Søborg Sø blev tørlagt for at bruge arealet til landbrug, men nu går processen den anden vej. Pressefoto

Søborg Sø blev tørlagt for at bruge arealet til landbrug, men nu går processen den anden vej. Pressefoto

Biolog fortæller om projektet Søborg Sø

foredrag Naturhistorisk Forening for Nordsjælland inviterer til foredrag torsdag 7. februar kl. 19.30 i Kedelhuset, Fredensvej 12, Hillerød, giver biolog og specialkonsulent i Naturstyrelsen Ida Dahl Nielsen en status for projektet med at genoprette Søborg Sø.

Søen var den fjerdestørste sø i Nordsjælland, indtil den blev tørlagt tilbage i 1790'erne for at blive brugt til landbrug. Nu arbejdes der med at genskabe et stort naturområde på ca. 500 ha, hvoraf størstedelen vil blive en lavvandet sø og med omkringliggende enge.

I øjeblikket foregår der forhandlinger med lodsejerne på søen og projektering af søen er i fuld gang. Der er allerede erhvervet ca. 200 ha især i den nordlige ende af området omkring Søborg Slotsruin.

Ved foredraget kan man høre om de mange forhold, der er i spil som for eksempel vandbalance, fugle, fisk, stier, kulturhistorie, naturpleje m.m. Og om den videre proces med borgerinddragelse i forbindelse med en miljøkonsekvensvurdering af projektet og tidsplanen for, hvornår der kommer vand i søen.

Entré 50 kroner., medlemmer gratis adgang.

jesl

Publiceret 04 February 2019 10:00

Amanda og Piazzolla i Tisvilde Bio

Film Så er der nye film på plakaten i Tisvilde Bio. En af dem er filmen 'Amanda'.

Den syvårige Amanda mister sin mor ved et terrorangreb i Paris. Det ændrer på alle måder hendes liv. Hendes onkel, David er lidt af en dagdriver og er løsansat i parkvæsenet. Han har et nært forhold til sin niece men slentrer ellers gennem livet på bedste beskub. En aften skal han mødes med sin kæreste og Amandas mor for at fejre hendes nyerhvervede kørekort. Han er som sædvanligt for sent på den. Da han ankommer er det utænkelige sket. Terrorens har stukket sit afskyelige fjæs frem.

David skal nu ud over chokket og tabet også tage vare på sin lille niece, men hvordan kommer de videre i livet og bringer håbet tilbage. Der er rørende scener i filmen, som når David i et forsøg på at glemme smider søsterens tandbørste ud. Amanda opdager helt sønderknust, at morens tandbørste er væk. Det er her i dagligdagens praktiske detaljer, at traumet slår igennem. Den slags detaljer blænder kameraerne normalt ned for, men her eksponeres savnet, så det gør ondt. Filmen vises 21., 22., 24. og 25. august klokken 20 samt 23. august klokken 15.

Dokumentar

'Piazzolla – The years of the Shark' er en dokumentarfilm om argentineren Astor Piazzolla (1921-1992). Han var et musikalsk geni, der formåede at forny tango-genren.

Filmen går tæt på manden og myten, og sammen med sønnen Daniel dykkes der ned i private lyd- og videooptagelser. Han var en af de største bandoneón-spillere i verden. Det er et instrument, der har meget tilfælles med harmonikaen. Han genopfandt tangoen som finkultur, der førte tangoen ind i koncertsalene. Den slags gjorde man ikke ustraffet. Tangoen var ikke længere en folkelig tilbedt dansemusik og nationalkultur, og befolkningen i hjemlandet Argentina var rasende. Han var slet og ret forræder. Dokumentaren vises 25. august klokken 16 og 28. august klokken 20.