nært forhold til sin niece men slentrer ellers gennem livet på bedste beskub. En aften skal han mødes med sin kæreste og Amandas mor for at fejre hendes nyerhvervede kørekort. Han er som sædvanligt for sent på den. Da han ankommer er det utænkelige sket. Terrorens har stukket sit afskyelige fjæs frem.

David skal nu ud over chokket og tabet også tage vare på sin lille niece, men hvordan kommer de videre i livet og bringer håbet tilbage. Der er rørende scener i filmen, som når David i et forsøg på at glemme smider søsterens tandbørste ud. Amanda opdager helt sønderknust, at morens tandbørste er væk. Det er her i dagligdagens praktiske detaljer, at traumet slår igennem. Den slags detaljer blænder kameraerne normalt ned for, men her eksponeres savnet, så det gør ondt. Filmen vises 21., 22., 24. og 25. august klokken 20 samt 23. august klokken 15.

Dokumentar

'Piazzolla – The years of the Shark' er en dokumentarfilm om argentineren Astor Piazzolla (1921-1992). Han var et musikalsk geni, der formåede at forny tango-genren.

Filmen går tæt på manden og myten, og sammen med sønnen Daniel dykkes der ned i private lyd- og videooptagelser. Han var en af de største bandoneón-spillere i verden. Det er et instrument, der har meget tilfælles med harmonikaen. Han genopfandt tangoen som finkultur, der førte tangoen ind i koncertsalene. Den slags gjorde man ikke ustraffet. Tangoen var ikke længere en folkelig tilbedt dansemusik og nationalkultur, og befolkningen i hjemlandet Argentina var rasende. Han var slet og ret forræder. Dokumentaren vises 25. august klokken 16 og 28. august klokken 20.